Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Οδικό χάρτη» ζητά η αντιπολίτευση από την κυβέρνηση

Αποκάλυψη των προθέσεών του ζητούν από τον πρωθυπουργό ΝΔ, Ποτάμι και ΠΑΣΟΚ. Ξορκίζουν τις εκλογές, αλλά... ζητούν αλλαγή του εκλογικού νόμου. Διχάζει την αξιωματική αντιπολίτευση ο χρόνος εκλογής του νέου προέδρου.

«Οδικό χάρτη» ζητά η αντιπολίτευση από την κυβέρνηση

Τις επόμενες κινήσεις του Αλέξη Τσίπρα προσπαθούν να αποκρυπτογραφήσουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, με το εξελισσόμενο πολιτικό σκηνικό να είναι –αν μη τι άλλο- πρωτόγνωρο. Και μπορεί το βλέμμα να είναι στραμμένο στη σημερινή νέα κρίσιμη ψηφοφορία στη Βουλή για το δεύτερο πακέτο των προαπαιτούμενων, όπου εκτός απροόπτου δεν προβλέπονται ηχηρές εκπλήξεις, ωστόσο εκ των πραγμάτων στο μυαλό όλων βρίσκεται η επόμενη μέρα.

Ο πολιτικός χρόνος είναι εξαιρετικά πυκνός, τα γεγονότα απρόβλεπτα, όπως και τα μελλοντικά βήματα του πρωθυπουργού.

Νέα Δημοκρατία, Ποτάμι και ΠΑΣΟΚ παρακολουθούν τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ, περιμένουν να δουν πόσες θα είναι οι απώλειες του κυβερνώντος κόμματος στη Βουλή και εν πολλοίς θεωρούν ότι από την αποψινή ψηφοφορία θα εξαρτηθούν οι επόμενες κινήσεις του κ. Τσίπρα. Και παρά τις συνεχείς παρεμβάσεις τους προς αυτόν, οι επικεφαλής των τριών κομμάτων ακόμα περιμένουν αποσαφήνιση των προθέσεών του.

«Πέστε μας τι θέλετε; Πέστε μας ποιος είναι ο σχεδιασμός; Πέστε μας πώς θα πάμε; Και σήμερα το λέω. Να μας πει πώς θα πάμε», ήταν οι χαρακτηριστικές φράσεις του Βαγγέλη Μεϊμαράκη στην προχθεσινή συνέντευξή του στην ΕΡΤ, ενώ αντίστοιχη ήταν και η τοποθέτηση του Σταύρου Θεοδωράκη στη χθεσινή συνέντευξη τύπου που παραχώρησε:

«Καλούμε τον πρωθυπουργό να επιλέξει πώς πρέπει να κυβερνηθεί η χώρα. Να δημοσιοποιήσει τον οδικό χάρτη της κυβερνητικής και κοινοβουλευτικής δραστηριότητας μέχρι τον Οκτώβριο, για να μην αιφνιδιάζονται οι πολίτες και τα κόμματα», τόνισε.

Αλλά και η Φώφη Γεννηματά, μετά τη συνάντησή της με τον Προκόπη Παυλόπουλο στο Προεδρικό Μέγαρο, εκτίμησε πως «έχει έρθει η στιγμή να συνομιλήσει ξανά ο πρωθυπουργός με τα κόμματα που στηρίζουν τη συμφωνία και να υπάρξει και ένας οδικός χάρτης, μια δέσμευση για τις πρωτοβουλίες και τις ενέργειες από δω και πέρα».

Κατάργηση του μπόνους

Τα τρία φιλοευρωπαϊκά κόμματα της αντιπολίτευσης ξορκίζουν το ενδεχόμενο εκλογών, χαρακτηρίζοντάς τις «ό,τι χειρότερο για τον τόπο αυτή την ώρα», ωστόσο τόσο ο επικεφαλής του Ποταμιού όσο και η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ –καλού κακού- έβαλαν στο τραπέζι του διαλόγου ζήτημα αλλαγής του εκλογικού νόμου. Συγκεκριμένα, ο Σταύρος Θεοδωράκης πρότεινε αλλαγή του εκλογικού νόμου με την κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών, μετά πάντως την ολοκλήρωση της συμφωνίας. «Προτείνουμε να ψηφιστεί τον Σεπτέμβριο νέος εκλογικός νόμος και αυτός να εφαρμοστεί στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να μένουμε μ' έναν νόμο που στερεί τη δυνατότητα των μεγάλων συμμαχιών που έχει ανάγκη η χώρα», σημείωσε, επαναφέροντας την πρότασή του για σύσταση κυβέρνησης συνεργασίας.

Υπέρ της κατάργησης του πλεονεκτήματος του πρώτου κόμματος με τις 50 επιπλέον έδρες τάχθηκε και η Φώφη Γεννηματά, υπενθυμίζοντας ότι η εν λόγω πρόταση περιλαμβανόταν και στις προγραμματικές δηλώσεις του πρωθυπουργού. «Θα πρέπει επιτέλους να κυβερνήσει, να υλοποιήσει ό,τι έχει αναλάβει και έχει βάλει την υπογραφή του. Αν δεν μπορεί, να μας το πει», δήλωσε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Παρασκηνιακές διεργασίες

Οι απρόβλεπτες εξελίξεις στην κεντρική πολιτική σκηνή διατηρούν και την εσωκομματική εκκρεμότητα στη ΝΔ, σχετικά με την εκλογή του νέου προέδρου. Ενδεχόμενη προσφυγή στις εθνικές κάλπες προφανώς θα πάει πιο πίσω την ανάδειξη του διαδόχου του Αντώνη Σαμαρά και του Βαγγέλη Μεϊμαράκη, όμως ήδη οι παρασκηνιακές διεργασίες στην αξιωματική αντιπολίτευση είναι έντονες. Το μεσημέρι της Παρασκευής θα συνεδριάσει για το θέμα η Πολιτική Επιτροπή του κόμματος, στην οποία δεν αποκλείεται να μιλήσει και ο τέως πρόεδρος και πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.

Ο κ. Μεϊμαράκης δεν θα είχε αντίρρηση να παραμείνει στην ηγεσία μέχρι τον Ιούνιο του 2016, όταν θα γίνει το τακτικό συνέδριο, κάτι που βρίσκει σύμφωνους και τους Κώστα Καραμανλή, Αντώνη Σαμαρά καθώς και αρκετά γαλάζια στελέχη. Και σε μια τέτοια περίπτωση, εφόσον αλλάξει η διαδικασία εκλογής (να γίνεται από το συνέδριο και όχι από τη βάση), θα είναι και ο ίδιος υποψήφιος.

Ωστόσο, διαφορετική είναι η γνώμη άλλων βουλευτών, όπως ο Κυριάκος Μητσοτάκης, η Όλγα Κεφαλογιάννη, ο Μάκης Βορίδης, ο Άδωνις Γεωργιάδης, ο Γιάννης Βρούτσης και ο Κωστής Χατζηδάκης που θέλουν το τοπίο να ξεκαθαρίσει άμεσα. Να μην αλλάξει ο τρόπος εκλογής προέδρου θέλει και η Ντόρα Μπακογιάννη που ακόμα δεν ανοίγει τα χαρτιά της, αφού, όπως λέει, πρέπει κατ' αρχάς να τελειώσει θετικά η περιπέτεια της χώρας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v