Τη μάχη της συσπείρωσης κορυφώνει ο Αλέξης Τσίπρας τρία 24ωρα πριν πέσει η προεκλογική αυλαία. Τα μηνύματα που μεταφέρει η Κουμουνδούρου είναι θετικά, αφού το σχετικό ποσοστό έχει ξεκολλήσει από τα ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα και ξεπερνά (ελαφρώς) το 60%.
Όπως αποδείχθηκε και στο προχθεσινό debate, το εγχείρημα απαιτεί ισορροπίες σε τεντωμένο σκοινί: για να «επιστρέψουν» στην κομματική κάλπη οι ψηφοφόροι του Ιανουαρίου πρέπει να ενταθεί το αριστερό αφήγημα, αλλά μία τέτοια τακτική μπορεί να «διώξει» το κεντρώο κοινό που προσέγγισε για πρώτη φορά τον ΣΥΡΙΖΑ μετά την αποχώρηση των «ακραίων αριστερών» ομάδων και, επιπλέον, δεν έλκεται από τον «βαρύ λαϊκό» λόγο του Β. Μεϊμαράκη.
Ως εκ τούτου, επιλέγεται «ενιαίος λόγος», που να εξηγεί πώς και με ποια εθνικά-κοινωνικά διλήμματα έγινε η συμβιβαστική συμφωνία, σε ποια πεδία θα δοθούν οι επόμενες μάχες «για να φύγουμε από την επιτροπεία με ανάπτυξη» και πώς θα βελτιωθεί η συμφωνία-μνημόνιο αφού «η διαπραγμάτευση είναι διαρκής».
Η σωστή δοσολογία ήταν το ζητούμενο των προηγούμενων ημερών, ενώ για τις προεκλογικές... ώρες που απομένουν επιλέγεται συγκεκριμένη στόχευση που να συμπυκνώνει τα διλήμματα. Υπήρξε μάλιστα η σκέψη μίας τελευταίας διακαναλικής συνέντευξης του κ. Τσίπρα, για να απαντηθούν ερωτήματα και να καλυφθούν τα κενά της μέχρι τώρα εκστρατείας.
«Με το πιστόλι στον κρόταφο»...
Η δημοσιοποίηση, χθες, του τελικού κυβερνητικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ αυτό τον στόχο εξυπηρέτησε, καθώς προβάλλονται οι «παράλληλοι στόχοι» που δεν αφορούν στην τήρηση της συμφωνίας, με δεδομένη τη δέσμευση για βελτιώσεις-διορθώσεις στα σημεία της.
Μάλιστα, εμφανίστηκε «ένα κλικ» πιο αυστηρός με τη συμφωνία, λέγοντας ότι «έχει δυσκολίες διότι την υπογράψαμε στις 12 Ιουλίου με κλειστές τράπεζες και με το πιστόλι στον κρόταφο, για να παραμείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη». Για να επαναλάβει ότι για τον ΣΥΡΙΖΑ... «υπάρχει ζωή, υπάρχει πολιτική, πέρα κι έξω από τη συμφωνία», παραπέμποντας στο πρόγραμμα του κόμματος.
«Δεν θα διευκολύνουμε το σχέδιό τους για αριστερή παρένθεση με την αποχή και τη σπατάλη της ψήφου μας», ήταν το κεντρικό σημείο της χθεσινής ομιλίας του κ. Τσίπρα στη Λάρισα, με την προσθήκη: «πιστεύετε στ' αλήθεια ότι μπορούν να υπερασπιστούν τα συμφέροντά σας η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι, που κάθε μέρα επί έξι μήνες μάς κατήγγελλαν ως επικίνδυνους και ανεύθυνους, μόνο και μόνο επειδή διαπραγματευόμασταν για τον λαό και τον τόπο;».
Τα τέσσερα «κλειδιά»
Το βασικό για τον κ. Τσίπρα είναι να πείσει ότι:
Πρώτον, θα σχηματιστεί κυβέρνηση και δεν θα ξαναπάμε... σε εκλογές.
