Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αξιολόγηση fast track ψάχνει το Μαξίμου

Αυστηρές συστάσεις του Αλέξη Τσίπρα στους υπουργούς του για απρόσκοπτη προώθηση του κυβερνητικού έργου. Τι προσδοκά ο πρωθυπουργός από το ταξίδι του στις ΗΠΑ. Οι υποχρεώσεις, οι συμμαχίες και το στοίχημα του χρέους.

Αξιολόγηση fast track ψάχνει το Μαξίμου

Να καλύψει το χαμένο χρόνο από τις εκλογές θέλει ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος «απαλλαγμένος» πια από τα στελέχη της Αριστερής Πλατφόρμας, στοχεύει να κινηθεί πιο ευέλικτα και χωρίς εμπόδια στην εφαρμογή της συμφωνίας του Αυγούστου.

«Ήρθε η ώρα να ανταποκριθούμε στην εντολή του λαού. Ο λαός θέλει να αποδείξουμε ότι μπορούμε να κυβερνήσουμε», ήταν οι χαρακτηριστικές φράσεις του στο χθεσινό πρώτο υπουργικό συμβούλιο μετά την ανανέωση της λαϊκής εντολής που εξασφάλισε ο ΣΥΡΙΖΑ την περασμένη Κυριακή, δίνοντας έτσι το στίγμα του τρόπου με τον οποίο θέλει να κινηθεί από εδώ και πέρα.

Ο πρωθυπουργός, που σήμερα αναχωρεί για τις ΗΠΑ με αφορμή την 70η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, γνωρίζει ότι αυτή είναι η τελευταία ευκαιρία για τον ίδιο και την κυβέρνησή του προκειμένου να επαναφέρουν «το τρένο στις ράγες», αναγνωρίζει την κρισιμότητα των στιγμών, αλλά και αισιοδοξεί πως, εφόσον τηρηθούν οι ελληνικές δεσμεύσεις και εφαρμοστούν τα συμφωνημένα, η επόμενη μέρα πραγματικά θα είναι καλύτερη.

Για την επίτευξη του σκοπού αυτού, ο κ. Τσίπρας ποντάρει πολλά στην εξέλιξη της υπόθεσης του χρέους, το οποίο όμως για να ανοίξει πρέπει πρώτα να τελειώσει η αξιολόγηση.

Είναι ένα από τα βασικά σημεία – κλειδιά για το οποίο θα επιδιώξει να λάβει συγκεκριμένες δεσμεύσεις από τους «υψηλούς» συνομιλητές του στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, παράλληλα με την προσπάθεια συντήρησης και περαιτέρω σύσφιξης των διεθνών συμμαχιών της χώρας μας.

Αυστηρές συστάσεις

Και αυτό, λίγες μόλις μέρες πριν από την άφιξη των εκπροσώπων των δανειστών, που μετά την μικρή ανάπαυλα ελέω εκλογών, επανέρχονται... δριμύτεροι για την αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος.

«Έχουμε μπροστά μας την υποχρέωση της γρήγορης υλοποίησης των συμφωνηθέντων. Αποτελεί άμεση προτεραιότητα, με πρώτο βήμα την ταχύτατη ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης», τόνισε χθες ο πρωθυπουργός στους υπουργούς του, κρούοντάς τους τον κώδωνα του κινδύνου και κάνοντάς τους αυστηρές συστάσεις για τη δράση και συμπεριφορά τους:

«Κύριοι υπουργοί δεν έχετε χρόνο, σε έξι μήνες από τώρα θα κριθείτε», τους είπε σε αυστηρούς τόνους, σημειώνοντας ότι:

-κανείς υπουργός δεν είναι μόνιμος,

-δεν υπάρχει χρόνος πέραν του εξαμήνου

-θα μπει φρένο στις συνεχείς τηλεοπτικές εμφανίσεις των κυβερνητικών στελεχών

Αναφορικά με τις κυβερνητικές προτεραιότητες, κινήθηκε στο πλαίσιο που είχε παρουσιάσει προεκλογικά: μεγάλες τομές και αλλαγές εντός της χώρας, υλοποίηση της συμφωνίας στα σημεία που έχουν κλείσει και διαρκής διαπραγμάτευση για όσα μένουν ανοικτά.

