Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα τέσσερα πρώτα μέτωπα της νέας κυβέρνησης

Την πίεση από τους δανειστές και το εσωτερικό μέτωπο καλείται να διαχειριστεί η κυβέρνηση. Οι πρωτοβουλίες Τσίπρα για αντιστροφή κλίματος και η αντιπαράθεση με τους διαφωνούντες εντός ΣΥΡΙΖΑ. Η στάση των ΑΝΕΛ και η «αμηχανία» της αντιπολίτευσης.

Τα τέσσερα πρώτα μέτωπα της νέας κυβέρνησης

Στα βαθιά μπαίνει με το «καλημέρα» η νέα κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα μετά τον ανασχηματισμό της Παρασκευής. Χθες οι νέοι υπουργοί ορκίστηκαν ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας και με ταχείς ρυθμούς έχουν αρχίσει να ενημερώνονται για τα νέα τους καθήκοντα. Άλλωστε, ο χρόνος πιέζει ασφυκτικά και αυτά που πρέπει να γίνουν είναι πολλά και δύσκολα, ενώ οι εσωκομματικές τριβές στον ΣΥΡΙΖΑ μετά την υπογραφή της συμφωνίας δοκιμάζουν περισσότερο από κάθε άλλη φορά τον μεγαλύτερο κυβερνητικό εταίρο.

Η εβδομάδα που ξεκινά θεωρείται εξαιρετικά κρίσιμη (για άλλη μία φορά), με το Μέγαρο Μαξίμου να καλείται να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τις προκλήσεις και την αντιπολίτευση να παρακολουθεί ελαφρώς αμήχανα τις εξελίξεις. Αιτίες, η συμπεριφορά των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ να «κινούνται εκ του ασφαλούς καταψηφίζοντας τη συμφωνία και επαναπαυόμενοι στις ψήφους της ΝΔ, του Ποταμιού και του ΠΑΣΟΚ», καθώς και η πιθανή επαλήθευση του σεναρίου των άμεσων εκλογών τις οποίες τα κόμματα της αντιπολίτευσης ξορκίζουν σε κάθε ευκαιρία.

Τέσσερα είναι τα μέτωπα στα οποία ο Αλέξης Τσίπρας και το νέο υπουργικό συμβούλιο θα πρέπει να κινηθούν από σήμερα κιόλας:

-Τα εσωκομματικά. Το διαζύγιο με την Αριστερή Πλατφόρμα και γενικότερα με όσους καταψήφισαν την περασμένη Τετάρτη τη συμφωνία αποτυπώθηκε ξεκάθαρα με τον προχθεσινό ανασχηματισμό αλλά και τις διαρροές του Μεγάρου Μαξίμου που δείχνουν οριστική ρήξη. «Αυτοί δεν είναι πιο αριστεροί από μένα», φέρεται να λέει ο πρωθυπουργός στους στενούς του συνεργάτες, δείχνοντας αποφασισμένος να βαδίσει χωρίς τους διαφωνούντες το δρόμο που έχει χαράξει.

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι αυριανές τελετές παράδοσης – παραλαβής στα υπουργεία και ιδίως οι τοποθετήσεις των υπουργών που απομακρύνονται και είναι σημαίνοντα στελέχη της Πλατφόρμας (Λαφαζάνης, Στρατούλης).

Τροχιοδεικτικές βολές ήδη έγιναν από χθες με μπαράζ δηλώσεων βουλευτών της μειοψηφίας. «Αν ο ΣΥΡΙΖΑ επιμείνει στο μνημόνιο θα γίνει ΔΗΜΑΡ», δήλωσε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, ενώ ο Κώστας Λαπαβίτσας εκτίμησε ότι «το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ είναι ανέφικτο χωρίς έξοδο από την ΟΝΕ». Επίσης, η Ζωή Κωνσταντοπούλου τόνισε πως «το μνημόνιο αποτελεί εργαλείο εξόντωσης, δολοφονίας όχι μόνο της κοινωνίας αλλά και της Δημοκρατίας», ο Στάθης Λεουτσάκος μίλησε για «επιστροφή στο εθνικό νόμισμα» και ο Γιάνης Βαρουφάκης δήλωσε βέβαιος ότι «το πρόγραμμα θα αποτύχει».

