Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα πέντε όπλα της εκλογικής στρατηγικής Τσίπρα

Στήνεται «νέος κοινωνικός» ΣΥΡΙΖΑ έναντι του «αθροίσματος συνιστωσών». Η παραδοχή του συμβιβασμού και η έμφαση σε διαπλοκή-διαφθορά. Ανοίγματα σε υποψηφίους εκτός κόμματος. Τι λένε για Κουβέλη. Σύμπραξη Λαφαζάνη-Αλαβάνου, καθ' οδόν η Ζωή.

Τα πέντε όπλα της εκλογικής στρατηγικής Τσίπρα

Με τις διερευνητικές εντολές να περιφέρονται χωρίς την παραμικρή πιθανότητα σχηματισμού κυβέρνησης από την παρούσα Βουλή, η ημερομηνία των εκλογών δείχνει να «κλειδώνει» για τις 20 Σεπτεμβρίου.

Κι αυτό διότι μετά το τριήμερο του Παναγιώτη Λαφαζάνη (σ.σ. παραλαμβάνει σήμερα την εντολή και ξεκαθάρισε ότι θα την κρατήσει... μέχρι τέλους, όπως έκανε άλλωστε και ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης), ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναμένεται να μη συγκαλέσει τη σύσκεψη όλων των πολιτικών αρχηγών, για να μη χαθεί άσκοπα άλλος χρόνος.

Πλην νέου απροόπτου επομένως, το Προεδρικό Διάταγμα διάλυσης της Βουλής και προκήρυξης εκλογών θα εκδοθεί την Πέμπτη.

Η εκλογική ετοιμασία στο επιτελείο του Αλέξη Τσίπρα συνεχίζεται με πυρετώδεις ρυθμούς, ώστε με το εναρκτήριο λάκτισμα να έχει προχωρήσει το τρίπτυχο πρόγραμμα-επιλογή υποψηφίων-καμπάνια.

Γιατί «δεύτερη ευκαιρία»

Στελέχη του Μαξίμου εκφράζουν τη βεβαιότητα ότι οι πολίτες θα δώσουν τη «δεύτερη ευκαιρία» στον Αλέξη Τσίπρα να κυβερνήσει διότι, όπως σημειώνουν, η «πρώτη» εξαντλήθηκε στην ατελείωτη και σκληρή διαπραγμάτευση.

Δημοσκοπικά στοιχεία δεν υπάρχουν καθώς οι τελευταίες μετρήσεις (που εκτίναξαν τον ΣΥΡΙΖΑ πάνω από 36%, στα όρια της αυτοδυναμίας) έγιναν μετά τη συμφωνία της 12ης Ιουλίου στη Σύνοδο Κορυφής, αλλά πριν από τις επώδυνες ψηφοφορίες στη Βουλή για τα προαπαιτούμενα, που κόστισαν στην κυβέρνηση 31-32 απώλειες βουλευτών της.

Η ψήφιση της συμφωνίας-μνημόνιο και η επίσημη, πλέον, διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ με τον σχηματισμό της «Λαϊκής Ενότητας» (ΛΑΕ) από τους παραπάνω βουλευτές υπό τον Παναγιώτη Λαφαζάνη, δημιουργούν νέα δεδομένα και οδηγούν το «πλοίο» του κ. Τσίπρα σε αχαρτογράφητα εκλογικά νερά...

Ετσι κι αλλιώς, η ηγετική ομάδα του κόμματος και προσωπικά ο πρωθυπουργός, ο οποίος θα «πάρει πάνω του» την εκστρατεία, έχουν επιλέξει τα πρώτα πέντε «όπλα», με το καθένα ξεχωριστά να προβάλλεται ως διακύβευμα της κάλπης.

Ευθεία παραδοχή του συμβιβασμού. «Δεν πετύχαμε τη συμφωνία που προσδοκούσαμε πριν τον Γενάρη – αντιμετωπίσαμε αντίδραση που δεν είχαμε υπολογίσει – σ' αυτή τη μάχη κάναμε υποχωρήσεις αλλά φέραμε μία συμφωνία που στους δεδομένους, συντριπτικά αρνητικούς, συσχετισμούς στην Ευρώπη, ήταν ό,τι καλύτερο μπορούσε κανείς να πετύχει», είπε ήδη ο κ. Τσίπρας στο διάγγελμά του.

Σ' αυτό τον καμβά θα προστίθενται «πινελιές» με κυριότερη: «Είμαστε υποχρεωμένοι να ακολουθήσουμε αυτό το πρόγραμμα, αλλά επειδή δεν το πιστεύουμε στο σύνολό του θα 'ακυρώνουμε' τα αναποτελεσματικά και υφεσιακά στοιχεία του σε κάθε θετική στροφή»...

Διαπλοκή-διαφθορά: Θα βρίσκεται στον πυρήνα της καμπάνιας, με αναφορά «σε όσα προλάβαμε να κάνουμε» και στα περισσότερα «που έμειναν στο συρτάρι λόγω εκλογών».

Για παράδειγμα, το νομοσχέδιο για τις τηλεοπτικές άδειες που δεν πρόλαβε να φτάσει στη Βουλή αλλά... έγινε μνημονιακό προαπαιτούμενο, διατάξεις για τη φοροδιαφυγή, ή η πρόσφατη απόφαση για την (προσωρινή) διακοπή των εργασιών στις Σκουριές Χαλκιδικής.

Σε όλα θα γίνεται παραπομπή στα 40 χρόνια κυβερνήσεων από ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, «που εξέθρεψαν και ανέχτηκαν τα φαινόμενα». «Η μάχη κατά της διαφθοράς και της διαπλοκής μόλις άρχισε», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας.

