Πληροφορική: Σε... «ρόλο σπρίντερ» η νέα κυβέρνηση

Ποια προβλήματα έχουν συσσωρευτεί και γιατί η νέα κυβέρνηση καλείται άμεσα να λύσει τον γόρδιο δεσμό των κοινοτικών έργων. Με ανοιχτές πληγές πολλές εταιρείες του κλάδου, αναμένουν μείωση όγκου εργασιών μέσα στο 2016.

Πληροφορική: Σε... «ρόλο σπρίντερ» η νέα κυβέρνηση

Κλίμα έντονης αγωνίας επικρατεί στον χώρο των εταιρειών πληροφορικής που υλοποιούν έργα του δημοσίου, καθώς καταβάλλονται εναγώνιες προσπάθειες προκειμένου να μη χαθούν κονδύλια του ΕΣΠΑ.

Κρίσιμη ημερομηνία είναι αυτή της 31ης Οκτωβρίου, καθώς μέχρι τότε θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η παραλαβή των έργων διάφορων προγραμμάτων, όπως της Κοινωνίας της Πληροφορίας και της Ψηφιακής Σύγκλισης.

Μάλιστα, τα πράγματα είναι περισσότερο σύνθετα στην πράξη, επειδή:

Πρώτον, σε πολλές περιπτώσεις υπάρχουν επιπρόσθετες προϋποθέσεις, όπου τμήματα του έργου (π.χ. εξοπλισμός) θα πρέπει να έχουν παραδοθεί νωρίτερα από την 31η Οκτωβρίου.

Δεύτερον, η επιβολή των κεφαλαιακών ελέγχων έχει προκαλέσει σειρά προβλημάτων και καθυστερήσεις στην εισαγωγή απαραίτητου εξοπλισμού από το εξωτερικό.

Και τρίτον, η πολιτική του «δεν πληρώνω» που έχει ακολουθήσει μέσα στο 2015 το ελληνικό δημόσιο και η γενικότερη όξυνση στο μέτωπο της ρευστότητας έχουν προκαλέσει προβλήματα σε ορισμένες εταιρείες, τα οποία ενδεχομένως να αποδειχτούν ανυπέρβλητα.

«Το μόνο βέβαιο είναι ότι η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να δράσει ταχύτατα. Είναι αντιληπτό ότι όσο φτάνουμε προς το τέλος κρίσιμων ημερομηνιών, ο κρατικός μηχανισμός δείχνει να κινείται ολοένα και περισσότερο, αλλά σίγουρα θα πρέπει να κάνουμε πολύ περισσότερα πράγματα. Πληροφορούμαστε ότι γίνονται διαπραγματεύσεις για την παράταση της τελικής ημερομηνίας έως τα τέλη Νοεμβρίου, αλλά ούτε και αυτό νομίζω ότι μπορεί να αποτελέσει την ουσιαστική λύση του προβλήματος», δηλώνει στο Euro2day.gr υψηλόβαθμος παράγοντας του κλάδου.

Άλλο γνωστό στέλεχος της αγοράς υποστηρίζει πως «η νέα κυβέρνηση έχει κάθε λόγο να εστιάσει στην υπόθεση και να τρέξει όσο το δυνατόν ταχύτερα. Αν τελικά τα έργα παραδοθούν, δεν θα μιλάμε απλά για κάποιες επιπλέον δουλειές στην αγορά, αλλά για κινητοποίηση ολόκληρης της οικονομίας. Και εξηγούμαι. Οι εταιρείες πληροφορικής έχουν υλοποιήσει όλα αυτά τα έργα κυρίως μέσα από τραπεζικό δανεισμό. Αν λοιπόν τα έργα παραδοθούν και τα χρήματα εκταμιευθούν μέσα στο 2015, αυτό σημαίνει ότι αμέσως θα εξοφληθούν οι τράπεζες, οι οποίες με τη σειρά τους θα ρίξουν τα χρήματα αυτά σε άλλους τομείς της οικονομίας. Και μιλάμε για μεγάλα ποσά που θα είναι μεγάλο κρίμα να χαθούν».

Γενικότερα πάντως, η «στάση πληρωμών» του ελληνικού δημοσίου και το πάγωμα της ζήτησης για νέες επενδύσεις στην πληροφορική από τον ιδιωτικό τομέα μέσα στο 2015 έχουν αποδιοργανώσει σημαντικό κομμάτι της εγχώριας αγοράς. Όπως υποστηρίζεται, είναι σημαντικό για μια εταιρεία σε μια τέτοια περίοδο να έχει επαρκή ρευστότητα.

Σε μια τέτοια περίπτωση, βάζει η ίδια ένα κομμάτι της χρηματοδότησης για την υλοποίηση ενός έργου και στη συνέχεια κάπως βοηθούν και οι τράπεζες. Αλλιώς... Υπάρχουν άλλωστε και περιπτώσεις που ορισμένες επιχειρήσεις πληροφορικής δέχονται παραγγελίες από «το πουθενά», γιατί κάποιες ανταγωνίστριες δεν είναι σε θέση να κάνουν τη δουλειά, λόγω ελλιπούς ρευστότητας.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, οι επιπτώσεις από τη φετινή αναστάτωση στον κλάδο δεν θα σταματήσουν μέσα στο 2015. Και αυτό γιατί εδώ και πολλούς μήνες τα έργα που έχουν δοθεί είναι πολύ περιορισμένα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, οι φετινοί τζίροι των εταιρειών πληροφορικής να είναι μεν σημαντικοί (εξαιτίας των συμβάσεων που είχαν λάβει κατά το παρελθόν και παραδίδουν αυτό τον καιρό), πλην όμως αναμένεται ότι θα υπάρξει «κοιλιά» τουλάχιστον μέχρι και το πρώτο εξάμηνο του 2016. Άρα, λοιπόν, η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να εντείνει τις προσπάθειές της και για τη γρήγορη ανάθεση νέων συμβάσεων, που άλλωστε χρηματοδοτούνται από κοινοτικά κονδύλια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v