Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μέχρι πού στηρίζει η αντιπολίτευση την κυβέρνηση Τσίπρα

Πώς ερμηνεύουν ΝΔ, Ποτάμι και ΠΑΣΟΚ το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας για τα μέτρα. Το σενάριο της συγκυβέρνησης και ο αποσυντονισμός λόγω των... 38 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ. Καταγγελίες για «αντάρτες του γλυκού νερού».

Μέχρι πού στηρίζει η αντιπολίτευση την κυβέρνηση Τσίπρα

Δεν αιφνιδιάστηκαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης από το χθεσινό αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στη Βουλή. Λίγο-πολύ, από τις προηγούμενες μέρες, φαινόταν ότι όλες οι κοινοβουλευτικές ομάδες θα κατέβαιναν συσπειρωμένες στην κρίσιμη αυτή μάχη εκτός του ΣΥΡΙΖΑ και βασικό ζητούμενο ήταν ο αριθμός των βουλευτών του που θα παρέκκλιναν της κομματικής γραμμής. Και μπορεί οι 38 διαρροές που είχε τελικά το μείζον κυβερνών κόμμα να μην έριξαν την κυβερνητική πλειοψηφία κάτω από τον κρίσιμο αριθμό των 120 βουλευτών, ωστόσο κατά κοινή ομολογία παραπέμπoυν, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, σε ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις το επόμενο διάστημα.

«Κάναμε το καθήκον μας, να στηρίξουμε την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας», ήταν η κοινή συνισταμένη σε ΝΔ, Ποτάμι και ΠΑΣΟΚ μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας. Πλέον, μετά και την ερμηνεία που έδωσε και το Μέγαρο Μαξίμου στη χθεσινή ψηφοφορία, επόμενα μεγάλα στοιχήματα θεωρούνται η ψηφοφορία της επόμενης εβδομάδας με τα υπόλοιπα προαπαιτούμενα, καθώς και η τελική συμφωνία η οποία υπολογίζεται να έρθει προς ψήφιση στη Βουλή μετά από τουλάχιστον τέσσερις εβδομάδες.

Εκείνη η στιγμή θα είναι με βάση τις ηγεσίες των τριών κομμάτων το κομβικό σημείο όπου πιθανότητα ο «αποδυναμωμένος» -όπως εκτιμούν- Αλέξης Τσίπρας θα προχωρήσει στο επόμενο βήμα: εκλογές ή σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας που θα κληθεί να εφαρμόσει τα δύσκολα ψηφισμένα μέτρα. Μέχρι τότε, άλλωστε, τόσο η αξιωματική όσο και η ελάσσων αντιπολίτευση σκοπεύουν να παρέχουν ανοχή στην κυβέρνηση.

Μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας έγκρισης του συνόλου της συμφωνίας με τους δανειστές, η κριτική των τριών προς τη συγκυβέρνηση δεν προβλέπεται δριμεία και οι τόνοι, γενικώς χαμηλοί. Το στίγμα πάντως το έδωσε ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης από το βήμα της Βουλής. «Η ΝΔ σας δίνει τη στήριξη της ευρωπαϊκής πορείας, αλλά για θέματα υγείας, παιδείας και άλλα ζητήματα θα πρέπει να συνεννοούμαστε», σημείωσε οριοθετώντας το πλαίσιο των σχέσεων των δύο πλευρών, με φόντο την επίσημη νομοθέτηση του νέου μνημονίου. Μετά από εκείνη τη στιγμή, η αντιπαράθεση αναμένεται να επανέλθει στην κανονικότητά της.

«Κάνουν τους ήρωες»

Την ίδια ώρα, εκνευρισμό και ελαφρύ... αποσυντονισμό έχει προκαλέσει στον κ. Μεϊμαράκη, τον Σταύρο Θεοδωράκη και τη Φώφη Γεννηματά η στάση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ να μην ψηφίζουν τα δύσκολα μέτρα και στη συνέχεια να δηλώνουν τη στήριξή τους στην κυβέρνηση «σαν να μην συμβαίνει τίποτα».

«Δεν γίνεται να ψηφίζουμε εμείς, τα... κορόιδα, ακόμα και από τη θέση της αντιπολίτευσης και ο Λαφαζάνης και η παρέα του να κάνουν τους ήρωες», έλεγε μετά την ψηφοφορία συνεργάτης της προέδρου του ΠΑΣΟΚ, με προφανή την ενόχλησή του για την «παράλογη» συμπεριφορά των «ανταρτών του γλυκού νερού», όπως τους χαρακτήρισε.

