Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα τρία σενάρια για τις εκλογές στη Νέα Δημοκρατία

Ο προβληματισμός των υποψηφίων, οι κόντρες και οι αιχμές. Αντιπαράθεση μεταξύ γαλάζιων βουλευτών και κομματικών στελεχών. Ο Σαμαράς, ο Βενιζέλος και ο... Κωνσταντίνος Καραμανλής.

Τα τρία σενάρια για τις εκλογές στη Νέα Δημοκρατία

Ανοιχτό εξακολουθεί να είναι το θέμα των εσωκομματικών εκλογών στη ΝΔ, καθώς ούτε χθες ελήφθη κάποια απόφαση όσον αφορά στην εταιρεία που θα τις αναλάβει, αλλά και την ημερομηνία διεξαγωγής τους.

Πλέον, ο χρόνος για να κερδηθεί το στοίχημα της 13ης Δεκεμβρίου αρχίζει να πιέζει ασφυκτικά, η εσωκομματική ένταση είναι στο ζενίθ, όπως και ο γενικευμένος προβληματισμός από τις εξελίξεις.

Κρίσιμη θεωρείται (και) η σημερινή μέρα, κατά την οποία πιθανότατα θα αποσαφηνιστούν τα δεδομένα και θα καθοριστούν τα επόμενα βήματα.

Τις επόμενες ώρες θα συνεδριάσει τελικά η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή (ΚΕΦΕ), έχοντας συγκεντρώσει τις τελικές προτάσεις από τις ενδιαφερόμενες εταιρίες και έχοντας προβεί και στις σχετικές αξιολογήσεις. Επόμενο βήμα, η κατάθεση των οικονομικών προσφορών, οι οποίες ίσως να είναι και το πιο κομβικό σημείο στις διαπραγματεύσεις.

Αν οι απαιτήσεις για την ανάληψη του συγκεκριμένου έργου είναι «λογικές», όπως λένε στη Συγγρού εννοώντας όχι πολύ μεγαλύτερες από τις 300.000 ευρώ που είχαν συμφωνηθεί με την προηγούμενη εταιρεία, τότε η διαδικασία θα προχωρήσει κανονικά.

Εάν όμως το ποσό που θα ζητηθεί είναι πολύ υψηλό, άρα αδύναμο να πληρωθεί από τα άδεια κομματικά ταμεία, τότε ο σχεδιασμός τινάζεται στον αέρα και τα πάντα θα πρέπει να επαναπροσδιοριστούν από το μηδέν.

Ο χρόνος για τις κάλπες

Υπό το πρίσμα αυτό, τρία είναι τα βασικά σενάρια όσον αφορά στον χρόνο που θα στηθούν οι κάλπες:

1. Να γίνουν, βάσει του σχεδιασμού της Συγγρού, στις 13 Δεκεμβρίου, δηλαδή την άλλη Κυριακή. Δύο από τις ενδιαφερόμενες εταιρίες διαβεβαιώνουν ότι προλαβαίνουν να τις κάνουν τότε, ενώ για εκείνη την ημερομηνία πιέζουν ο Απόστολος Τζιτζικώστας, ο Άδωνις Γεωργιάδης, ο Γραμματέας της Π.Ε. Ανδρέας Παπαμιμίκος («θα προλάβουμε και επιβάλλεται να γίνουν τότε», ανέφερε χθες στον ΣΚΑΪ), καθώς και η πλειοψηφία των βουλευτών του κόμματος.

«Όποιος δεν θέλει εκλογές ας το πει», τόνισε χθες ο κ. Τζιτζικώστας, ο οποίος έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου ότι «η ενότητα κινδυνεύει, η βάση του κόμματος βράζει και ο τόπος χρειάζεται αντιπολίτευση». Αλλά και τα μέλη της ΚΕΦΕ εκτιμούν ότι η επόμενη Κυριακή είναι ένας εφικτός στόχος, εφόσον υπάρξει συμφωνία στα οικονομικά.

2. Να στηθούν οι κάλπες τη δεύτερη ή την τρίτη Κυριακή του Ιανουαρίου, 10 ή 17 Ιανουαρίου αντίστοιχα, προκειμένου να δοθεί επαρκής χρόνος στην εταιρία να οργανωθεί και να πραγματοποιήσει μια άρτια διαδικασία.

Υπάρχουν εταιρείες που έχουν ζητήσει χρόνο μέχρι τότε, ενώ και οι Βαγγέλης Μεϊμαράκης και Κυριάκος Μητσοτάκης δείχνουν να μην έχουν πρόβλημα με την εξέλιξη αυτή. Το μείζον, όπως λένε, είναι η αξιοπιστία, η διαφάνεια και η εγκυρότητα της διαδικασίας.

