Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΝΔ: Κινήσεις «εξωστρέφειας» δια της αντιπολιτευτικής οδού

Ο ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση και οι τηλεοπτικές άδειες στην κορυφή της ρητορικής των τεσσάρων υποψηφίων προέδρων. Που εστιάζουν και ποια η τακτική τους. Η σκληρή κριτική στην κυβέρνηση, οι εσωκομματικές συμμαχίες και οι εκλογές του... 2009.

ΝΔ: Κινήσεις «εξωστρέφειας» δια της αντιπολιτευτικής οδού

Σε ανακωχή μέχρι... νεωτέρας βρίσκονται το τελευταίο 24ωρο οι υποψήφιοι αρχηγοί της ΝΔ, καθώς μετά τα όσα συνέβησαν στην Μαδρίτη και τις αιχμές που επακολούθησαν, η χθεσινή μέρα αφιερώθηκε στην αντιπολίτευση στην κυβέρνηση.

Είναι ίσως το μόνο κοινό σημείο που χαρακτηρίζει τους Βαγγέλη Μεϊμαράκη, Κυριάκο Μητσοτάκη, Άδωνι Γεωργιάδη και Απόστολο Τζιτζικώστα, καθένας από τους οποίους ακολουθεί διαφορετική στρατηγική, αναζητώντας και την τελευταία νεοδημοκρατική ψήφο ενόψει της 22ας Νοεμβρίου.

Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης εκτιμά ότι οι θεσμικές του παρεμβάσεις, ένεκα και της θέσης του ως επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, βρίσκουν θετική ανταπόκριση στη βάση του κόμματος και, εκτός από το προ δέκα ημερών ξέσπασμα στην ΚΕΦΕ, επισήμως δεν μιλά για τα εσωκομματικά. Μόνος του στόχος, όπως λέει, είναι να κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τον «λάθος δρόμο που έχει πάρει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ».

Με τον προσωρινό πρόεδρο τα έβαλαν αμέσως μετά το ταξίδι στην Ισπανία οι Άδωνις Γεωργιάδης και Απόστολος Τζιτζικώστας, εγκαλώντας τον ουσιαστικά για «προσωπικά παιχνίδια», με τον μεν βουλευτή της Β' Αθήνας να παίζει σε κάθε ευκαιρία το χαρτί του «χωρίς μηχανισμούς, αντισυστημικού» υποψηφίου και τον δε Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας να εμφανίζεται ως ο εκφραστής του «νέου» που θα προχωρήσει σε αλλαγές στο κόμμα σε όλα τα επίπεδα ώστε να επιστρέψει στην εξουσία.

Αμφότεροι, συνεχίζουν τις περιοδείες τους σε όλη τη χώρα, κάτι που κάνει και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος είχε την τύχη να... αρρωστήσει και να μην μεταβεί στο συνέδριο του ΕΛΚ, μένοντας έτσι εκτός του κάδρου της κριτικής. Παράλληλα, συνεχίζει αυτό που εξ αρχής κάνει, να κινείται σε χαμηλούς τόνους και μακριά από εσωκομματικές έριδες.

Σκληρή κριτική

Δύο ήταν τα μέτωπα που ένωσαν χθες τους τέσσερις συνυποψηφίους: ο ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση και οι τηλεοπτικές άδειες.

Ο κ. Μεϊμαράκης, σε πολύ σκληρή γλώσσα, κατήγγειλε πως η υψηλή φορολογία στην εκπαίδευση «ήταν από την αρχή στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ που τον πρότεινε στην τρόικα», τον οποίο κατηγόρησε για «πολιτική απάτη», ενώ παρενέβη και στη συζήτηση στη Βουλή, ζητώντας την απόσυρση της διάταξης για το ΕΣΡ.

