Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι «φατρίες» και η μάχη για την ηγεσία στη ΝΔ

Αυξάνουν οι υποψηφιότητες εν αναμονή της απόφασης Μεϊμαράκη. Οι γκρίνιες, οι ζυμώσεις στους «καραμανλικούς» και οι προβληματισμοί στην οικογένεια Μητσοτάκη. Στην κούρσα και ο Άδωνις Γεωργιάδης, με τις «ευλογίες» Σαμαρά. Οι υπόλοιποι δελφίνοι.

Οι «φατρίες» και η μάχη για την ηγεσία στη ΝΔ

«Θολό» εξακολουθεί να είναι το τοπίο στη ΝΔ όσον αφορά στην εκλογή του νέου αρχηγού, τέσσερις μέρες πριν λήξει η προθεσμία υποβολής των υποψηφιοτήτων από τους ενδιαφερομένους. Από χθες στα ήδη γνωστά ονόματα των Κυριάκου Μητσοτάκη και Απόστολου Τζιτζικώστα ήρθε να προστεθεί και αυτό του Άδωνι Γεωργιάδη, ως εκπροσώπου της δεξιάς πτέρυγας και ενώ ακόμα ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης δεν έχει αποφασίσει να δημοσιοποιήσει τις προθέσεις του, όπως επανέλαβε και σήμερα.

Τα σενάρια πολλά, οι φήμες ακόμα περισσότερες και είναι βέβαιο ότι στον δρόμο προς την κάλπη θα ακουστούν και κυρίως θα διαρρεύσουν πολλά. Όπως για παράδειγμα χθες, σχετικά με τον Γραμματέα της ΝΔ Ανδρέα Παπαμιμίκο, τον οποίο στόχευσαν ο κ. Μεϊμαράκης και ο κ. Μητσοτάκης μέσω συνεργατών τους, καταγγέλλοντάς τον ότι κινείται αθέμιτα, στηρίζοντας παρασκηνιακά τον κ. Τζιτζικώστα.

Κοινό σημείο αναφοράς του Βαγγέλη Μεϊμαράκη και του Απόστολου Τζιτζικώστα είναι ο Κώστας Καραμανλής, με τον οποίο ανέκαθεν είχαν πολύ καλές σχέσεις, ωστόσο εν προκειμένω ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας φαίνεται πως αποφάσισε να είναι υποψήφιος παρά την αντίθετη γνώμη του πρώην πρωθυπουργού.

Δυσφορία για την πρωτοβουλία Τζιτζικώστα εκφράζει και ο απερχόμενος πρόεδρος, ο οποίος θεωρεί ότι οι πολλοί δυνάμει αρχηγοί ευτελίζουν τη διαδικασία, ενώ ο ίδιος δείχνει να έχει τη στήριξη αρκετών στελεχών που πρόσκεινται στον πρώην πρωθυπουργό.

Ψυχρές είναι τις τελευταίες μέρες και οι σχέσεις του Βαγγέλη Μεϊμαράκη με τον Αντώνη Σαμαρά, λόγω της έντονης κριτικής που δέχθηκε ο απερχόμενος πρόεδρος από «σαμαρικά» στελέχη με αφορμή την εκλογική ήττα, ενώ και ο πρώην πρωθυπουργός δείχνει ενοχλημένος από τον κ. Μεϊμαράκη επειδή, όπως υποστηρίζει, δεν στήριξε αρκετά τα πεπραγμένα της προηγούμενης κυβέρνησης της ΝΔ.

Από την πλευρά του, ο Απόστολος Τζιτζικώστας προωθείται κυρίως από στελέχη της γενιάς του, συνδικαλιστές και αυτοδιοικητικούς, αρκετοί από τους οποίους επίσης είναι στενά συνδεδεμένοι με τον Κώστα Καραμανλή. Όσον αφορά στο ασυμβίβαστο του περιφερειάρχη και του βουλευτή (ακόμα και αν εκλεγεί πρόεδρος, δεν θα έχει δικαίωμα να είναι υποψήφιος βουλευτής έως το 2019), υποστηρίζει ότι η Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος έχει πολλά και άξια στελέχη που μπορούν να ανταποκριθούν στις λειτουργίες της Βουλής και καλεί όποιον διαφωνεί να το πει ευθέως.

