Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΝΔ: Το παρασκήνιο και οι «μνηστήρες» για την ηγεσία

Γιατί ο Μεϊμαράκης επέλεξε να ανοίξει τώρα τη διαδικασία νέας ηγεσίας. Οι πρώτες υποψηφιότητες, ποιοι ακολουθούν και τι θα πράξει ο νυν πρόεδρος. Πώς διαμορφώνονται οι τάσεις. Ποια θα είναι η διαδικασία.

ΝΔ: Το παρασκήνιο και οι «μνηστήρες» για την ηγεσία

Η χθεσινή ανακοίνωση της Συγγρού για την έναρξη των διαδικασιών εκλογής του νέου προέδρου της ΝΔ μπορεί να ξάφνιασε τους περισσοτέρους για τη χρονική στιγμή που αυτή έγινε, όχι όμως και τους στενούς συνεργάτες του Βαγγέλη Μεϊμαράκη, οι οποίοι γνωρίζουν πώς αυτός σκέφτεται και λειτουργεί.

Ο υπηρεσιακός -πλέον- πρόεδρος της ΝΔ μετά τη βαριά ήττα της Κυριακής είχε λάβει τις αποφάσεις του. Άλλωστε, η αρχική του βούληση ήταν η εκκρεμότητα μετά την παραίτηση Σαμαρά να έχει ολοκληρωθεί πολύ πιο σύντομα, ωστόσο οι εθνικές εκλογές εκ των πραγμάτων καθυστέρησαν τις εξελίξεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη από την Κυριακή, αφού οριστικοποιήθηκαν τα ποσοστά των κομμάτων και ξεκαθάρισε η εικόνα της επόμενης μέρας στην κεντρική πολιτική σκηνή, ο κ. Μεϊμαράκης σε τετ-α-τετ με τον Γραμματέα του κόμματος Ανδρέα Παπαμιμίκο τού ζήτησε να προβεί σε όλες τις απαραίτητες σχετικές ενέργειες. Η ακριβής χρονική στιγμή που θα γίνονταν οι ανακοινώσεις δεν είχε αποφασιστεί, όμως οι μουρμούρες που ξεκίνησαν από το ίδιο κιόλας βράδυ, κυρίως όσον αφορά τη στρατηγική που ακολουθήθηκε, οδήγησαν τον πρόεδρο της ΝΔ να επισπεύσει τις διαδικασίες.

Δεν ήθελε σε καμία περίπτωση το κόμμα να μπει σε μια νέα εσωστρέφεια, όπως συνέβη μετά τις εκλογές του Ιανουαρίου, ενώ και για τον ίδιο προσωπικά, εφόσον τελικά είναι υποψήφιος, η συγκεκριμένη στιγμή για τις εσωκομματικές εκλογές θεωρείται ως η πλέον κατάλληλη σε σχέση με τους πρώτους μήνες του 2016. Κι αυτό διότι, παρά το -7,4% από τον ΣΥΡΙΖΑ, του αναγνωρίζεται απ' όλους εντός του κόμματος ότι κατάφερε να συσπειρώσει και ουσιαστικά να διατηρήσει εν ζωή την παράταξη.

Ήδη, γαλάζιοι βουλευτές και στελέχη φέρονται να σχηματίζουν κίνημα στήριξης της υποψηφιότητας του κ. Μεϊμαράκη, ενώ και δημοσίως χαρακτήρισαν θετική τη συγκεκριμένη υποψηφιότητα, μεταξύ άλλων, οι Ευάγγελος Αντώναρος, Νικήτας Κακλαμάνης, Βασίλης Οικονόμου και Σοφία Βούλτεψη.

Οι πιθανοί πρόεδροι

Και μπορεί ο ίδιος να μην άνοιξε τα χαρτιά του, αλλά απεναντίας να διεμήνυσε (ίσως για λόγους τακτικής) ότι τείνει προς το «όχι» λόγω της διαφωνίας του με τη διαδικασία, δεν έκαναν όμως το ίδιο τρία άλλα γαλάζια στελέχη, που λίγες ώρες αργότερα δημοσιοποίησαν την πρόθεσή τους να θέσουν υποψηφιότητα για την ηγεσία: ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Μανώλης Κεφαλογιάννης (συνεργάτες του έλεγαν ότι θα ριχθεί στη μάχη εφόσον δεν είναι υποψήφιος ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης) και ο Πέτρος Τατούλης.

«Θα είμαι υποψήφιος πρόεδρος της ΝΔ. Πιστεύω ότι έχω σχέδιο για την επόμενη μέρα. Έχω τη δυνατότητα και τη θέληση να το κάνω», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης (ΑΝΤ1), τονίζοντας την ανάγκη ριζικής ανανέωσης της ΝΔ. Όσον αφορά τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου (που είχε διαγραφεί από τον Κώστα Καραμανλή το 2009), υποστήριξε ότι «εκείνο που έχει μεγάλο ενδιαφέρον είναι οι πολιτικές παρεμβάσεις προκειμένου να αποτραπούν γεγονότα, τα οποία συμβαίνουν μετά».

Από την άλλη, δεν έχουν κάνει γνωστές τις προθέσεις τους στελέχη, τα ονόματα των οποίων έχουν ακουστεί στο πρόσφατο παρελθόν για ενδεχόμενη διεκδίκηση της προεδρίας της ΝΔ, όπως οι Όλγα Κεφαλογιάννη, Ντόρα Μπακογιάννη, Νίκος Δένδιας και Μάκης Βορίδης, ενώ ακούγονται επίσης και τα ονόματα του Βασίλη Κικίλια, του δημάρχου Γλυφάδας Γιώργου Παπανικολάου, καθώς και του... Αντώνη Σαμαρά.

Στη γενιά των σαραντάρηδων οι οποίοι θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως το αντίπαλον δέος του Αλέξη Τσίπρα ανήκουν οι περιφερειάρχες Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας και Στερεάς Ελλάδας Κώστας Μπακογιάννης, που πάντως, σύμφωνα με το άρθρο 56 του Συντάγματος, δεν έχουν δικαίωμα να διεκδικήσουν την εκλογή τους στη Βουλή μέχρι να ολοκληρωθεί η θητεία τους σε τέσσερα χρόνια από σήμερα.

Μέσα Νοεμβρίου

Για να γίνει δεκτή η υποψηφιότητα του κάθε ενδιαφερομένου θα πρέπει να έχει συγκεντρώσει 50 υπογραφές μελών της Πολιτικής Επιτροπής ή 445 υπογραφές μελών του προηγούμενου εθνικού συνεδρίου. Αύριο θα συνεδριάσει η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή, την οποία αποτελούν θεσμικά κομματικά πρόσωπα, και θα ορίσει την προθεσμία υποβολής υποψηφιοτήτων, διάστημα περίπου μίας εβδομάδας.

Τότε, η Επιτροπή θα συνεδριάσει εκ νέου για να ελέγξει τις υπογραφές. Ύστερα από δύο ημέρες κατά τη διάρκεια των οποίων θα μπορούν να κατατεθούν ενστάσεις στις υποψηφιότητες, θα γίνει η ανακήρυξή τους και θα οριστεί η ημερομηνία της εκλογικής διαδικασίας, γύρω στα μέσα Νοεμβρίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v