Ιστορικά χαμηλά στην παραγωγή ρωσικού αερίου

Μειώνεται η ζήτηση για το ρωσικό φυσικό αέριο. Ωστόσο, οι ρώσοι διατηρούν "ζωντανά" μεγάλα projects όπως και ο αγωγός Turkish Stream και τα ερωτηματικά για την υλοποίηση. Ο ρόλος της Ουκρανίας στο παιχνίδι ισχύος μεταξύ Δύσης και Ρωσίας.

Ιστορικά χαμηλά στην παραγωγή ρωσικού αερίου
Σε ιστορικά χαμηλά θα κινηθεί το 2015 η παραγωγή φυσικού αερίου από τη ρωσική Gazprom, ενώ και οι εξαγωγές προς την Ευρώπη και αυτές αναθεωρούνται σε χαμηλότερα επίπεδα έναντι των αρχικών εκτιμήσεων.

Σύμφωνα με τον υπουργό οικονομικών της Ρωσίας, η παραγωγή της εταιρείας θα ανέλθει φέτος σε 414 δισ. κυβικά μέτρα, έναντι των αρχικών εκτιμήσεων για 450 δισ. κυβικά και της παραγωγής του 2014 που ήταν 444 δισ. κυβικά μέτρα. Αντιστοίχως μειωμένες κατά 5,5% θα είναι και οι εξαγωγές σύμφωνα με τον ρώσο υπουργό, καθώς θα ανέλθουν το 2015 σε 164,6 δισ. κυβικά μπετρα.

Μια από τις αιτίες που υποχρεώνουν τη Gazprom να αναθεωρήσει παραγωγή και εξαγωγές, εκτός από τη γενικότερη τάση περιορισμού της κατανάλωσης στην ΕΕ, είναι η μείωση της ζήτησης ρωσικού αερίου από την Ουκρανία, η οποία αυξάνει τις εισαγωγές της από την ΕΕ, στο πλαίσιο των συμφωνιών μετά την κρίση της Κριμαίας.

Ο Ουκρανός υπουργός ενέργειας, σε πρόσφατες δηλώσεις του σημείωνε ότι η χώρα του προτίθεται να αυξήσει τις εισαγωγές από τις χώρες της ΕΕ σε 40 εκατομμύρια κυβικά μέτρα την ημέρα (περίπου 1,2 δισ. κυβικά το μήνα) έναντι των 24 εκατομμυρίων κυβικών που παραλαμβάνει σήμερα. Μάλιστα η Ουκρανική εταιρεία Uktransgaz, η οποία διαχειρίζεται τους αγωγούς, ανακοίνωσε ότι τον Ιούλιο οι εισαγωγές μέσω Σλοβακίας αυξήθηκαν σε 24 εκατομμύρια κυβικά μέτρα την ημέρα από 17 εκατομμύρια τον Ιούνιο.

Από τα παραπάνω γίνεται σαφές ότι το παιχνίδι ισχύος μεταξύ Δύσης και Ρωσίας με «όπλο» την ενέργεια καλά κρατεί, ενώ η Ουκρανία συμμετέχει σε αυτό, αποκομίζοντας κάποια οφέλη. Από την άλλη ωστόσο δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη η εμμονή των Ρώσων να διατηρούν «ζωντανά» μεγάλα προγράμματα μεταφοράς αερίου προς την Ευρώπη, κόστους πολλών δεκάδων δισεκατομμυρίων, όπως ο αγωγός Turkish Stream και η αύξηση της δυναμικότητας του αγωγού Nord Stream, με αμφότερα τα έργα να αποτελούν τους δρόμους παράκαμψης της Ουκρανίας.

Έτσι, με δεδομένες τις πτωτικές τάσεις στη ζήτηση αερίου, την απόδοση των πολιτικών της ΕΕ για μείωση της εξάρτησης από τη Ρωσία, την αυξανόμενη διείσδυση του υγροποιημένου αερίου και τη μείωση των εσόδων των ρωσικών ενεργειακών εταιρειών, λόγω των μικρότερων πωλήσεων και της πτώσης των διεθνών τιμών πετρελαίου, τα φαραωνικά έργα αγωγών χιλιάδων χιλιομέτρων, λίγες πιθανότητες υλοποίησης έχουν.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v