Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Μύλος» με τα ακίνητα της Δραπετσώνας

Στα μαχαίρια οι δήμοι του Πειραιά με το ΤΑΙΠΕΔ και την κυβέρνηση για την πρώην έκταση των λιπασμάτων Δραπετσώνας και τη νέα σύμβαση παραχώρησης του ΟΛΠ. Ευχαριστημένος με τις παραχωρήσεις του ΤΑΙΠΕΔ εμφανίζεται ο δήμαρχος Περάματος.

«Μύλος» με τα ακίνητα της Δραπετσώνας

Παρά τις διαρροές σύμφωνα με τις οποίες τμήμα των εσόδων που θα έχει το δημόσιο από την παραχώρηση των λιμενικών εγκαταστάσεων του Πειραιά στον ΟΛΠ θα πηγαίνει στους τοπικούς δήμους, δήμαρχοι της περιοχής ζητούν πρόσθετες παροχές από τον οργανισμό και το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ).

Ειδικότερα, ζητούν να εξαιρεθούν από την παραχώρηση ακίνητα που εντάσσονται στη γνωστή έκταση της Δραπετσώνας, πέριξ του πρώην εργοστασίου λιπασμάτων. 

Μάλιστα, η Περιφερειακή Ενότητα Πειραιά καθώς και οι δήμοι Κερατσινίου - Δραπετσώνας και Περάματος με προχθεσινή ανακοίνωση, στηρίζουν τις απαιτήσεις τους σε δήλωση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στις 13 Σεπτεμβρίου από το Κερατσίνι, σύμφωνα με την οποία είναι «… έτοιμο προς κατάθεση στη Βουλή το σχέδιο νόμου με τη ρύθμιση ενάντια στην τσιμεντοποίηση στο πρώην εργοστάσιο Λιπασμάτων του Μποδοσάκη στη Δραπετσώνα. Για να έχουν οι κάτοικοι της περιοχής ανάσα πρασίνου, αναψυχής και άθλησης. Για να ανοίξει το μέτωπο της πόλης προς τη θάλασσα. Μια ρύθμιση που, επιπλέον, δίνει τη νομική βάση στον Δήμο Κερατσινίου - Δραπετσώνας να καταθέσει σχέδιο για τη συνολική ανάπλαση του θαλάσσιου μετώπου της πόλης».

Των δηλώσεων Τσίπρα είχε προηγηθεί υπουργική απόφαση του πρώην υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτη Λαφαζάνη, η οποία ανέτρεπε την αναθεώρηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου του Δήμου Κερατσινίου - Δραπετσώνας, στην οποία είχε προχωρήσει ο προκάτοχός του Γιάννης Μανιάτης. Ο κ. Λαφαζάνης είχε ανακοινώσει πως το σχέδιο Μανιάτη οδηγούσε σε τσιμεντοποίηση, ενώ το δικό τους «την πρασινίζει» κ.λπ. Όμως, η υπουργική απόφαση που ανακοίνωσε ουδέποτε έλαβε έγκριση από την προηγούμενη κυβέρνηση Τσίπρα. Συνεπώς εξακολουθεί να ισχύει η απόφαση Μανιάτη.

Η κατάσταση περιπλέκεται, καθώς στην έκταση των 650 στρεμμάτων της Δραπετσώνας εμπλέκεται πλήθος ιδιοκτητών με αντικρουόμενα συμφέροντα. Για παράδειγμα, μερίδα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης δηλώνει πως η έκταση πρέπει να γίνει χώρος πρασίνου, κ.λπ.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με πληροφορίες, οι Κινέζοι της Cosco που φέρονται ως επικρατέστεροι για την απόκτηση του 51% του ΟΛΠ, έχουν σχεδιάσει να αξιοποιήσουν το συγκεκριμένο τμήμα της παραλιακής ζώνης για ναυπηγοεπισκευαστικές και άλλες δραστηριότητες. Ηδη καταγράφεται νευρικότητα στο λιμάνι καθώς μέχρι σήμερα δεν είχε τεθεί θέμα εξαίρεσης της έκτασης από τη σύμβαση παραχώρησης και υπάρχουν επιχειρηματικά σχέδια που την περιλαμβάνουν.