Δεύτερον, δεν θα υποκύψει στην πίεση («εντός κι εκτός της χώρας») για μεγάλο συνασπισμό, δηλαδή για συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ, τον οποίον αποκαλεί ευθέως πια «παρά φύσιν».
Αφήνει να εννοηθεί όλο και πιο καθαρά ότι θα υπάρξει μικρός συνασπισμός, αλλά το «με ποιους» το αφήνει για το βράδυ της Κυριακής.
Τρίτον, συναρτά τα παραπάνω από την πρωτιά, το ποσοστό και τις έδρες του ΣΥΡΙΖΑ. Διότι, όπως λένε τα στελέχη του κόμματος, «διαφορετικής ποιότητας και αντοχής θα είναι η σύμπραξη αν έχουμε 140 έδρες και διαφορετική αν έχουμε 120 έδρες». Το σλόγκαν του κ. Τσίπρα «δώστε μας δύο βουλευτές περισσότερους από αυτούς που είχαμε» αυτή την ανάγκη εξυπηρετεί, παρότι ακούγεται ως υπερφίαλο...
Τέταρτον, κρατά σταθερά στα top των δεσμεύσεών του τη μάχη με διαπλοκή-διαφθορά, για να πετάξει τη μπάλα στο γήπεδο του «παλιού-νέου».
Με τις λέξεις-κλειδιά που χρησιμοποίησε στο debate αλλά και χθες στη Λάρισα, όπως «Siemens» και «Χριστοφοράκος», ανασύρει στη μνήμη... κορυφαίες στιγμές της διαπλοκής και της διαφθοράς που σημειώθηκαν επί κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Κι αυτό για να πείσει τους πολίτες ότι ακόμη και σε έναν μικρό συνασπισμό, ο ίδιος και το κόμμα του δεν πρέπει «να συρθούν ως όμηροι»...
«Χτύπημα» μέσω Φλαμπουράρη
Κι επειδή αυτό είναι... το προνομιακό γήπεδο του ΣΥΡΙΖΑ, δεν πέρασε απαρατήρητο το χθεσινό δημοσίευμα (του Πρώτου Θέματος) για το έργο, ύψους 3,9 εκατ. ευρώ, που πήρε στην περιφέρεια Πελοποννήσου η κατασκευαστική εταιρία στην οποία είναι μέτοχος ο Αλέκος Φλαμπουράρης.
Ο ίδιος ο πρώην υπουργός αντέκρουσε την κατηγορία λέγοντας ότι η εταιρία κέρδισε το έργο σε διαγωνισμό που έγινε πρόπερσι, πριν καν εκλεγεί βουλευτής, ότι ο ίδιος, μετά την ανάληψη των υπουργικών του καθηκόντων, αποχώρησε από την εταιρία, έκλεισε το επάγγελμά του και παρέδωσε το πτυχίο του, ενώ κράτησε μετοχές διότι δεν απαγορεύεται από τον νόμο.
Ο ΣΥΡΙΖΑ αντέδρασε μεν για το δημοσίευμα αλλά κράτησε το θέμα «χαμηλά», καθώς το εντάσσει στα «χτυπήματα κάτω από τη ζώνη» που επιχειρούνται στο παρά πέντε της κάλπης.
Το άρθρο 57 του Συντάγματος
Το άρθρο 57 του Συντάγματος ορίζει τα ασυμβίβαστες ιδιότητες του βουλευτή. Ο κ.Φλαμπουράρης δεν μετείχε στην προηγούμενη Βουλή, αλλά εάν εκλεγεί βουλευτής την Κυριακή θα πρέπει ή να παραιτηθεί του αξιώματος ή να αποχωρήσει από την μετοχική σύνθεση της εταιρίας.
