Ενέργεια: Σε συμπληγάδες τρόικας-συνδικαλιστών ο Σκουρλέτης

Πριν στεγνώσουν οι υπογραφές στο Μνημόνιο, άρχισαν οι αντιδράσεις για το άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρισμού. Κομβικό σημείο η τιμή εκκίνησης για τις δημοπρασίες λιγνιτικής παραγωγής. Αναβίωση της «μικρής ΔΕΗ» φοβούνται οι συνδικαλιστές.

Ενέργεια: Σε συμπληγάδες τρόικας-συνδικαλιστών ο Σκουρλέτης

Σε συστηματικό «μασάζ» των συνδικαλιστών της ΔΕΗ θα πρέπει να επιδοθεί η κυβέρνηση και κυρίως ο αρμόδιος υπουργός Παναγιώτης Σκουρλέτης, προκειμένου να προχωρήσει στην εφαρμογή των νομοθετημένων δεσμεύσεων για το άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Ήδη άρχισαν να διατυπώνονται οι πρώτες αντιδράσεις των συνδικαλιστών. Αυτές αφορούν τον τρόπο που θα εφαρμοστούν οι δημοπρασίες ηλεκτρικής ενέργειας, μέσω των οποίων επιδιώκεται να μειωθεί το μερίδιο της ΔEΗ, όσο και το ότι δεν έχει ακυρωθεί η ισχύς των νόμων σχετικά με τη δημιουργία της «μικρής ΔΕΗ».

Από την άλλη πλευρά, ο κ. Σκουρλέτης προβάλλει με έμφαση το γεγονός ότι η κυβέρνηση απέτρεψε την οποιαδήποτε αναφορά στο νέο Μνημόνιο για τη δημιουργία και στη συνέχεια ιδιωτικοποίηση της «μικρής ΔΕΗ». Ωστόσο εκφράζει την πολιτική βούληση να προωθήσει αλλαγές στην αγορά ηλεκτρισμού, στο πλαίσιο προσαρμογής στις πολιτικές της ΕΕ ανεξαρτήτως Μνημονίου.

Ειδικότερα και σε ό,τι αφορά στις μέχρι στιγμής αντιδράσεις των συνδικαλιστών, αυτές εστιάζονται στην εφαρμογή των δημοπρασιών τύπου ΝΟΜΕ και κυρίως στο θέμα της τιμής εκκίνησης. Σύμφωνα με το Μνημόνιο που υπέγραψε η κυβέρνηση με τους δανειστές, αυτές θα πρέπει να είναι οι οριακές που θα καλύπτουν το κόστος παραγωγής.

Ο Μόσχος Μόσχου, πρόεδρος του σωματείου Σπάρτακος που εκπροσωπεί εργαζόμενους στις παραγωγικές μονάδες της ΔEΗ και κυρίως της Πτολεμαΐδας, σε δηλώσεις του χαρακτηρίζει καταστροφή για τη ΔEΗ την εφαρμογή των δημοπρασιών έτσι όπως έχουν σχεδιαστεί και ιδίως στον όρο για την τιμή κόστους. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι τιμές εκκίνησης θα πρέπει να περιλαμβάνουν και ένα κέρδος για τη ΔEΗ, διαφορετικά θα προκαλέσουν οικονομική ζημιά. Ο κ. Μόσχος επίσης σημειώνει ότι άνοιγμα της αγοράς θα μπορούσε να γίνει και μέσω των εισαγωγών από γειτονικές χώρες που εξασφαλίζουν χαμηλότερες τιμές.

Στο ίδιο κλίμα με τον πρόεδρο του Σπάρτακου, κινείται και ο οργανωτικός γραμματέας της ΓΕΝΟΠ Λευτέρης Αδάμ. Σε δηλώσεις του αντιτίθεται και αυτός στην προοπτική των δημοπρασιών, ενώ αφήνει ερωτηματικά για ποιο λόγο η κυβέρνηση δεν ακυρώνει τις νομοθετημένες αποφάσεις για τη «μικρή ΔΕΗ». Σύμφωνα με τον ίδιο, ο νόμος για τη μικρή ΔEΗ παραμένει σε ισχύ, όπως και για τον ΑΔΜΗΕ. Υπάρχουν βέβαια οι δηλώσεις του κ. Σκουρλέτη για απόκρουση της απαίτησης των δανειστών να προβλέπεται η δημιουργία της «μικρής ΔΕΗ», αλλά μένει να δούμε τη συνέχεια, λέει ο ίδιος, χαρακτηρίζοντας «αιτία πολέμου» με την κυβέρνηση οποιαδήποτε νύξη για σπάσιμο της ΔEΗ.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το ζητούμενο στην περίπτωση των τιμών εκκίνησης για τις δημοπρασίες ηλεκτρικής ενέργειας παραμένει αν αυτό που εμφανίζει η ΔEΗ ως πραγματικό κόστος της ΔEΗ για τη λιγντική κιλοβατώρα ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, είναι, ή θα μπορούσε να είναι μικρότερο. Επ' αυτού έχει γνωμοδοτήσει στο παρελθόν η ΡΑΕ, μετά από προσφυγές βιομηχανικών καταναλωτών, εκφράζοντας επιφυλάξεις για το ύψος του και κυρίως για το ότι με πλέον ορθολογική εκμετάλλευση ενός εθνικού πόρου όπως ο λιγνίτης, θα μπορούσε να εξασφαλίσει χαμηλότερο κόστος.

Όσο για τους ανεξάρτητους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας, με τη δραστηριοποίηση των οποίων στη λιανική προωθείται το σπάσιμο του μονοπωλίου της ΔEΗ στην προμήθεια, θεωρούν και αυτοί ότι δημοπρασίες με τιμή εκκίνησης της λιγνιτικής μεγαβατώρας λίγο πάνω από τα 60 ευρώ, που θεωρεί η ΔEΗ ως κόστος, δύσκολα θα έχουν το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Με τα δεδομένα αυτά, η πολιτική ηγεσία από τη μία πλευρά έχει να αντιμετωπίσει τις πιεστικές ημερομηνίες που θέτει το Μνημόνιο για άμεσο άνοιγμα της αγοράς κατά 25% μέσω των δημοπρασιών και από την άλλη, τις αντιρρήσεις των συνδικαλιστών της ΔEΗ, αλλά και της σημερινής διοίκησης της ΔEΗ. Ας σημειωθεί ότι ο επικεφαλής της επιχείρησης Μανώλης Παναγιωτάκης στη γ.σ. μετόχων στις 13 Ιουλίου χαρακτήρισε τις δημοπρασίες τύπου ΝΟΜΕ κακέκτυπο των δημοπρασιών που γίνονται στη Γαλλία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v