Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Λιτός βίος για την οικονομία μέχρι τις κάλπες

Οι εκλογές απομακρύνουν τα 2 δισ. ευρώ της δόσης του Σεπτέμβρη, που θα έπεφταν στην αγορά για τα ληξιπρόθεσμα. Ποια μεγάλα θέματα μπαίνουν αναγκαστικά στο συρτάρι. Οι εκκρεμότητες σε προαπαιτούμενα και αποκρατικοποιήσεις.

Λιτός βίος για την οικονομία μέχρι τις κάλπες

Το έργο το είδαμε πρόσφατα. Ευτυχώς όμως, αυτή τη φορά η εκλογική διαταραχή της προσπάθειας επανόδου της ελληνικής οικονομίας σε καθεστώς σταθερότητας δεν φαίνεται να πληροί τις προϋποθέσεις δραματικού εκτροχιασμού. Ο χρόνος έως την κάλπη είναι σύντομος -όπως και τον Ιανουάριο-, αλλά δεν υπάρχει αυτό το απίστευτο νεφέλωμα αβεβαιότητας της περασμένης βαρυχειμωνιάς. Αυτό βέβαια ουδόλως σημαίνει ότι οι εκλογές δεν θα έχουν για μία ακόμα φορά συνέπειες στην οικονομία.

Ήδη, τα «θύματα» είναι ευδιάκριτα. Χωρίς κυβέρνηση, με υπηρεσιακούς υπουργούς, δεν μπορεί καν να ξεκινήσει η διαδικασία εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου προς τους ιδιώτες -με το 1 δισ. που μας είπε η κυβέρνηση πως λάβαμε χθες-, η επόμενη δόση των 2 δισ. ευρώ τον Σεπτέμβριο βρίσκεται από χθες πρακτικά στον αέρα, ενώ οι πολιτικές εξελίξεις φρενάρουν τις αποφάσεις τις οποίες φέρεται να είχε δρομολογήσει η ΕΚΤ.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι μετά τη συμφωνία και την ομαλή εκταμίευση της πρώτης δόσης, η ΕΚΤ ήταν διατεθειμένη να βάλει άμεσα στην ατζέντα της μέτρα τα οποία είναι ικανά να αλλάξουν άρδην το κλίμα και τη ρευστότητα στην ελληνική οικονομία. Όπως καταγράφονται από αρμόδιες πηγές, στο τραπέζι θα έμπαιναν άμεσα με την εξής σειρά: η άρση του waiver στα ελληνικά ομόλογα, η συμμετοχή των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και εν τέλει η μείωση του haircut στους ελληνικούς τίτλους. Με την Ελλάδα να οδεύει στις κάλπες, πριν ξεκαθαρίσει το πολιτικό σκηνικό, πληροφορίες αναφέρουν πως όλες αυτές οι ενδεχόμενες αποφάσεις μπαίνουν στον πάγο.

Σε επίπεδο προαπαιτούμενων για την επόμενη δόση, ακόμα και αν η νέα κυβέρνηση προκύψει εύκολα μετά την κάλπη και με σύνθεση η οποία δεν θα φέρνει ανατροπές, για να έρθουν τα 2 δισ. ευρώ της υπο-δόσης του Σεπτέμβρη η ελληνική Βουλή θα πρέπει να ψηφίσει ένα πακέτο δύσκολα προαπαιτούμενα. Το ίδιο και τον Οκτώβριο, για να έρθει το επόμενο 1 δισ. ευρώ.

Ας υποθέσουμε ότι τον Οκτώβριο η νέα κυβέρνηση θα έχει αποκτήσει βηματισμό και δεν θα υπάρχουν απρόοπτα. Για τη δόση του Σεπτέμβρη όμως είναι μάλλον προφανές ότι στο τέλος του επόμενου μήνα πολύ δύσκολα θα φτάσει στον προορισμό της. Και δυστυχώς, για την πραγματική οικονομία, τα λεφτά αυτά δεν αφορούν σε κάλυψη υποχρεώσεων εξυπηρέτησης του δημόσιου χρέους (αυτά τα κεφάλαια φρόντισαν οι δανειστές να τα εξασφαλίσουν για το επόμενο δίμηνο με την πρώτη δόση των 13 δισ. ευρώ σε μετρητά). Θα έκλειναν τρύπες στον προϋπολογισμό, δίνοντας ανάσα στην οικονομία με κάλυψη υποχρεώσεων ληξιπρόθεσμων οφειλών προς ιδιώτες.

Το μόνο καλό νέο στο μέτωπο των εκλογικών επιπτώσεων στην οικονομία είναι πως δεν φαίνεται να επηρεάζεται το χρονοδιάγραμμα και οι διαδικασίες ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών.

Όσο για τις αποκρατικοποιήσεις; Παρά τις δεσμευτικές ημερομηνίες του νέου Μνημονίου, είναι απολύτως σίγουρο ότι καμία διαδικασία δεν θα ολοκληρωθεί και κανένας επενδυτής δεν θα σκεφτεί να επενδύσει στην Ελλάδα, πριν ξεκαθαρίσει το πολιτικό σκηνικό.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v