Συγκεκριμένα, το άρθρο 57 αναφέρει σχετικά:
1. Τα καθήκοντα του βουλευτή είναι ασυμβίβαστα με τα έργα ή την ιδιότητα του ιδιοκτήτη ή εταίρου ή μετόχου ή διοικητή ή διαχειριστή ή μέλους του διοικητικού συμβουλίου ή γενικού διευθυντή ή των αναπληρωτών τους επιχείρησης, η οποία:
α) Αναλαμβάνει έργα ή μελέτες ή προμήθειες του Δημοσίου ή παροχή υπηρεσιών προς το Δημόσιο ή συνάπτει με το Δημόσιο συναφείς συμβάσεις αναπτυξιακού ή επενδυτικού χαρακτήρα.
β) Απολαμβάνει ειδικών προνομίων.
γ) Κατέχει ή διαχειρίζεται ραδιοφωνικό ή τηλεοπτικό σταθμό ή εκδίδει εφημερίδα πανελλήνιας κυκλοφορίας.
δ) Ασκεί κατά παραχώρηση δημόσια υπηρεσία ή δημόσια επιχείρηση ή επιχείρηση κοινής ωφέλειας.
ε) Μισθώνει για εμπορικούς λόγους ακίνητα του Δημοσίου.
Για την εφαρμογή της παραγράφου αυτής με το Δημόσιο εξομοιώνονται οι οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης, τα άλλα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, τα κρατικά νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου, οι δημόσιες επιχειρήσεις, οι επιχειρήσεις των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης και οι άλλες επιχειρήσεις τη διοίκηση των οποίων ορίζει άμεσα ή έμμεσα το Δημόσιο με διοικητική πράξη ή ως μέτοχος. Μέτοχος επιχείρησης που εμπίπτει στους περιορισμούς της παραγράφου αυτής είναι όποιος κατέχει ποσοστό του μετοχικού κεφαλαίου μεγαλύτερο του ένα τοις εκατό.
Με ειδικό νόμο μπορεί να καθορίζονται επαγγελματικές δραστηριότητες, πέραν αυτών που αναφέρονται στα προηγούμενα εδάφια, η άσκηση των οποίων δεν επιτρέπεται στους βουλευτές.
Η παράβαση των διατάξεων αυτής της παραγράφου συνεπάγεται έκπτωση από το βουλευτικό αξίωμα και ακυρότητα των σχετικών συμβάσεων ή πράξεων, όπως ο νόμος ορίζει.
**2. Βουλευτές που υπάγονται στις διατάξεις του πρώτου εδαφίου της προηγούμενης παραγράφου οφείλουν, μέσα σε οκτώ ημέρες αφότου η εκλογή τους γίνει οριστική, να επιλέξουν με δήλωσή τους μεταξύ του βουλευτικού αξιώματος και των παραπάνω έργων ή ιδιοτήτων. Αν παραλειφθεί αυτή η εμπρόθεσμη δήλωση, εκπίπτουν αυτοδικαίως από το αξίωμα του βουλευτή.
**3. Βουλευτές που αποδέχονται οποιαδήποτε από τις ιδιότητες ή τα έργα που αναφέρονται σε αυτό ή στο προηγούμενο άρθρο και που χαρακτηρίζονται ότι αποτελούν κώλυμα για την υποψηφιότητα βουλευτή ή ότι είναι ασυμβίβαστα με το βουλευτικό αξίωμα, εκπίπτουν από το αξίωμα αυτό, όπως νόμος ορίζει.
**4. Ειδικός νόμος ορίζει τον τρόπο με τον οποίο συνεχίζονται ή εκχωρούνται ή διαλύονται συμβάσεις που αναφέρονται στην παράγραφο 1 και έχουν αναληφθεί από βουλευτή ή από επιχείρηση στην οποία αυτός μετείχε πριν από την απόκτηση της βουλευτικής ιδιότητας ή με ασυμβίβαστη προς το αξίωμά του ιδιότητα.