Προβολή των όποιων θετικών-φιλολαϊκών μέτρων κατάφερε να προωθήσει η κυβέρνηση μέσα στις απαγορευτικές συνθήκες της διαπραγμάτευσης, ώστε να εμφανιστούν ως «απόδειξη προθέσεων και δείγμα γραφής για τα επερχόμενα».

«Στα νοσοκομεία δεν υπάρχει το εισιτήριο των 5 ευρώ», «έρχονται προσλήψεις στα νοσοκομεία μέσω ΑΣΕΠ», «οι απολύσεις στο Δημόσιο αποτελούν παρελθόν», είναι ορισμένα παραδείγματα που έχουν βρει θέση στον προεκλογικό λόγο.

Σύγκριση με το «παλιό» που θέλει να πάρει τη ρεβάνς. Το μότο θα είναι: «Απαίτησαν να διορθώσουμε σε εφτά μήνες ό,τι κατέστρεψαν ΝΔ-ΠΑΣΟΚ σε 40 χρόνια».

Εκτιμώντας ότι «ο λαϊκισμός και το αντι-ευρώ άνοιξε την πόρτα εξόδου του ΣΥΡΙΖΑ και ακολούθησε τη ΛΑΕ του Λαφαζάνη», η ηγετική ομάδα θα προβάλει την ευρωπαϊκή-μεταρρυθμιστική, «με κοινωνικούς όρους» προσήλωση του «νέου ΣΥΡΙΖΑ», για να προσελκύσει το ανάλογο κοινό από τα «παλιά κόμματα» -το οποίο, λένε, είδε εχθρικά τον «παλιό ΣΥΡΙΖΑ» λόγω των ιδεολογικών αγκυλώσεων... και συνιστωσών.

Επιπλέον, η ηγετική ομάδα θα προβάλει την εμπειρία που αποκτήθηκε αυτό το δύσκολο και ταραγμένο επτάμηνο -«είμαστε πιο έμπειροι, πιο έτοιμοι, πιο προσγειωμένοι», ανέφερε στο διάγγελμα ο κ. Τσίπρας.

«Μέτωπο» απέναντι στους... πρώην συντρόφους. Από τη μία, με την κατηγορία ότι «έριξαν την κυβέρνηση της Αριστεράς, χωρίς να έχουν προβάλει καμία εναλλακτική λύση».

Από την άλλη, με σφυροκόπημα του τρόπου μετάβασης στο εθνικό νόμισμα, προκειμένου να αναγκάσουν «τους Λαφαζάνηδες» να παραδεχτούν ότι «και η έξοδος από το ευρώ θα γίνει με Μνημόνιο» όπως ζητούσε ο Σόιμπλε...

Υπάρχουν και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που δεν επικροτούν τη σκληρή επίθεση στους «πρώην συντρόφους», είτε για συναισθηματικούς λόγους είτε διότι δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο μετεκλογικής σύμπραξης, εάν η σύνθεση της νέας Βουλής το επιβάλλει.

Με Ζωή και Αλαβάνο

Πάντως η αντιπαράθεση ξεκίνησε με μεγάλη σφοδρότητα -κυρίως ανάμεσα στο Μαξίμου και στη Ζωή Κωνσταντοπούλου η οποία, σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, θα συμπράξει εκλογικά με τη ΛΑΕ.

Η συνεργασία Λαφαζάνη-Αλαβάνου οριστικοποιήθηκε χθες, με τον δεύτερο να χαρακτηρίζει «εφιάλτη την εξέλιξη Τσίπρα». Υπενθυμίζεται ότι ο Αλέκος Αλαβάνος προώθησε τον κ. Τσίπρα ως διάδοχό του στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ κι όταν το μετάνιωσε, αποχώρησε από το κόμμα ιδρύοντας τη δική του κίνηση Σχέδιο Β', με βασική θέση την έξοδο από το ευρώ.

«Λίστες» με ανοίγματα εκτός ΣΥΡΙΖΑ

Οσο για τις λίστες υποψηφίων; Υπάρχουν σίγουρα 29 κενές θέσεις (όσοι οι βουλευτές που εντάχθηκαν στη ΛΑΕ του κ. Λαφαζάνη), ενώ το επιτελείο Τσίπρα τάσσεται υπέρ της ένταξης στις λίστες του κόμματος των βουλευτών που δήλωσαν στις ψηφοφορίες «παρών», υπό την προϋπόθεση, φυσικά, ότι θα υπάρξει σύγκλιση απόψεων.

Μέχρι τις 6 Σεπτεμβρίου που θα πρέπει να «κλείσουν» οι συνδυασμοί, το ηγετικό επιτελείο θα προσπαθήσει να πετύχει άνοιγμα σε προσωπικότητες εκτός κόμματος που θα συμφωνήσουν με το πρόγραμμα του «κοινωνικού ΣΥΡΙΖΑ».

Αγκυλώσεις, λένε, δεν θα υπάρχουν, αλλά πρέπει και να αποφευχθούν οι αγκυλώσεις. Παράδειγμα; Γίνονται μεν συζητήσεις για ένταξη στις λίστες με στελέχη της ΔΗΜΑΡ που δεν τάχθηκαν εχθρικά στον ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο εγείρουν ερωτηματικά ως προς το timing για τον ίδιο τον Φώτη Κουβέλη, «αμέσως μόλις έφυγε ο Λαφαζάνης». Δεν αποκλείουν πάντως μία συστράτευση, με αξιοποίηση του ιδίου σε θέση ευθύνης μετά τις εκλογές.

Επίσης, η επιμονή του Πάνου Καμμένου να κατέβουν αυτόνομα οι ΑΝΕΛ έκλεισε (προς το παρόν;) τη συζήτηση για ένταξη των νυν βουλευτών του στις λίστες του ΣΥΡΙΖΑ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v