«Οι εκλογές θα γίνουν όταν θα είμαστε έτοιμοι. Εάν δεν καταφέρουμε να γίνουν στο τέλος του 2015, θα γίνουν στις αρχές του 2016... Θα ήθελα οι εκλογές να είχαν γίνει, όμως, δεν θα ξαναβάλουμε το κάρο μπροστά από το άλογο», ανέφερε χθες (ΣΚΑΪ) ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Και είναι δεδομένο ότι στα επιτελεία των υποψηφίων συμφωνούν ότι δεν πρέπει να ξαναρισκάρουν. «Αν αποτύχουμε και πάλι, τελειώνουμε και οι τέσσερις, δεν μπορούμε να παίξουμε με το μέλλον μας», έλεγε χθες στενός συνεργάτης ενός εκ των υποψηφίων.

3. Να οδηγηθεί ακόμα παραπέρα χρονικά η διαδικασία, με το να διεξαχθεί πρώτα ένα συνέδριο του κόμματος (έκτακτο ή το τακτικό που είναι προγραμματισμένο για το καλοκαίρι του 2016). Είναι ένα αίτημα το οποίο έχουν θέσει ήδη γαλάζιοι βουλευτές, π.χ. Νίκος Δένδιας, Νικήτας Κακλαμάνης, Θόδωρος Καράογλου, ωστόσο δεν προχώρησε.

Δεν αποκλείεται αυτοί να επανέλθουν, περισσότερο οργανωμένα από πριν, εκτιμώντας ότι «μόνο ύστερα από αυτή την επίπονη, εξαντλητική αλλά και αναζωογονητική διαδικασία, έχει έννοια η εκλογή του νέου αρχηγού μας, που θα προσωποποιεί τη νέα πρότασή μας με πειστικότητα προς την κοινωνία».

Αυτό το σενάριο ενισχύεται στην περίπτωση που το κόμμα δεν μπορέσει να ανταποκριθεί οικονομικά στις απαιτήσεις των εταιριών για εκλογές με τη μορφή που ορίζει το καταστατικό, από τη βάση του κόμματος.

«Καλύτερος από τους άλλους»

Παράλληλα, οι αιχμές που αλληλοεκτοξεύονται ανάμεσα στα γαλάζια στελέχη συνεχίζονται ακατάπαυστα. Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης χαρακτήρισε τον Γιάννη Πλακιωτάκη «καλύτερο από τους άλλους τρεις», ενώ διεμήνυσε ότι αν το κόμμα δεν καταθέσει και μήνυση (εκτός από αγωγή και ασφαλιστικά μέτρα) στην εταιρία InfoSolutions που απέτυχε να πραγματοποιήσει τις εκλογές της 22ας Νοεμβρίου, δεν θα επιστρέψει ο εκπρόσωπός του στην ΚΕΦΕ.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι «η πρόταση Μεϊμαράκη προεκλογικά για καφέ στην Κουμουνδούρου δεν με έβρισκε σύμφωνο και σας διαβεβαιώνω ότι δεν είχε συζητηθεί στα όργανα της Νέας Δημοκρατίας».

Κατά του κ. Μεϊμαράκη έβαλλε και ο Ανδρέας Παπαμιμίκος: «Του είχα πει να δούμε πιο ψύχραιμα το θέμα των εσωκομματικών εκλογών, να μη βιαστούμε», σημείωσε.

Στο μεταξύ, εσωκομματική αντιπαράθεση προέκυψε και όσον αφορά στην οργάνωση των εκλογών. Με επιστολή τους, 22 βουλευτές της ΝΔ τόνισαν την ανάγκη ενεργότερης συμμετοχής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας στη διαδικασία οργάνωσης και απρόσκοπτης διεξαγωγής εσωκομματικών εκλογών. Άμεσο ήταν το σχόλιο του Φίλιππου Ταυρή, έμπειρου κομματικού στελέχους και μέλους της ΚΕΦΕ: «Βουλευτές επιθυμούν ενεργότερη συμμετοχή στις εσωκομματικές εκλογές της ΝΔ... αλλά οι συνάδελφοί τους που μετέχουν στην ΚΕΦΕ δεν παρίστανται», ήταν η χαρακτηριστική ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Θα βγει μπροστά»

Χθες επανήλθε για μία ακόμη φορά στην επικαιρότητα το όνομα του Αντώνη Σαμαρά και το σενάριο περί επιστροφής του στην κεντρική πολιτική σκηνή. Μετά το μήνυμά του μέσω ισπανικής εφημερίδας πως παραμένει ενεργός, αλλά και τον Μάκη Βορίδη να προτείνει την επάνοδο του πρώην πρωθυπουργού στο Μέγαρο Μαξίμου, χθες ήταν η σειρά στενού συνεργάτη του να προκαλέσει θόρυβο με την τοποθέτησή του.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ανέφερε: «Μη σαν ενδιαφέρει τι γίνεται στη ΝΔ γιατί ό,τι και να γίνει, ο Σαμαράς θα βγει μπροστά. Ο Τσίπρας θα τελειώσει και θα αναλάβουν πάλι Σαμαράς - Βενιζέλος».

Στην ερώτηση πώς θα γίνει αυτό, απάντησε: «Γιατί; Ο Κώστας Καραμανλής το 1974 πώς βγήκε μπροστά;... Το νέο μπορεί να δημιουργηθεί, χωρίς να καταρρεύσει το παλαιό».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v