Έμφαση ο Αλέξης Τσίπρας δίνει στην προσπάθεια για την όσο το δυνατόν ταχύτερη ομαλοποίηση της οικονομίας και της κατάστασης στις τράπεζες, καθώς και στην ανακεφαλαιοποίηση αυτών, η οποία μαζί με τη συζήτηση για απομείωση του χρέους «θα μειώσουν δραματικά τον επενδυτικό κίνδυνο και θα βοηθήσουν στη ρευστότητα της οικονομίας».

Υπερατλαντική στήριξη

Ο πρωθυπουργός, με αφορμή την εκλογική του νίκη, δέχθηκε τις τελευταίες μέρες πολλά συγχαρητήρια τηλεφωνήματα από ξένους ηγέτες, με τα δύο που ξεχωρίζουν να είναι του Μπάρακ Ομπάμα και του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Τον Αμερικανό πρόεδρο μάλιστα θα έχει την ευκαιρία να τον δει από κοντά στην Ουάσινγκτον, έστω εκτός πρωτοκόλλου, στο πλαίσιο της δεξίωσης που θα παραθέσει αυτός προς τιμήν των αρχηγών των ξένων κρατών.

Ατζέντα δεν έχει δοθεί καθώς η συνάντηση θα είναι ανεπίσημη, ωστόσο η συζήτηση αναμένεται να αφορά στην οικονομία και στο προσφυγικό. Υπενθυμίζεται πως ο κ. Ομπάμα, όπως και ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τζακ Λιου, διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο το «καυτό» τρίμηνο της διαπραγμάτευσης (Μάιος-Ιούλιος) προκειμένου να καταλήξουν οι δανειστές σε «ανεκτή» συμφωνία.

Ρόλος που ήταν ακόμα πιο έντονος στο αλησμόνητο Eurogroup της 11ης Ιουλίου, όταν ο Βόλκφραντ Σόιμπλε έριξε στο τραπέζι το «χαρτί» του διετούς Grexit.

Δεν θα ήταν υπερβολική η εκτίμηση πως η Αθήνα προσβλέπει στην υπερατλαντική στήριξη στη μεταρρυθμιστική προσπάθειά της και, κυρίως, στη διαπραγμάτευση (που ξεκίνησε ήδη ατύπως) για τη διευθέτηση του χρέους.

Ο Αλέξης Τσίπρας θα συναντηθεί, μεταξύ άλλων, με τον ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν, τους Προέδρους της Κύπρου, της Αιγύπτου, της Βραζιλίας, του Ισημερινού, της Παλαιστίνης και τον Πρωθυπουργό της Τουρκίας.

Τον συνοδεύουν στις ΗΠΑ οι υπουργοί Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς (ο οποίος θα έχει συνάντηση με τον Αμερικανό ομόλογό του Τζον Κέρι με τον οποίο θα συζητήσουν, μεταξύ άλλων, για το Κυπριακό), Επικρατείας Νίκος Παππάς και Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Ειδικά η παρουσία του κ. Σταθάκη οφείλεται στις επενδυτικές συζητήσεις που θα γίνουν στη Ν.Υόρκη. Ηδη έγινε γνωστό ότι ο κ. Τσίπρας και η ελληνική αποστολή έλαβαν πρόσκληση να παραστούν σε εκδήλωση της Hellenic Intiative (σ.σ. πρόκειται για πρωτοβουλία Ελληνοαμερικανών επιχειρηματιών) που αποσκοπεί «στην προσφορά στήριξης στην Ελλάδα», ενώ ο πρωθυπουργός θα συμμετάσχει και στη Σύνοδο Κορυφής για την «Αναπτυξιακή Ατζέντα μετά το 2015».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v