Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αντιπολίτευση: Η στρατηγική της επόμενης μέρας

Τα κομματικά όργανα συγκαλεί τις επόμενες μέρες ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης για αποτίμηση των εκλογών. «Παραμένουμε... αντιπολίτευση» διαμηνύουν στο ΠΑΣΟΚ, απορρίπτοντας σενάρια κυβερνητικής εφεδρείας. «Ολα ανοιχτά» στο Ποτάμι, ακόμα και το θέμα της ηγεσίας.

Αντιπολίτευση: Η στρατηγική της επόμενης μέρας

Οι εκτιμήσεις των πολιτικών αναλυτών, με βάση και τα δημοσκοπικά στοιχεία που έβλεπαν το φως της δημοσιότητας, έφεραν τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι ως πιθανούς κυβερνητικούς εταίρους μετά τις εκλογές της Κυριακής. Τελικά, το συγκεκριμένο σενάριο δεν επαληθεύτηκε για κανένα από τα τρία κόμματα, τα οποία και στην νέα κοινοβουλευτική θητεία -τουλάχιστον στην αρχή της- θα συνεχίσουν να δραστηριοποιούνται από τον ρόλο της αντιπολίτευσης.

Η αποτίμηση βέβαια του εκλογικού αποτελέσματος δεν είναι ίδια για όλα, αφού η ΝΔ έχασε με μεγάλη διαφορά την πρωτιά, το Ποτάμι απώλεσε περίπου το ένα τρίτο της δύναμής του και μόνο το ΠΑΣΟΚ εμφανίζεται ικανοποιημένο που οι επιδόσεις του βελτιώθηκαν σε σχέση με τον Ιανουάριο.

Η αποκωδικοποίηση των αριθμών της κάλπης θα πάρει μέρες για να ολοκληρωθεί, ωστόσο τα κόμματα, ενόψει και της συγκρότησης του νέου κυβερνητικού σχήματος που ανακοινώνεται πιθανότατα σήμερα, αρχίζουν να χαράζουν τη στρατηγική τους για την επόμενη μέρα.

Εσωκομματικός διάλογος

Στη ΝΔ η... ψυχρολουσία των 7,4 μονάδων διαφοράς από τον ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει κοπάσει και τα στελέχη του κόμματος, λιγότερο δημοσίως και περισσότερο σε κατ' ιδίαν συζητήσεις, ψάχνουν να δουν τι πήγε στραβά και η ελπιδοφόρα μάχη μετατράπηκε σε εφιάλτη. Ένα από τα βασικά σημεία τριβής είναι η χείρα φιλίας που προτάθηκε προς τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ πληθαίνουν τα στελέχη που τονίζουν την ανάγκη άμεσης έναρξης ουσιαστικού εσωκομματικού διαλόγου για τα αίτια της ήττας και την περαιτέρω στάση του κόμματος. Προσώρας δεν έχει τεθεί δημοσίως θέμα ηγεσίας, με τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη να προγραμματίζει τη σύγκλιση των κομματικών οργάνων τα επόμενα 24ωρα.

«Αν κάποιοι θελήσουν να ανοίξουν τώρα οι διαδικασίες για την εκλογή νέου αρχηγού, θα γίνει», διαρρέεται από το περιβάλλον του κ. Μεϊμαράκη, ενώ για την αντιπολιτευτική τακτική που θα εφαρμόσει η ΝΔ, οι ίδιες πηγές αναφέρουν: «Να δούμε την κυβέρνηση, να ακούσουμε τις προγραμματικές δηλώσεις και η στάση που θα τηρήσουμε θα είναι υποστηρικτική σε καθετί αναπτυξιακό. Κάθε νομοσχέδιο θα το κρίνουμε ξεχωριστά και θα προσπαθούμε να βελτιώνουμε ό,τι είναι λάθος».

