Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε πως δεν ανησυχεί για την εφαρμογή του νέου προγράμματος διάσωσης της Ελλάδας, σχολιάζοντας την παραίτηση της κυβέρνησης.
"Δεν μας ανησυχεί η εφαρμογή του προγράμματος", ανέφερε εκπρόσωπος της Κομισιόν, συμπληρώνοντας ότι "οι μεταρρυθμίσεις έχουν αποφασιστεί από την ελληνική κυβέρνηση και έχουν ψηφιστεί από τη Βουλή. Ασχέτως εκλογών, οι μεταρρυθμίσεις μπορούν να εφαρμοστούν".
Γερμανία: Καθυστέρηση των μεταρρυθμίσεων σημαίνει καθυστέρηση των δόσεων
Από την πλευρά του, ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε πως η γερμανική κυβέρνηση περιμένει η Ελλάδα να προχωρήσει στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων του νέου προγράμματος διάσωσης.
Κατά τον ίδιο, οι καθυστερήσεις στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων θα σήμαιναν καθυστέρηση και στην εκταμίευση των επόμενων δόσεων.
Βίζερ: Οι εκλογές δεν θα έχουν επίπτωση στο πρόγραμμα
Νωρίτερα, ο επικεφαλής του EuroWorking Group, Τόμας Βίζερ, είχε δηλώσει πως οι πρόωρες εκλογές που κήρυξε ο Αλέξης Τσίπρας, λίγες ώρες αφότου έφτασαν στην Αθήνα τα πρώτα χρήματα από το νέο πακέτο διάσωσης, δεν θα έχουν καμία επίπτωση στο νέο πρόγραμμα.
Ερωτηθείς από τον αυστριακό ραδιοτηλεοπτικό σταθμό ORF αν οι εκλογές θα αλλάξουν τα νούμερα στο τρίτο πακέτο διάσωσης, είπε πως "όχι... ήταν στην πραγματικότητα ένα αναμενόμενο βήμα και για πολλούς ένα επιθυμητό βήμα, ώστε να υπάρξει μια πιο ξεκάθαρη δομή στην ελληνική κυβέρνηση... Τον Οκτώβριο έχουμε συνεδρίαση για μια πιθανή ελάφρυνση χρέους και (μετά τις εκλογές) ελπίζουμε σε περαιτέρω πρόοδο του προγράμματος".
Εν τω μεταξύ, την ελπίδα ότι οι εκλογές δεν θα καθυστερήσουν τις μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα εξέφρασε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γ. Ντάισελμπλουμ.
Όπως μεταδίδει το Reuters, o κ. Ντάισελμπλουμ υποστήριξε ότι "είναι κρίσιμο η Ελλάδα να τηρήσει τις δεσμεύσεις της στην Ευρωζώνη".
Επιπλέον, υπενθύμισε τη διευρυμένη στήριξη που βρήκε από το ελληνικό κοινοβούλιο το νέο πρόγραμμα, εκφράζοντας την ευχή ότι το πακέτο μεταρρυθμίσεων θα βρει μεγαλύτερη υποστήριξη από το νέο κοινοβούλιο.
Ταυτόχρονα, μιλώντας σε δημοσιογράφους, κάλεσε την Αθήνα να χαθεί ο ελάχιστος δυνατός χρόνος με τη διαδικασία. "Ελπίζω ότι θα είναι όσο το δυνατόν πιο γρήγορη η διαδικασία, ώστε να χαθεί όσο το δυνατόν λιγότερος χρόνος", δήλωσε. "Νομίζω ότι η πρόθεση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα είναι να υπάρξει μια πιο σταθερή κυβέρνηση".
Νωρίτερα, μέσω twitter, έγινε η πρώτη επίσημη παρέμβαση των Βρυξελλών στις εξελίξεις στην Ελλάδα. Ο εκπρόσωπος του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, Martin Selmayr, έγραψε: Οι πρόωρες εκλογές στην Ελλάδα μπορεί να είναι ένας τρόπος να διευρυνθεί η στήριξη στο πρόγραμμα του ESM που μόλις υπέγραψε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας εκ μέρους της Ελλάδας».
Το δικό του tweet έκανε και ο Πιέρ Μοσκοβισί: «Λαμβάνουμε υπόψη την απόφαση Τσίπρα. Η Ελλάδα υπέγραψε νέο πρόγραμμα. Ευρεία υποστήριξη και αποφασιστική εφαρμογή, «κλειδιά» για την επιτυχία».
Μέρκελ: Μέρος της λύσης, όχι της κρίσης η παραίτηση Τσίπρα
Θετική η πρώτη αντίδραση της Άγκελα Μέρκελ, σύμφωνα με την Telegraph, η οποία δημοσιεύει φωτογραφία της καγκελαρίου από την επίσκεψη που πραγματοποιεί στη Βραζιλία.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, εκμυστηρεύτηκε στην ομόλογό της, πρόεδρο Ντίλμα Ρούσεφ, ότι «η παραίτηση Τσίπρα είναι μέρος της λύσης και όχι της κρίσης».