Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Οχι» στα μέτρα από την αντιπολίτευση

Αρνητική θα είναι η ψήφος όλων των αντιπολιτευτικών κομμάτων στο νομοσχέδιο των προαπαιτούμενων επί της αρχής. Σε ποια άρθρα η ΝΔ ζήτησε ονομαστική ψηφοφορία. Ξεχωριστές τροπολογίες για εκπαίδευση και γηροκομεία.

«Οχι» στα μέτρα από την αντιπολίτευση

Στον απόηχο των δηλώσεων Φίλη για τη Γενοκτονία των Ποντίων και των σφοδρών αντιδράσεων που ακολούθησαν, τα κόμματα της αντιπολίτευσης ετοιμάζονται να συνενώσουν τις δυνάμεις τους σε ένα ακόμα μέτωπο, τη σημερινή ψηφοφορία στη Βουλή που αφορά στο νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα μέτρα για τη δόση των 2 δισ.

ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι και Ένωση Κεντρώων (μαζί φυσικά με ΚΚΕ και Χρυσή Αυγή), διαμηνύουν σε όλους τους τόνους ότι, σε συνέχεια και της στάσης τους στην προηγούμενη ψηφοφορία για τα μέτρα του τρίτου μνημονίου, θα καταψηφίσουν επί της αρχής, χωρίς πάντως να αποκλείεται να σταθούν θετικά σε συγκεκριμένα άρθρα.

Εν προκειμένω, η αξιωματική αντιπολίτευση ήταν αυτή που ζήτησε τη διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας επί έξι άρθρων: Για τον επανακαθορισμό των πόρων του Πράσινου Ταμείου, το Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων (ΕΣΔΑ) και τα Περιφερειακά Σχέδια Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ), τη συμμετοχή εκπαιδευτών σε χρηματοδοτούμενα προγράμματα και ζητήματα σχολικών συμβούλων, καθώς και την αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο.

Παράλληλα, την κατάργηση του ΦΠΑ 23% στην εκπαίδευση και την επαναφορά του χαμηλού φορολογικού συντελεστή στα γηροκομεία ζητούν, με ξεχωριστές τροπολογίες που κατέθεσαν στη Βουλή, ΝΔ, Δημοκρατική Συμπαράταξη, ΚΚΕ και Ποτάμι.

Υφεσιακά μέτρα

Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, που επιμένει κατά τη διάρκεια του προεκλογικού αγώνα να κινείται θεσμικά και βρίσκει πρόσφορο έδαφος γι' αυτό στο Κοινοβούλιο, καταγγέλλει τα συγκυβερνώντα κόμματα ότι συζητούν έκτακτη εισφορά, νέους φόρους και νέες περικοπές, «αντί να ψάχνουν να βρουν ισοδύναμα». Η Νέα Δημοκρατία, υποστηρίζει, «δεν τα ψήφισε αυτά και δεν θα τα ψηφίσει ποτέ αυτά, διότι είναι μέτρα υφεσιακά, που βάζουν τους πολίτες στο περιθώριο».

Αυτό που ψήφισε το κόμμα του στις 14 Αυγούστου, συνεχίζει ο προσωρινός πρόεδρος της ΝΔ, είναι το χρονοδιάγραμμα και τους στόχους. Η Συγγρού κάνει λόγο για «οβιδιακή» μεταμόρφωση του πρωθυπουργού, ο οποίος μέχρι τον Ιανουάριο ήταν «ο αντιμνημονιακός και ο αντιευρωπαίος, ενώ πλέον έχει υποταχθεί στα πάντα, λέγοντας «ναι σε όλα».

Αναπτυξιακό ίχνος

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και το ΠΑΣΟΚ, με τη Φώφη Γεννηματά να διαμηνύει ότι το κόμμα της δεν πρόκειται να πει «ναι» σε μέτρα που θα επιτείνουν την ύφεση, χωρίς ίχνος αναπτυξιακό. Από την άλλη, θα ψηφίζει μεταρρυθμίσεις που συμβάλλουν στην ενίσχυση της ελληνικής οικονομίας και του επενδυτικού κλίματος, κάτι όμως που η κυβέρνηση, κατά τη Χαριλάου Τρικούπη, δεν δείχνει να έχει σε προτεραιότητα.

«Είναι αυτοπαγιδευμένη στα αδιέξοδα που η ίδια δημιούργησε, αρχικά μέσα από την πολιτική της ρητορεία και εν συνεχεία μέσα από την κυβερνητική της αδυναμία», τονίζει η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, επαναλαμβάνοντας ότι το κόμμα της δεν θα αποτελέσει «δεκανίκι της κυβέρνησης, αλλά αξιόπιστη πολιτική επιλογή των πολιτών για να βγει η χώρα απ' τα αδιέξοδα».

Μαρτύριο της σταγόνας

Στη φράση «νομοσχέδιο με λίγα προαπαιτούμενα, αρκετά καθυστερούμενα και πολλά αμφισβητούμενα», συμπυκνώνεται η τοποθέτηση του Ποταμιού στο παρόν νομοσχέδιο. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, λένε στο κόμμα του Σταύρου Θεοδωράκη, «αποδεικνύεται διχασμένη στο προσφυγικό και αναποτελεσματική στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης», αντιμετωπίζοντας αδιαμαρτύρητα «το μαρτύριο της σταγόνας από τις Βρυξέλλες».

Αναφορικά με τον ΦΠΑ στην εκπαίδευση, το Ποτάμι προτείνει ως ισοδύναμη μια δέσμη 3 εναλλακτικών μέτρων «προκειμένου να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό που η ίδια η κυβέρνηση δημιούργησε: πολύ μικρή αύξηση στον ΕΦΚ στα καπνικά είδη, ελαφρά περικοπή στην τακτική κρατική επιχορήγηση των ασφαλιστικών ταμείων του ΟΤΕ και της ΔΕΗ και μια ελαφρά αύξηση της συμμετοχής του Ελληνικού Δημοσίου στα ακαθάριστα έσοδα των τυχερών παιγνίων».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v