Παράλληλα, υπερασπίζονται τα πεπραγμένα του Βαγγέλη Μεϊμαράκη για το μικρό αυτό χρονικό διάστημα που βρίσκεται στην ηγεσία της ΝΔ: «Κατάφερε να ενώσει τους πάντες εσωκομματικά και προχώρησε χωρίς ρήξεις. Δεν άλλαξε τίποτα γιατί η εντολή του δεν ήταν εντολή εκλογών, αλλά εσωκομματικής διαδικασίας για εκλογή αρχηγού. Οι εκλογές προέκυψαν αιφνιδιαστικά και εκείνος προχώρησε με σεβασμό στη λαϊκή βούληση», λένε στη Συγγρού.

Εποικοδομητική αντιπολίτευση

Στο ΠΑΣΟΚ, αν και δεν εξελέγησαν τρίτο κόμμα όπως στόχευαν, εκφράζουν την ικανοποίησή τους για την άνοδο των ποσοστών τους σε σχέση με τον Ιανουάριο, κάνουν λόγο για μια «νέα δυναμική, επόμενη μέρα», το έναυσμα για την ανασυγκρότηση του χώρου και την επιστροφή πολιτών που μέχρι τώρα κρατούσαν αποστάσεις από το κόμμα. Στόχος της Χαριλάου Τρικούπη είναι να ασκήσει, όπως λένε, μια ουσιαστική, εποικοδομητική αντιπολίτευση, ενώ θα επαναλαμβάνεται ανά τακτά διαστήματα η διαρκής πρόσκληση σε όλους αυτούς «που μας άκουσαν, τους προβληματίσαμε, αλλά σήμερα δεν συμπορεύτηκαν μαζί μας».

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που θεωρούν το ΠΑΣΟΚ ως «χρυσή εφεδρεία» για συμμετοχή του στην κυβέρνηση αργότερα, εάν κάτι δεν πάει καλά με τους 155 βουλευτές της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.

Σενάριο που ενίσχυσε και η χθεσινή δήλωση Καμμένου, ο οποίος κάλεσε τη Φώφη Γεννηματά να απαλλαγεί από τα βαρίδια (π.χ. τον Ευ. Βενιζέλο) και να συνεργαστεί με την κυβέρνηση. Πρόταση που απορρίφθηκε μετ' επιτάσεως από την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, η οποία παράλληλα διέψευσε ότι έλαβε πρόταση από τον Αλέξη Τσίπρα για συμμετοχή στην κυβέρνηση.

Ανοιχτά όλα τα ζητήματα

Πιο δύσκολα τα πράγματα στο Ποτάμι, το οποίο από το 6% μέσα σε λίγους μήνες έπεσε στο 4%. Η απογοήτευση και η κατήφεια εμφανείς, ο Σταύρος Θεοδωράκης έχει εκφράσει ακόμα και τη σκέψη της παραίτησής του προκειμένου το κόμμα να επανακάμψει, αν και συνεργάτες του υποστηρίζουν ότι έχουν δοθεί τρεις δύσκολες εκλογικές μάχες σε μικρό χρονικό διάστημα και τα όποια συμπεράσματα είναι πρόωρα.

Αύριο θα συνεδριάσει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του Ποταμιού σε διευρυμένη σύνθεση, για μια πρώτη αποτίμηση του αποτελέσματος, ενώ για το πρώτο Σαββατοκύριακο του Δεκεμβρίου ορίστηκε η διεξαγωγή του δεύτερου συνεδρίου του κόμματος, με όλα τα ζητήματα ανοιχτά, ακόμα και αυτό της ηγεσίας.

Ο κ. Θεοδωράκης έχει ξεκαθαρίσει ότι «δεν θα συμμετέχουμε στην κυβέρνηση, από τη στιγμή που δεν έχουμε τη δύναμη να καθορίσουμε τις εξελίξεις», μολονότι και το κόμμα του θεωρείται από ορισμένους ως εφεδρεία (μαζί με το ΠΑΣΟΚ) για πιθανή μελλοντική συμμετοχή του στην κυβέρνηση. Όσο για τη στάση που πρόκειται να τηρήσουν στην επόμενη Βουλή, στο Ποτάμι λένε ότι «η ψήφος μας κάθε φορά θα καθορίζεται πάντα με βάση το κοινό καλό και το συμφέρον των πολιτών».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v