Τις επόμενες μέρες αναμένεται να συγκληθεί η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, όπου προφανώς θα γίνει ένα πρώτο «ξεκαθάρισμα λογαριασμών».

-Η ψηφοφορία της Τετάρτης. Έντονη είναι η ανησυχία του Μεγάρου Μαξίμου για το νέο κρας τεστ στη Βουλή. Τα δύσκολα, ομολογούν, δεν έχουν περάσει, ο κίνδυνος για τη χώρα εξακολουθεί να υπάρχει και η ψηφοφορία του δεύτερου πακέτου μέτρων είναι βασική προϋπόθεση για την τελική θετική έκβαση. Ο φόβος ακόμα μεγαλύτερων διαρροών από αυτές της περασμένης εβδομάδας είναι ορατός και η ενδεχόμενη συρρίκνωση της κυβερνητικής πλειοψηφίας σε λιγότερους από 120 βουλευτές (από 123 που ήταν την Τετάρτη) δημιουργεί νέα προβλήματα στην κυβέρνηση.

Ο Αλέξης Τσίπρας θεωρείται βέβαιο πως θα κάνει μία ακόμη προσπάθεια να «φέρει τους βουλευτές προ των ευθυνών τους» και να «πράξουν αυτό που επιτάσσει το εθνικό συμφέρον». Όσον αφορά τον μικρότερο κυβερνητικό εταίρο, τους ΑΝΕΛ, λογικά δεν υπάρχει κίνδυνος απωλειών, παρά τον προβληματισμό τους σε σημαντικά ζητήματα, όπως οι πλειστηριασμοί. Στην προηγούμενη ψηφοφορία έδειξαν απόλυτα συμπαγείς, κάτι που πιθανόν θα συμβεί και τώρα, έχοντας μάλιστα εξασφαλίσει μία ακόμα θέση στην κυβέρνηση, αυτή του Παύλου Χαϊκάλη στο υπουργείο Εργασίας.

-Πρωτοβουλίες αναστροφής του κλίματος. Ο πρωθυπουργός θα επιχειρήσει να ξαναπάρει το «πάνω χέρι» σε εσωτερικό επίπεδο, ύστερα από τους τριγμούς μετά τη συμφωνία. Σκοπός του είναι να μεταδώσει το στίγμα ότι η κυβέρνησή του, παρά τα προβλήματα, εξακολουθεί «να είναι εδώ και να ασκεί εξουσία», υλοποιώντας παλαιότερες δεσμεύσεις του, χωρίς κόστος αλλά με έντονο συμβολισμό. Δεν είναι τυχαίο ότι την Παρασκευή, ταυτόχρονα με τον ανασχηματισμό, το Μέγαρο Μαξίμου ανακοίνωσε τη σύσταση Ειδικής Επιτροπής για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς υπό τον Υπουργό Επικρατείας Παναγιώτη Νικολούδη, από την οποία ο κ. Τσίπρας αναμένει άμεσα αποτελέσματα.

-Άφιξη της τρόικας στην Αθήνα. Το «Brussels Group» και οι «θεσμοί» αποτελούν πλέον παρελθόν και τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών καταφτάνουν στην Αθήνα για να συνεχίζουν τις διαβουλεύσεις με την ελληνική πλευρά. Ο σχεδιασμός του νέου προγράμματος θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα Αυγούστου και η χρονική πίεση, προφανής, δεδομένου ότι θα πρέπει να καλυφθεί και το ομόλογο στην ΕΚΤ που λήγει στις 20 Αυγούστου. Για τις πληρωμές της Δευτέρας προς την ΕΚΤ και τα ληξιπρόθεσμα χρέη στο ΔΝΤ θα αξιοποιηθούν τα 7,16 δισ. ευρώ από τον EFSM, ύστερα από την έγκριση του προγράμματος – γέφυρας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v