Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αντιδράσεις οινοπαραγωγών για το «καπέλο» στο κρασί

Ο Σύνδεσμος Ελληνικού Οίνου κάνει λόγο για μια πρόταση από την ελληνική κυβέρνηση η οποία «δεν εφάπτεται της ελληνικής αλλά ούτε της ευρωπαϊκής πραγματικότητας».

Αντιδράσεις οινοπαραγωγών για το «καπέλο» στο κρασί

Τετραπλάσια θα είναι η επιβάρυνση για τον καταναλωτή από την επιβολή του ειδικού φόρου 30 λεπτών σε κάθε φιάλη οίνου των 750 ml (40 ευρώ το χιλιόλιτρο), εμφιαλωμένου ή μη, όπως υποστηρίζουν οι οινοπαραγωγοί της χώρας. Χθες, λίγη ώρα μετά τις ανακοινώσεις του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου ότι εξετάζεται η επιβολή ειδικού φόρου κατανάλωσης 30 λεπτών σε κάθε φιάλη οίνου, με στόχο πρόσθετα έσοδα -σ.σ. υπολογίζονται στα 111 εκατ. ευρώ- προκειμένου να κλείσει η «τρύπα» για την κατάργηση του ΦΠΑ στην εκπαίδευση, υπήρξε άμεση αντίδραση των οινοπαραγωγών της χώρας.

Ο Σύνδεσμος Ελληνικού Οίνου κάνει λόγο για μια πρόταση από την ελληνική κυβέρνηση η οποία «δεν εφάπτεται της ελληνικής αλλά ούτε της ευρωπαϊκής πραγματικότητας, καθ' όσον το θέμα επιβολής ΕΦΚ στο κρασί έχει επί μακρόν συζητηθεί επανειλημμένα σε αρμόδια κοινοτικά όργανα αλλά και στο εσωτερικό της Κοινής Οργάνωσης Αγοράς Οίνου».

Σύμφωνα με τους ίδιους, σε κανένα κράτος-μέλος της Ε.Ε. που είναι χώρα παραγωγής οίνου, δεν έχει επιβληθεί ΕΦΚ στο κρασί, ούτε και στη Γερμανία. «Η Ελλάδα είναι χώρα παραγωγός οίνου. Οι χώρες παραγωγοί οίνου είναι σταθερές στην απόφασή τους να κρατήσουν μηδενικό τον ΕΦΚ στο κρασί. Η Ελλάδα έχει ακόμα περισσότερους λόγους να μην επιτρέψει την ειδική φορολόγηση του κρασιού», τονίζουν οι εκπρόσωποι του ΣΕΟ.

Σύμφωνα με τους οινοποιούς, το κρασί έχει επιβαρυνθεί δυσανάλογα μέσα σε μία 20ετία αφού από 8% ΦΠΑ το 1992, ο ΦΠΑ έχει φθάσει στο 23%, όταν στα οινοπνευματώδη ο ΦΠΑ από 36% μειώθηκε στο 23% ΦΠΑ.

Μάλιστα η επιβάρυνση εκτιμούν οι ίδιοι ότι θα αυξήσει περαιτέρω την παραοικονομία και ότι η τελική επιβάρυνση για τον καταναλωτή θα φτάσει το 1,20 ευρώ ανά φιάλη, κάνοντας ακριβότερο ένα ελληνικό γεωργικό προϊόν η κατανάλωση του οποίου δεν έμεινε ανεπηρέαστη από την οικονομική κρίση.

Σε ανοικτή επιστολή της προς τους υπουργούς Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης, το ΔΙΚΤΥΟ ΟΙΝΟΠΟΙΩΝ ΝΟΜΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ αναφέρει πως το εμφιαλωμένο κρασί αποτελεί προϊόν πλήρους καθετοποίησης, με αποτέλεσμα από την επιβολή του ειδικού φόρου να πλήττονται όλα τα εμπλεκόμενα επαγγέλματα του οινικού κλάδου, μέσα στους οποίους προσμετρούνται 200.000 αμπελουργοί, πάνω από 700 οινοποιητικές μονάδες με πάνω από 20.000 εργαζόμενους και πολλοί άλλοι τομείς οι οποίοι συνδράμουν από το αμπέλι στο τελικό προϊόν.

Οι ίδιοι διερωτώνται με ποια λογική ένα μη εισαγόμενο προϊόν, προερχόμενο από Έλληνες αγρότες και επιχειρηματίες, πρέπει να δεχθεί το βάρος του ισοδύναμου μέτρου, με αποτέλεσμα την αποδυνάμωσή του. «Αποδυνάμωση η οποία θα προέλθει από την αναπόφευκτα περαιτέρω μείωση της κατανάλωσής του, δίνοντας παράλληλα χώρο στην αγορά για την ανάπτυξη άλλων, εισαγόμενων, ανταγωνιστικών προϊόντων», καταλήγει η επιστολή.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v