Με ανάμεικτα συναισθήματα και έκδηλη αμηχανία υποδέχθηκε η αγορά την παραίτηση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και την προκήρυξη εκλογών-εξπρές.
Σε αντίθεση με το Χρηματιστήριο Αθηνών, ο Γενικός Δείκτης του οποίου κατέγραψε πτώση κατά 3,54% ως πρώτη αντίδραση στην αύξηση της πολιτικής αβεβαιότητας, οι επιχειρηματίες και τα στελέχη τραπεζών και εισηγμένων επιχειρήσεων κρατούν μια πιο επιφυλακτική στάση.
Η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες σηματοδοτεί σειρά καθυστερήσεων στην ψήφιση και εφαρμογή ενός ιδιαίτερα απαιτητικού και εμπροσθοβαρούς προγράμματος, αλλά την ίδια στιγμή η χώρα πρέπει να ξεφύγει από την ακυβερνησία που δημιουργεί η ιδιότυπη κατάσταση στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ.
«Το ιδανικό σενάριο θα ήταν να συμφωνήσουν τα κόμματα του ευρωπαϊκού τόξου σε κυβέρνηση ευρείας συνεργασίας, που θα είχε ως βασικό στόχο την ανάκαμψη της οικονομίας και την άμβλυνση των μεγάλων κοινωνικών προβλημάτων. Ωστόσο κάτι τέτοιο δύσκολα μπορεί να υλοποιηθεί στην πράξη, στη μίζερη ελληνική πολιτική πραγματικότητα».
Αυτό δήλωσε στο Euro2day.gr πρόεδρος εισηγμένης εταιρείας, άποψη με την οποία φαίνεται να συμφωνεί η πλειονότητα του επιχειρηματικού κόσμου. Οι νέες εκλογές λοιπόν, ενώ δεν αποτελούν την πρώτη επιλογή του επιχειρηματικού κόσμου, δεν είναι και απευκταίες, αν αποκαταστήσουν γρήγορα και με εμβληματικό τρόπο την πολιτική σταθερότητα.
Αν μάλιστα η νέα κυβέρνηση που θα προκύψει από τις κάλπες έχει πιο μεταρρυθμιστικό πρόσημο, θα αποκατασταθεί και η επιφύλαξη από αγορές και εταίρους για το κατά πόσο υπάρχει πραγματική πρόθεση προώθησης των διαρθρωτικών μέτρων που περιλαμβάνει το τρίτο Μνημόνιο, κάποια εκ των οποίων εκκρεμούν από τον Μάιο του 2010.
«Από το να έχουμε τη διαιώνιση μιας κυβέρνησης που δεν διαθέτει ουσιαστικά τη δεδηλωμένη, προτιμότερο είναι να γίνουν εκλογές, προκειμένου η κατάσταση να ξεκαθαρίσει μια ώρα αρχύτερα και η νέα κυβέρνηση συνεργασίας που θα προκύψει να δουλέψει πάνω στα νέα δεδομένα που έχουν δημιουργηθεί μετά την ψήφιση του τρίτου μνημονίου», αναφέρεται χαρακτηριστικά από γνωστό επιχειρηματία, ο οποίος συμπληρώνει:
«Είναι προφανές ότι η παρούσα κυβέρνηση, ακόμη και μετά τον πρόσφατο ανασχηματισμό, δεν μπορεί να λειτουργήσει και ήδη δρα γνωρίζοντας τον περιορισμένο χρονικό της ορίζοντα.
Ο κίνδυνος, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι η νέα κυβέρνηση που θα προκύψει να χρειαστεί, με τη σειρά της, χρόνο προκειμένου να εξετάσει από την αρχή τα πράγματα. «Σε αυτή την περίπτωση φοβάμαι πως ολόκληρο το 2015 θα αποδειχτεί μια χαμένη χρονιά για την οικονομία και τη χώρα», σημειώνει χαρακτηριστικά.
Πλήγμα η αβεβαιότητα για την πενιχρή ρευστότητα
Η προκήρυξη των εκλογών αυξάνει εκ νέου την αβεβαιότητα, την ώρα που κυβέρνηση και αρχές πρέπει ταχύτατα και υπό ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα να τρέξουν την ψήφιση και εφαρμογή προαπαιτούμενων και να έχουν συντονισμένη στάση στο μείζον θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.
Το πρώτο πλήγμα της αβεβαιότητας έχει να κάνει με την επιστροφή των καταθέσεων. Παρότι κυβέρνηση και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι καταβάλλουν κάθε προσπάθεια καθησυχασμού, ώστε να επιστρέψουν στα γκισέ κεφάλαια που έχουν φύγει από τις τράπεζες, η προκήρυξη των εκλογών εκτιμάται ότι θα καθυστερήσει τις εισροές.
