Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τροπολογία για τις μεγάλες υποθέσεις φοροδιαφυγής

Επιτρέπει στις δικαστικές και εισαγγελικές αρχές να κάνουν χρήση των στοιχείων για καταθέσεις στο εξωτερικό, ακόμα και αν αυτά τα στοιχεία δεν έχουν περιέλθει στην κατοχή τους με νόμιμο τρόπο

Τροπολογία για τις μεγάλες υποθέσεις φοροδιαφυγής

Λίγο πριν από την εκπνοή του έτους, η κυβέρνηση έφερε (την αναμενόμενη) τροπολογία στη Βουλή με την οποία "λύνονται τα χέρια" των δικαστικών αρχών που διερευνούν μεγάλες υποθέσεις φοροδιαφυγής.

Η τροπολογία, δια χειρός αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, ορίζει ότι οι δικαστικές και εισαγγελικές αρχές θα μπορούν να κάνουν χρήση των στοιχείων για καταθέσεις στο εξωτερικό, ακόμα και αν αυτά τα στοιχεία δεν έχουν περιέλθει στην κατοχή τους με νόμιμο τρόπο.

Με τον τρόπο αυτό, εκτιμάται ότι θα επισπευστούν οι χρονοβόρες έρευνες μεγάλων υποθέσεων (όπως οι λίστες Λαγκαρντ και Ρηνανίας).

Στην τροπολογία διευκρινίζεται ότι θα γίνεται χρήση αυτής της διάταξης όταν οι δικαστικές και οι εισαγγελικές αρχές κρίνουν ότι "η απόδειξη της αλήθειας θα ήταν αδύνατη με άλλη διαδικασία" και ότι η οδός με την οποία έφτασαν τα αποδεικτικά στοιχεία στις αρχές "δεν αποκτήθηκαν με τρόπο που προσβάλλει την ανθρώπινη αξία".

Η τροπολογία κατατέθηκε στο νομοσχέδιο για το Σύμφωνο Συμβίωσης των ομοφύλων το οποίο θα ψηφιστεί απόψε από την Ολομέλεια.

Στο άρθρο αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι:

1. Στις περιπτώσεις πράξεων κακουργηματικού χαρακτήρα, που υπάγονται στην αρμοδιότητα του εισαγγελέα Οικονομικού εγκλήματος ή του Εισαγγελέα Εγκλημάτων Διαφθοράς, δεν εφαρμόζεται η παράγραφος 2 του άρθρου 177 του ΚΠΔ, εφόσον το αποδεικτικό μέσο αφορά πληροφορίες ή στοιχεία στα οποία οι ανωτέρω εισαγγελείς έχουν δυνατότητα πρόσβασης κατά το άρθρο 17Α παράγραφος 8 εδάφιο α του ν. 2523/1997 και του άρθρου 2 παράγραφος 5 εδάφιο α του ν. 4022/2011.

2. Η χρήση του παραπάνω αποδεικτικού μέσου κατά την παραπομπή και τη δίκη γίνεται δεκτή εφόσον κριθεί αιτιολογημένα ότι α) η βλάβη που προκαλείται με την κτήση είναι σημαντικά κατώτερη από τη βλάβη ή τον κίνδυνο που προκάλεσε η ερευνώμενη πράξη, β) η απόδειξη της αλήθειας θα ήταν διαφορετικά αδύνατη και γ) η πράξη με την οποία το αποδεικτικό μέσο αποκτήθηκε δεν προσβάλλει την ανθρώπινη αξία.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v