Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΝΔ: Ατυπη συμμαχία Μητσοτάκη - Γεωργιάδη

Κοινή γραμμή των δύο συνυποψηφίων, που επιμένουν στο ντιμπέιτ. «Μηχανισμούς της ακινησίας», καταγγέλλει ο Τζιτζικώστας. «Όχι στην εσωστρέφεια», επιμένει ο Μεϊμαράκης.

ΝΔ: Ατυπη συμμαχία Μητσοτάκη - Γεωργιάδη

Μπορεί το ντιμπέιτ ανάμεσα στους υποψήφιους αρχηγούς της ΝΔ να οδηγείται σε «ναυάγιο», ωστόσο εξακολουθεί να βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας των δημόσιων παρεμβάσεών τους.

Οι Κυριάκος Μητσοτάκης και Άδωνις Γεωργιάδης, τόσο για ουσιαστικούς όσο και για επικοινωνιακούς λόγους, επιμένουν στην ανάγκη διεξαγωγής μιας τουλάχιστον τηλεμαχίας, έστω την τελευταία στιγμή, σχηματίζοντας έτσι μια άτυπη συμμαχία απέναντι στον Βαγγέλη Μεϊμαράκη κατά κύριο λόγο και τον Απόστολο Τζιτζικώστα ακολούθως.

Οι δύο συνυποψήφιοι και στις χθεσινές τους δημόσιες παρεμβάσεις, σε Κεντρική Μακεδονία ο κ. Μητσοτάκης και σε ραδιοφωνική του συνέντευξη ο κ. Γεωργιάδης, επανέλαβαν την αξία του διαλόγου μεταξύ των τεσσάρων, ενώ τη γνωστή του θέση υποστήριξε εκ νέου ο κ. Τζιτζικώστας, λέγοντας πως δεν έχει αντίρρηση για το ντιμπέιτ, μόνο όμως εάν συμμετάσχουν όλοι.

Μητσοτάκης και Γεωργιάδης διατηρούν ανέκαθεν καλές σχέσεις, όπως αποτυπώθηκε και στην παράλληλη υπουργική θητεία τους επί κυβέρνησης Σαμαρά, με κάποιους μάλιστα να προχωρούν ακόμα πιο πέρα και να βλέπουν μια συμμαχία των δύο στον δεύτερο γύρο της εσωκομματικής εκλογικής διαδικασίας, εφόσον ένας εξ αυτών περάσει σε αυτόν. Σενάριο που προφανώς δεν επιβεβαιώνεται από καμία πλευρά και που είναι άλλωστε πολύ πρόωρο για να τεθεί στο τραπέζι των συζητήσεων.

Από την πλευρά τους, οι δύο άλλοι υποψήφιοι κινούνται με διαφορετικές τακτικές και προτεραιότητες, ο κ. Μεϊμαράκης προτάσσοντας τη θεσμική του ιδιότητα και την πολυετή προσφορά του στο κόμμα, ενώ ο κ. Τζιτζικώστας ως εκφραστής του νέου και της «αδιαμεσολάβητης σχέσης μεταξύ παράταξης και κοινωνίας» που οραματίζεται.

Παραμύθια της Χαλιμάς

«Όλο και περισσότεροι Νεοδημοκράτες συμφωνούν ότι ο δημόσιος διάλογος είναι οξυγόνο για μια μεγάλη κεντροδεξιά», τόνισε από τα Γιαννιτσά χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που λίγο αργότερα από την Κατερίνη υποστήριξε πως δεν πρόκειται «για εσωστρέφεια, αλλά για ποιοτικό πολιτικό λόγο».

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Άδωνις Γεωργιάδης (Πρακτορείο 104,9) εξέφρασε τη γνώμη ότι «η ΝΔ χάνει επειδή δεν έγινε σωστά η διαδικασία. Τώρα έχουμε μπει σε μια λογική. Μην κάνουμε ντιμπέιτ γιατί "θα έχουμε πρόβλημα στην ενότητα" και καλά... Παραμύθια της Χαλιμάς. Μην κάνουμε εθνικές συνδιασκέψεις γιατί "δεν προλαβαίνουμε", δηλαδή να μη μιλήσουμε στον νεοδημοκράτη».

Ερωτηθείς μάλιστα για τους Βαγγέλη Μεϊμαράκη και Απόστολο Τζιτζικώστα, είπε ότι «δεν αφορά στη διαδικασία το γεγονός ότι κάποιος τυγχάνει να είναι πρόεδρος ή περιφερειάρχης», με σαφείς αιχμές για τους δύο συνυποψηφίους του.

Μηχανισμοί της ακινησίας

Εμφανώς πιο καταγγελτικός εμφανίστηκε ο Απόστολος Τζιτζικώστας κατά την ομιλία του στην Κηφισιά, κάνοντας λόγο για «αγωνία των μηχανισμών της ακινησίας», τους οποίους κατηγόρησε πως «ανακυκλώνουν και πάλι διάφορα σενάρια για δήθεν κωλύματα» (αδυναμία μη κοινοβουλευτικού αρχηγού να λάβει τη διερευνητική εντολή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας μετά από εκλογές). Όπως είπε, «δεν υπάρχει κανένα ασυμβίβαστο για τον Πρωθυπουργό. Είναι τόσο σαφές, τόσο ξεκάθαρο. Δεν θα αλλάξουμε και το Σύνταγμα για να ησυχάσουν».

Αναφερόμενος στο ντιμπέιτ, επανέλαβε πως είναι «υπέρ του διαλόγου και στα όργανα και στη βάση και δημοσίως. Υπό μία και μόνη προϋπόθεση: να συμμετέχουμε όλοι οι υποψήφιοι, για να διαφυλάξουμε την ενότητα της παράταξης. Μόνο έτσι θα βγει κερδισμένη η ΝΔ».

Από την πλευρά του, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, μέσω συνεργατών του, επιμένει στη θέση του ότι η τηλεμαχία θα προκαλέσει αναπόφευκτα αντιπαράθεση, η οποία όμως «θα τροφοδοτήσει την εσωστρέφεια και θα βλάψει το κύρος και τη σοβαρότητα όλης της διαδικασίας». Υπενθυμίζουν δε πως ο προσωρινός πρόεδρος της ΝΔ «διαχρονικά είναι ο εκφραστής της ενότητας, της σύνθεσης και της αποφυγής εσωκομματικών εντάσεων», κάτι που, όπως λένε, θα πράξει και τώρα, στην κρίσιμη συγκυρία που διανύουμε.

Εκλογικά τμήματα

Σήμερα αναμένεται να συνεδριάσει η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή του κόμματος, η οποία θα εγκρίνει τα 1.263 εκλογικά τμήματα και τα 856 εκλογικά κέντρα που θα στηθούν σε όλη τη χώρα, όπως συμφώνησαν οι εκπρόσωποι των τεσσάρων υποψηφίων. Θα είναι λιγότερα σε σχέση με τις εκλογές του 2009, όταν είχαν στηθεί περίπου 1.500 εκλογικά τμήματα. Παράλληλα, θα οριστούν και οι νομαρχιακές εφορευτικές επιτροπές, από τις οποίες έχουν εξαιρεθεί οι πρόεδροι των ΝΟΔΕ που έχουν υπογράψει υπέρ κάποιου εκ των υποψήφιων προέδρων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v