Κάποιοι άλλοι προωθούν το σενάριο της δημιουργίας κέντρου ναυτιλιακών δραστηριοτήτων, ενώ είχε κατατεθεί ακόμα και πρόταση για πίστα της Formula 1!

Οι ιδιοκτήτες

Για να προχωρήσει η ενιαία ανάπτυξη πρέπει, πρώτα, να τα βρουν οι ιδιοκτήτες. Καταρχήν η Εθνική Τράπεζα (το 1992 η εταιρεία Ελληνικά Χηµικά Προϊόντα και Λιπάσµατα εξαγοράστηκε εξαιτίας των χρεών της από την Εθνική Τράπεζα και πέρασε στην ιδιοκτησία της θυγατρικής της "Πρότυπος Κτηµατική και Τουριστική Α.Ε.”), που ελέγχει τα 254 στρέμματα. Ακολουθεί η Lafarge, η οποία κατέχει 117 στρέμματα και ο όμιλος του Δημ. Μελισσανίδη, ο οποίος απέκτησε πρώην αποθήκες της BP Hellas στην περιοχή (82 στρέμματα). Φυσικά, λόγο έχει ο ΟΛΠ, αλλά και οι δήμοι Πειραιώς και Κερατσινίου - Περάματος, οι οποίοι ελέγχουν σχεδόν το 30% της έκτασης.

Οι αντιδράσεις των δημοτικών αρχών και η κοινή ανακοίνωση συνδέονται τόσο με τις υποσχέσεις του πρωθυπουργού, όσο και με το γεγονός πως η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ εμφανίζεται διατεθειμένη να εξαιρέσει από την παραχώρηση μόνο μικρά τμήματα. Συγκεκριμένα, ένα τμήμα της περιοχής του Πορθμείου Περάματος και ένα τμήμα του λιμενίσκου αλιέων στο Κερατσίνι. Αντίθετα, οι τρεις φορείς υποστηρίζουν πως «στο πλαίσιο των αποφάσεων των συλλογικών τους οργάνων, θα συνεχίσουν να υπερασπίζονται τον δημόσιο χαρακτήρα του OΛΠ. Σε αυτή την κατεύθυνση, υπάρχει η αναγκαιότητα να εξαιρεθεί ρητά, από κάθε μελλοντική σύμβαση παραχώρησης, το θαλάσσιο μέτωπο των "Λιπασμάτων Δραπετσώνας", εξασφαλίζοντας έτσι το δικαίωμα της ελεύθερης πρόσβασης των πολιτών στη θάλασσα».

Πάντως ο δήμαρχος Περάματος Γιάννης Λαγουδάκης, με δηλώσεις του σε εξειδικευμένο ναυτιλιακό δικτυακό τόπο, "αναγνωρίζει ως θετικό το γεγονός πως η διοίκηση του Ταμείου εμφανίζεται διατεθειμένη να παραχωρήσει στο δήμο Περάματος περίπου 6.000 τμ της λιμενικής ζώνης, που άλλωστε δεν φιλοξενούν εμπορικές δραστηριότητες του ΟΛΠ, αντίθετα σε κάποια σημεία υπάρχουν σήμερα παιδικές χαρές και πλατείες". Το ΤΑΙΠΕΔ "εμφανίζεται θετικό απέναντι στο δήμο, σε ότι αφορά το ιδιοκτησιακό καθεστώς για τα δύο λιμανάκια και τον δρόμο που οδηγεί στο Πορθμείο, επιτρέποντας έτσι την πρόσβαση του δήμου στο θαλάσσιο μέτωπο".

Υπενθυμίζεται πως ενόψει του διαγωνισμού πώλησης του OΛΠ, συντάσσεται η σύμβαση παραχώρησης (Master Concession) μεταξύ του οργανισμού και του ελληνικού δημοσίου. Η νέα σύμβαση αυξάνει τα έσοδα του δημοσίου από το 2% του κύκλου εργασιών του OΛΠ στο 3,5%, με τις πληροφορίες να αναφέρουν πως τμήμα θα αποδίδεται στους δήμους της περιοχής.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v