Από το βήμα της Βουλής, επίσης, για το νομοσχέδιο για τα ΜΜΕ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για «ημιαυταρχισμό της κυβέρνησης», η συμπεριφορά της οποίας, όπως είπε, «θυμίζει άλλες εποχές». Κατηγόρησε δε το Μέγαρο Μαξίμου για την αποπομπή Σαββαϊδου, επισημαίνοντας πως «η εκτελεστική εξουσία δεν μπορεί να λειτουργεί κατά το δοκούν».

Αλλά και ο Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στο Κοινοβούλιο, τόνισε ότι το σχέδιο νόμου για τις άδειες των τηλεοπτικών σταθμών δεν «χτυπάει» τη διαπλοκή, αλλά οδηγεί σε ολοκληρωτισμό και υπερσυγκέντρωση των εξουσιών στο πρόσωπο του Υπουργού Επικρατείας, Νίκου Παππά. Παράλληλα, χαρακτήρισε «πολιτικό απατεώνα» τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος «θα έπρεπε να ενημερώσει τον ελληνικό λαό για την επιβολή του 23% ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση, πριν από τις εκλογές της 20ής Σεπτεμβρίου».

Εξωκοινοβουλευτική παρέμβαση στο θέμα της φορολόγησης της ιδιωτικής εκπαίδευσης, έκανε και ο Απόστολος Τζιτζικώστας, που συναντήθηκε με εκπροσώπους αυτής. Έκανε λόγο για «καταστροφική πολιτική» της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και προανήγγειλε ότι αύριο θα υποβάλει ολοκληρωμένη πρόταση για το θέμα στη ΝΔ, ώστε με τη σειρά του το κόμμα να την καταθέσει ως τροπολογία στη Βουλή.

Ωστόσο ο ίδιος μιλώντας σήμερα στο Mega δεν άφησε την ευκαιρία να πάει χαμένη και επιτέθηκε στον Ευάγγελο Μεϊμαράκη κάνοντας λόγο για προσχηματική πρόσκληση στη Μαδρίτη και για συμφωνία πίσω από κλειστές πόρτες με την Ντόρα Μπακογιάννη.

Το παράδειγμα του 2009

Πλέον, από τη στιγμή που έκλεισε και το θέμα της εταιρίας που θα αναλάβει τη μηχανογράφηση της εκλογικής διαδικασίας, ζητούμενο για τους εν δυνάμει αρχηγούς είναι η διαμόρφωση των απαιτούμενων εσωκομματικών συμμαχιών, που θα τους δώσει προβάδισμα στην κούρσα. Ήδη, ο ένας μετά τον άλλον, οι γαλάζιοι βουλευτές και τα κομματικά στελέχη παίρνουν θέση υπέρ των υποψηφίων, φαινόμενο που αναμένεται να ενταθεί τις επόμενες μέρες.

Το περιβάλλον του Βαγγέλη Μεϊμαράκη εμφανίζεται ικανοποιημένο από την πρωτιά που του δείχνουν οι μέχρι στιγμής δημοσιοποιημένες δημοσκοπήσεις, ωστόσο από τα επιτελεία των τριών συνυποψηφίων του υπενθυμίζουν ότι είναι άγνωστο το εκλογικό σώμα, άρα οι όποιες μετρήσεις είναι θεωρητικές και μόνο. Εξάλλου, υπενθυμίζουν, το παράδειγμα των εκλογών του 2009, όταν ο Αντώνης Σαμαράς φαινόταν να υστερεί σε όλους τους τομείς της Ντόρας Μπακογιάννη, όμως τελικά επικράτησε.

«Ο ένας μήνας που έχουμε ακόμα μπροστά μας είναι τεράστιος πολιτικός χρόνος», έλεγε χθες έμπειρος γαλάζιος κοινοβουλευτικός, που εκτιμά ότι εύκολα όλα μπορούν να ανατραπούν ακόμα και από μια λεπτομέρεια. «Και ένα λάθος σε τέτοιες μάχες από κάποιον ή κάποιους από τους τέσσερις, μπορεί να κάνει τη διαφορά και να εκλέξει το νέο πρόεδρο», τόνιζε η ίδια πηγή

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v