«Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του πρώτου σετ προαπαιτουμένων, εξετάσαμε το δεύτερο σετ που συνδέεται με το 1 δισ. ευρώ. Ο σχεδιασμός έχει γίνει και καλέσαμε την Αθήνα να ολοκληρώσει όσο πιο γρήγορα», τόνισε ο επικεφαλής του Eurogroup μετά το πέρας της συνεδρίασης.
Όπως είπε, συμφωνήθηκε αυτό να γίνει μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου, ώστε να στραφούμε στα μεγάλα δημοσιονομικά θέματα που σχετίζονται με την πρώτη αξιολόγηση.
Είχαμε επιτυχία με την ανακεφαλαιοποίηση που ολοκληρώνεται τις επόμενες ημέρες, με το κόστος να κινείται στα 5,5 δισ. ευρώ, πολύ χαμηλότερα από τις αρχικές προβλέψεις. Είχαμε μια σημαντική συζήτηση για το ασφαλιστικό σε διάφορες χώρες της Ευρώπης, καθώς αποτελεί ένα σημαντικό θέμα για την οικονομική βιωσιμότητα, σημείωσε.
Όπως είπε, αυτό συνδέεται και με τη γήρανση του πληθυσμού. Το θέμα θα απασχολήσει το Eurogroup την επόμενη χρονιά και η Κομισιόν θα πρέπει να παρουσιάσει προτάσεις και αναλύσεις αναφορικά με το πού βρίσκονται τα προβλήματα.
«Δεν βοηθά να γυρίσουμε σε καθεστώς κρίσης»
Απαντώντας σε ερώτηση για το αν θα υπάρξουν νέες καθυστερήσεις στην υλοποίηση του προγράμματος, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ υποστήριξε ότι στόχος είναι να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στις τράπεζες και την οικονομία. Με την κυβέρνηση θέλουμε να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη και να υπάρξουν ξένες επενδύσεις. Πώς θα είναι επιτυχή όλα αυτά, αν δεν πετύχει το πρόγραμμα; αναρωτήθηκε.
Το να γυρίσουμε σε καθεστώς κρίσης (crisis mode) δεν θα βοηθήσει σε αυτόν τον στόχο, απάντησε.
Σε ό,τι αφορά στα χρήματα που θα περισσέψουν από τα 10 δισ. ευρώ, υποστήριξε ότι αν δεν χρειαστούν, δεν θα διατεθούν, και αυτό είναι καλό για την Ελλάδα.
Σε ερώτηση για το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων και το εάν θα μειωθεί ο στόχος, δεδομένου ότι από τα 50 δισ. ευρώ τα 25 δισ. προορίζονταν για την εξασφάλιση του ποσού που σχετιζόταν με τις τράπεζες, είπε ότι αυτό θα είναι «μέρος της σχεδίασης του Ταμείου και θα εξεταστεί».
«Εχει σημασία η ευρύτερη συναίνεση»
Σε ό,τι αφορά στο ασφαλιστικό είπε ότι αποτελεί μέρος της πρώτης αξιολόγησης. Είναι ίσως η μεγαλύτερη μεταρρύθμιση που έμεινε ανοικτή. Δεν μιλήσαμε για ευρύτερη πολιτική συναίνεση, «αν και αυτό έχει πολύ νόημα, δεδομένου ότι αφορά αλλαγές σε μεγάλο βάθος χρόνου. Δεν συζητήσαμε όμως το θέμα, είναι κάτι που θα γίνει την επόμενη χρονιά».
Μοσκοβισί: Η Αθήνα έδειξε ότι μπορεί να πάρει δύσκολες αποφάσεις
Ο Πιερ Μοσκοβισί μίλησε για ενθαρρυντικά νέα από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, καθώς δεν θα χρειαστούν όλα τα κεφάλαια που τέθηκαν τον Αύγουστο. Στα θετικά ανήκει και η ψήφιση του προϋπολογισμού αλλά και το γεγονός ότι οι προβλέψεις για το ΑΕΠ δεν είναι όσο κακές αναμένονταν αρχικά.
Οι ομάδες των δανειστών θα είναι στην Αθήνα αυτή την εβδομάδα για το δεύτερο σετ προαπαιτούμενων, το οποίο ελπίζεται να κλείσει και να ολοκληρωθεί έγκαιρα, κάτι που είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας.
Υπάρχουν δύσκολες αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν του χρόνου στο ασφαλιστικό και το δημοσιονομικό.
Η Ελλάδα έδειξε ότι μπορεί να πάρει δύσκολες αποφάσεις, τόνισε ο Ευρωπαίος Επίτροπος.
Ρέγκλινγκ: Τρίτη η εκταμίευση για την ΕΤΕ
Η Ελλάδα προχώρησε σε δύσκολες μεταρρυθμίσεις παραδέχτηκε και ο Κλ. Ρέγκλινγκ, σημειώνοντας ότι ήδη διατέθηκαν σημαντικά ποσά για την Ελλάδα. Ωστόσο η καθυστέρηση ορισμένων μεταρρυθμίσεων οδήγησε και σε καθυστέρηση εκταμιεύσεων.
Αύριο αναμένεται να εκταμιευτούν και τα χρήματα για την ανακεφαλαιοποίηση της Εθνικής Τράπεζας.
Η ανακοίνωση του Eurogroup
Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης εξέδωσαν την ακόλουθη ανακοίνωση:
Οι θεσμοί και ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος ενημέρωσαν το Eurogroup για την πορεία εφαρμογής του ελληνικού προγράμματος του ESM, που συμφωνήθηκε τον περασμένο Αύγουστο.
Το Eurogroup αναμένει ότι οι ελληνικές αρχές θα εφαρμόσουν γρήγορα τους νόμους που συμφωνήθηκαν υπό τη δεύτερη δέσμη προαπαιτούμενων. Αυτό θα ξεκλειδώσει την εκταμίευση 1 δισ. ευρώ από τον ESM.
Οι υπουργοί πληροφορήθηκαν ότι η ανακεφαλαιοποίηση του ελληνικού τραπεζικού τομέα δεν θα απαιτήσει πάνω από 10 δισ. ευρώ, που είναι αυτή την στιγμή διαθέσιμα στο πρόγραμμα για τον σκοπό αυτό. Το ποσό είναι σημαντικά χαμηλότερο από τα 25 δισ. ευρώ που προορίζονταν στην αρχή του ελληνικού προγράμματος.
Οι πόροι της ανακεφαλαιοποίησης θα εκταμιευτούν από τον ESM στο Ελληνικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.