Συμβολικούς λόγους

Εφόσον ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης είναι τελικά υποψήφιος, πιθανότατα θα έχει και τη στήριξη της Ντόρας Μπακογιάννη, η οποία τον θεωρεί ως το πλέον κατάλληλο πρόσωπο για να οδηγήσει μπροστά τη ΝΔ, ακόμα και σε σχέση με τον αδελφό της, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ο βουλευτής της Β' Αθήνας δεν σχολιάζει τις προθέσεις της κ. Μπακογιάννη, ενώ έχει διαμηνύσει -και για προφανείς συμβολικούς λόγους- ότι μία από τις υπογραφές που θα παρουσιάσει για την υποψηφιότητά του είναι του πατέρα του, Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.

Από την άλλη πλευρά, τη δέσμευσή του «να τιμήσει το συμβόλαιο με τον λαό της Στερεάς Ελλάδας» αποκάλυψε με ανάρτησή του στο Facebook ο γιος της Ντόρας Μπακογιάννη, Κώστας Μπακογιάννης. Το όνομα του οποίου είχε αρχίσει να ακούγεται όλο και πιο έντονα αλλά ο ίδιος έβαλε τέλος στα σενάρια.

Πολύ θόρυβο προκάλεσε και η υποψηφιότητα του Άδωνι Γεωργιάδη, που εκ των πραγμάτων αφήνει πίσω αυτήν ενός άλλου στελέχους της δεξιάς πτέρυγας, του Μάκη Βορίδη. Φέρεται να έχει τις «ευλογίες» του Αντώνη Σαμαρά, αν και ο πρώην πρωθυπουργός δεν θέλει με κανέναν τρόπο να δείξει ότι παρεμβαίνει στη διαδικασία. Σχολιάζοντας τη συγκεκριμένη υποψηφιότητα, συνεργάτες του Βαγγέλη Μεϊμαράκη ουσιαστικά αμφισβητούσαν ότι ο κ. Γεωργιάδης θα καταφέρει να εξασφαλίσει τις αναγκαίες 50 υπογραφές μελών της Πολιτικής Επιτροπής, τονίζοντας ότι «σημασία δεν έχει ποιοι ανακοινώνουν υποψηφιότητα, αλλά ποιοι θα φέρουν τις υπογραφές που χρειάζονται μέχρι την Παρασκευή».

Σύμφωνα με πληροφορίες, εξάλλου, έντονα κινείται και ο Βασίλης Κικίλιας, ο οποίος έχει ξεκινήσει τις επαφές με γαλάζια στελέχη προκειμένου να διαπιστώσει σε τι βαθμό βρίσκει ανταπόκριση εντός του κόμματος. Εφόσον η απάντηση είναι θετική, θα καταθέσει και αυτός την υποψηφιότητά του.

Οι απαιτούμενες υπογραφές

Αξίζει να σημειωθεί ότι για να είναι κάποιος υποψήφιος, θα πρέπει να συγκεντρώσει τουλάχιστον 50 υπογραφές από μέλη της Πολιτικής Επιτροπής (588 συνολικά μέλη), ή 450 υπογραφές από τα μέλη του τελευταίου Συνεδρίου, το οποίο απαριθμεί 4.500 μέλη.

Σαφώς πιο δύσκολα είναι τα πράγματα για τρία άλλα πρόσωπα που έχουν εκδηλώσει τις προθέσεις τους να είναι υποψήφιοι, ωστόσο θεωρείται δύσκολο να εξασφαλίσουν τις απαιτούμενες υπογραφές. Είναι ο Ηλίας Ζαρκάδας, υποψήφιος με την Τελεία του Απόστολου Γκλέτσου στις εκλογές του Ιανουαρίου, ο Μάρκος Πανέττας, μέλος της Τοπικής Οργάνωσης Νέας Δημοκρατίας στην Κηφισιά και πρόεδρος του εμπορικού συλλόγου της περιοχής, καθώς και ο Σαράντος Ευσταθόπουλος, ο οποίος δραστηριοποιείται στον τομέα του διαδικτύου, της επικοινωνίας και της διαφήμισης.

Αλλωστε έχει περάσει ήδη μια εβδομάδα περισυλλογής...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v