Στα 33,9 εκατομμύρια ευρώ ανήλθαν το πρώτο εξάμηνο του 2015 τα καθαρά έσοδα του ΑΔΜΗΕ από τα δικαιώματα που εισπράττει για τη διαχείριση των διεθνών διασυνδέσεων στο δίκτυο υψηλής τάσης.
Το ποσό αυτό είναι υπερδιπλάσιο των όσων εισέπραττε ο Διαχειριστής κατά τα προηγούμενα χρόνια, και είναι αποτέλεσμα της μεγάλης αύξησης του διασυνοριακού εμπορίου, ιδίως το α' εξάμηνο του 2015.
Είναι δε συγκρίσιμο μόνο με το δεύτερο εξάμηνο του 2014, όταν το αντίστοιχο ποσό ανήλθε σε 30,6 εκατομμύρια ευρώ, ενώ τα ποσά από το 2012 και μετά κυμαίνονται σε επίπεδα μεταξύ 10 και 15 εκατομμυρίων ευρώ το εξάμηνο.
Η μεγάλη διείσδυση της εισαγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας ξεκίνησε από τα μέσα του 2014, καθώς τόσο η ΔΕΗ όσο και ανεξάρτητοι traders αξιοποίησαν τις ευκαιρίες που προσφέρει η περίσσεια ηλεκτρικής ενέργειας στις χώρες της ΝΑ Ευρώπης και των Δυτικών Βαλκανίων. Εντάθηκε πάντως το πρώτο τετράμηνο του 2015, όταν στο ενεργειακό ισοζύγιο οι εισαγωγές κάλυπταν περίπου το 25% της ζήτησης, σε βάρος φυσικά της εγχώριας παραγωγής και ιδίως της λιγνιτικής. Πάντως τους τελευταίους μήνες οι εισαγωγές επανέρχονται σε φυσιολογικά επίπεδα, καθώς η διαμόρφωση χαμηλότερων τιμών στο υποχρεωτικό pool (Οριακή Τιμή Συστήματος-ΟΤΣ) περιόρισε τις ευκαιρίες.
Η συγκυρία της μεγάλης προσφοράς σε χαμηλές τιμές στα γειτονικά κράτη σε συνδυασμό με σχετικά υψηλά επίπεδα στις ΟΤΣ συνέβαλε στην αύξηση και των εσόδων του Διαχειριστή από τη μίσθωση χωρητικότητας στις διασυνδέσεις με Ιταλία, Αλβανία, ΠΓΔΜ, Βουλγαρία και Τουρκία για ανταλλαγές ενέργειας και κυρίως για εισαγωγές.
Το μεγαλύτερο έσοδο διαχρονικά προσφέρει η διασύνδεση με τη Βουλγαρία για εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας. Το εξάμηνο του 2015 τα έσοδα χρήσης χωρητικότητας για εισαγωγές από Βουλγαρία αντιστοιχούσαν στο 43% του συνόλου, ενώ οι εισαγωγές από την ΠΓΔΜ στο 22% του συνόλου.
Από τις αρχές του 2014 καταγράφεται σημαντική αύξηση στις εισαγωγές από Ιταλία, ενώ μέχρι το τέλος του 2013 το υποβρύχιο καλώδιο χρησιμοποιούνταν σχεδόν αποκλειστικά για εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας στην Ιταλία, μέσω του ελληνικού δικτύου. Η αναστροφή της τάσης σχετίζεται με τις αλλαγές στο ενεργειακό ισοζύγιο που προκάλεσε και σε αυτή τη χώρα η μεγάλη διείσδυση των ανανεώσιμων πηγών.
Ως αποτέλεσμα, πολύ συχνά προκύπτει περίσσεια ηλεκτρικής ενέργειας στο δίκτυο, κυρίως στο νότιο τμήμα του, που λόγω και του ότι λειτουργούν εκεί οι κανόνες της προσφοράς και ζήτησης, διατίθεται σε ανταγωνιστικές τιμές.
Τέλος, να σημειωθεί ότι το 2014 τα συνολικά έσοδα του ΑΔΜΗΕ ανήλθαν σε 312 εκατομμύρια ευρώ έναντι 347 εκατομμυρίων το 2013, ενώ τις δύο χρονιές τα έσοδα από τη χρήση των διεθνών διασυνδέσεων ήταν αντίστοιχα 45 και 23 εκατομμύρια ευρώ.