Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ασκήσεις ισορροπίας για κυβέρνηση ενόψει Γενάρη

Τα «αγκάθια» και οι πρωτοβουλίες του Μεγάρου Μαξίμου για την «ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. Η στάση των κυβερνητικών εταίρων στις επόμενες ψηφοφορίες. Η νέα λίστα Φαλτσιανί και οι κόκκινες γραμμές του Ευκλείδη Τσακαλώτου.

Ασκήσεις ισορροπίας για κυβέρνηση ενόψει Γενάρη
Χριστούγεννα με το μυαλό στις εκκρεμότητες του επόμενου μήνα κάνει σήμερα η κυβέρνηση. Ο Αλέξης Τσίπρας εκτιμά πως εφόσον ξεπεραστεί ο σκόπελος των συγκεκριμένων ανοιχτών ζητημάτων τα οποία θα ακολουθηθούν από την αξιολόγηση, ουσιαστικά θα ανοίξει ο δρόμος για την πολυπόθητη ρύθμιση του ελληνικού χρέους.

Και μπορεί τα μέτωπα του Γενάρη να είναι «καυτά», ωστόσο το Μέγαρο Μαξίμου οργανώνει την αντεπίθεσή του, με μια σειρά πρωτοβουλιών οι οποίες μπορούν να οδηγήσουν σε ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και ανακούφιση των πολιτών.

Ουσιαστικά πρόκειται για μία προσπάθεια της κυβέρνησης να ισορροπήσει σε τεντωμένο σκοινί με το βαθμό μάλιστα δυσκολίας να είναι ιδιαίτερα υψηλός και με τις επόμενες εβδομάδες να θεωρούνται εξαιρετικά κρίσιμες.

Στην κορυφή της ατζέντας, το ασφαλιστικό που θα κατατεθεί στη Βουλή το αργότερο μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου, ενώ λίγες μέρες μετά θα τεθούν προς ψήφιση οι αλλαγές στην φορολογία των αγροτών. Τρίτο και εξίσου καθοριστικό, το ζήτημα των κόκκινων δανείων, το οποίο, βάσει προγραμματισμού, θα πρέπει να έχει κλείσει ως τις 15 Φεβρουαρίου. Είναι ένα πακέτο μέτρων, η έκβαση των οποίων θα καταδείξει το μέλλον του τόπου και φυσικά της κυβέρνησης.

«Απόλυτα συμπαγείς»

Στο Μαξίμου υπάρχει αισιοδοξία ότι οι κοινοβουλευτικές ομάδες των δύο κυβερνητικών εταίρων (ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ) όσον αφορά τις κρίσιμες ψηφοφορίες θα είναι και πάλι απόλυτα συμπαγείς. Την ίδια στιγμή, στα σκαριά βρίσκεται η εφαρμογή του «οδικού χάρτη» πάνω στον οποίο έχει χαραχθεί η κυβερνητική πολιτική για το επόμενο διάστημα και θα αποτελεί ένα μπαράζ «θετικών και άκρως συμβολικών πρωτοβουλιών», πάνω στις οποίες επενδύει πολλά ο πρωθυπουργός.
Αμέσως μετά τις γιορτές, το νομοθετικό έργο της κυβέρνησης θα ξεκινήσει με το σχέδιο για το παράλληλο πρόγραμμα, του οποίου η συζήτηση μετατέθηκε τις προηγούμενες ημέρες, ενώ προτεραιότητες αποτελούν επίσης η δημοπράτηση των ραδιοτηλεοπτικών αδειών και η καταπολέμηση της διαφθοράς.

Αιχμή του δόρατος είναι η νέα λίστα Φαλτσιανί που αποκάλυψε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο υπουργικό συμβούλιο και η οποία ήδη βρίσκεται στα χέρια της Δικαιοσύνης. Ενδεικτική της σημασίας που δίνει η κυβέρνηση στο συγκεκριμένο θέμα είναι η τοποθέτηση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη, σε συνέντευξή του στο «Κόκκινο»: «Επί των προηγούμενων κυβερνήσεων χρειάστηκαν τρία χρόνια έως ότου ταυτοποιηθεί το πρώτο όνομα της λίστας Λαγκάρντ. Επί των ημερών μας, σε λιγότερες από τρεις εβδομάδες οι αρμόδιοι μηχανισμοί θα είναι έτοιμοι να ελέγξουν δεκάδες. Η προηγούμενη λίστα κρύφτηκε σε πολιτικά γραφεία. Η λίστα Φαλτσιανί δεν πέρασε καν από πολιτικά γραφεία, διαβιβάστηκε κατ' ευθείαν στους οικονομικούς εισαγγελείς», σημείωσε.

Κόκκινες γραμμές

Η κυβέρνηση, δια του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, διαμηνύει ότι «ισχύουν οι κόκκινες γραμμές» (που δεν αποκάλυψε), με ιδιαίτερη μνεία να γίνεται στην ανάγκη προστασίας των αδυνάμων και των ανέργων.

«Εφαρμόζουμε πράγματα με τα οποία διαφωνούμε» επεσήμανε ο υπουργός στην ισπανική εφημερίδα El Mundo, που υπεραμύνθηκε του δημοψηφίσματος και σημείωσε πως η κυβέρνηση εν τέλει κατάφερε καλύτερη συμφωνία από αυτή που της πρότειναν οι δανειστές.

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι ο πρώην ισχυρός άνδρας του ΔΝΤ στην ΑΘήνα Πωλ Τόμσεν έθεσε χθες θέμα «βελούδινου διαζυγίου» μεταξύ ΔΝΤ και Ελλάδας, ενώ δύο νέα δημοσιεύματα από το εξωτερικό επιτείνουν το κλίμα αβεβαιότητας για τη χώρα μας και προκαλούν εύλογα ερωτηματικά. «Η απειλή του Grexit δεν έχει σβήσει ακόμα», ο τίτλος του Economist, ενώ και ο δημοσιογράφος του BBC διερωτάται αν η Ελλάδα «βρίσκεται στο δρόμο της ανάκαμψης».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v