Χωρίς πολιτική σταθερότητα, θα είναι δύσκολο να τρέξει γρήγορα η επάνοδος της εμπιστοσύνης στο τραπεζικό σύστημα, σημειώνουν θεσμικοί παράγοντες, τονίζοντας ότι ο κίνδυνος των εκλογών ανησυχεί ήδη τους θεσμούς.
Αν δεν διασκεδασθούν οι ανησυχίες σε εσωτερικό και εξωτερικό, είναι πιθανόν να καθυστερήσει η επαναφορά από την ΕΚΤ της εξαίρεσης (waiver), με την οποία θα δοθεί εκ νέου στις εγχώριες τράπεζες η δυνατότητα άντλησης ρευστότητας απευθείας από την ΕΚΤ με ενέχυρο τίτλους Δημοσίου, μη αποδεκτής διαβάθμισης.
Μικρότερη παρέμβαση στο ανοικτό παζάρι για την ανακεφαλαιοποίηση
Τραπεζικά στελέχη διατυπώνουν την ανησυχία τους για το πόσο θα είναι δυνατή μια συντονισμένη παρέμβαση της ελληνικής πλευράς σε ανοικτά θέματα της διαπραγμάτευσης όπως η φιλοσοφία και η δομή της ανακεφαλαιοποίησης, την ώρα που θα υπάρχει υπηρεσιακή κυβέρνηση.
Σημειώνουν δε ότι η προσέγγιση του θέματος της ανακεφαλαιοποίησης αλλά και καθοριστικά για το ύψος των κεφαλαιακών αναγκών ζητήματα όπως η διαχείριση των κόκκινων δανείων, η τροποποίηση του νόμου Χαρδούβελη για τις οριστικές αναβαλλόμενες φορολογικές απαιτήσεις και η τροποποίηση του νόμου για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών πρέπει να διευθετηθούν έως τα μέσα Οκτωβρίου.
Τέλος, η επαναφορά της αβεβαιότητας, λόγω εκλογών, θα έχει επίπτωση στη δυνατότητα των τραπεζών να απευθυνθούν σε αξιόπιστους ξένους επενδυτές, προκειμένου να αποπειραθούν την κάλυψη μέρους ή του συνόλου των κεφαλαιακών τους αναγκών από την αγορά.
Οι κίνδυνοι για ΕΣΠΑ και ιδιωτικοποιήσεις
«Η Ελλάδα είναι ουσιαστικά ακυβέρνητη χώρα από τον περασμένο Νοέμβριο έως σήμερα, με αποτέλεσμα ο διοικητικός μηχανισμός να έχει κατεβάσει... μολύβι. Ως την υπογραφή της συμφωνίας όλα αναβάλλονταν μέχρι να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση, τώρα έρχεται νέα αναβολή λόγω εκλογών».
Με αυτό τον χαρακτηριστικό τρόπο περιγράφει την κατάσταση πρόεδρος εισηγμένης εταιρείας που διεκδικεί κονδύλια του ΕΣΠΑ και έχει λαμβάνειν από το Ελληνικό Δημόσιο.
Στα καυτά ζητήματα που εδώ και τουλάχιστον εννέα μήνες έχουν αφεθεί στην τύχη τους, συγκαταλέγονται:
• Η απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων του ΕΣΠΑ, με αποτέλεσμα η κυβέρνηση να ζητά τώρα... παράταση της παράτασης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ουσιαστικά δείχνει διατεθειμένη να χαθούν κάποια δισ. ευρώ, που απλά θα μεταφερθούν ως κονδύλια στο επόμενο Κοινοτικό Πρόγραμμα (θα αφαιρεθούν από αυτό).
• Η αντιμετώπισης των προβλημάτων που προέκυψαν στα μεγαλύτερα επενδυτικά projects της χώρας, που είναι οι τέσσερις μεγάλοι αυτοχρηματοδοτούμενοι άξονες, με αποτέλεσμα τα έργα αυτά να έχουν σήμερα ουσιαστικά σταματήσει.
• Η προώθηση των αποκρατικοποιήσεων, καθώς καμιά από αυτές δεν προχώρησε μέσα στο 2015.
• Η ψήφιση θεσμικού πλαισίου για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια νοικοκυριών και επιχειρήσεων.
Επίσης, μέσα στο 2015:
α) Καμιά ουσιαστική διαρθρωτική τομή δεν προχώρησε σε κρίσιμους τομείς για την οικονομία και την κοινωνία της χώρας, όπως η παιδεία, η υγεία και ο εκσυγχρονισμός του δημοσίου.
β) Δεν προσελκύστηκε ούτε μία μεγάλη επένδυση.
γ) Δεν επετεύχθη καμία πρόοδος στο ζήτημα της ανετότερης χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας, τομέας μάλιστα όπου τα πράγματα επιδεινώθηκαν περαιτέρω.