«Δυστυχώς, παίζουν παιχνίδια στην πλάτη της χώρας ακόμα και αυτήν την ώρα», πρόσθεσε, άποψη με την οποία συμφώνησαν οι τρεις αρχηγοί που βρίσκονταν σε διαρκή επαφή μέχρι την ώρα έναρξης της συνεδρίασης.
«Α λα καρτ κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες δεν υπάρχουν, δεν θα περιμένετε κάποιους να ψηφίσουν απαιτήσεις μνημονίου και κάποιους άλλους μετά, όπως ο κ. Μπαλτάς, να περνάνε τις τερατουργίες τους. Μνημόνια με ξένα κόλλυβα δεν θα έχουμε σε αυτήν την αίθουσα», ήταν η σχετική τοποθέτηση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη.

Η ΝΔ, όπως είπε ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης βγαίνοντας από το Κοινοβούλιο, δεν πρόκειται να καταθέσει πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης, ούτε να συμμετάσχει σε κυβέρνηση συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ, προφανώς αποφεύγοντας να φορτωθεί μερίδιο του βάρους των σκληρών μέτρων. «Η ΝΔ ψηφίζει 'ναι' στην ευρωπαϊκή πορεία, αλλά δεν ταυτίζεται με τα μέτρα», ανέφερε, ενώ στην ερώτηση εάν ο πρωθυπουργός πρέπει να πάει σε εκλογές εξαιτίας των μεγάλων διαρροών στην ψηφοφορία, απέφυγε να απαντήσει. «Αυτά είναι θέματα του ίδιου, εμείς ζητήματα τέτοια δεν έχουμε θέσει», τόνισε, όμως είναι δεδομένο ότι η αξιωματική αντιπολίτευση ξορκίζει το ενδεχόμενο εκλογών, οι οποίες -όπως λένε- θα είναι αυτή τη στιγμή καταστροφή για τον τόπο.

Ψήφος εμπιστοσύνης

Σταθερός στη θέση του περί στήριξης άνευ όρων της συμφωνίας εμφανίστηκε και ο Σταύρος Θεοδωράκης, κατά την ομιλία του στην Ολομέλεια. Και αυτός ξεκαθάρισε πως το Ποτάμι δεν θα συμμετάσχει στην κυβέρνηση, το οποίο μάλιστα -προανήγγειλε- έως τη Δευτέρα θα φέρει συγκεκριμένες προτάσεις για αλλαγές στη συμφωνία. Πριν από τη συνεδρίαση της Βουλής, ο κ. Θεοδωράκης επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον πρωθυπουργό για να του παραπονεθεί για τα «παιχνίδια των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που αντιδρούν στη συμφωνία».

Ο Αλέξης Τσίπρας φέρεται να του είπε πως «η ψήφος σήμερα είναι ψήφος εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση», θέλοντας να ρίξει τους τόνους της αντιπαράθεσης. Στο συγκεκριμένο ζήτημα αναφέρθηκε και ο εκπρόσωπος του Ποταμιού Δημήτρης Τσιόδρας με δύο αναρτήσεις στο twitter: «Καταψηφίζω την πολιτική της, αλλά στηρίζω την κυβέρνηση για να μη χάσουμε την εξουσία. Ο ορισμός της τζάμπα μαγκιάς... Βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ: ψηφίστε εσείς να κυβερνάμε εμείς. Η πατρίδα πάνω απ' όλα».

Αρκετά αιχμηρή κατά του πρωθυπουργού ήταν η Φώφη Γεννηματά. «Έχει απόλυτο χρέος να εξασφαλίσει τη σταθερότητα της χώρας. Έχει απόλυτη ευθύνη να δώσει οριστικό τέλος στο επικίνδυνο θέατρο σκιών και στο θλιβερό κυνήγι μαγισσών», ανέφερε. Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, όταν έγινε γνωστή η είδηση πως ο Αλέξης Τσίπρας δεν πρόκειται να μιλήσει στη Βουλή (αν και στη συνέχεια άλλαξε γνώμη), έσπευσε να επικοινωνήσει μαζί του, εκφράζοντας την έντονη διαφωνία της με αυτή την απόφασή του.

Και στο ΠΑΣΟΚ βλέπουν άμεσες πολιτικές εξελίξεις και προς ώρας δηλώνουν αντίθετοι σε συμμετοχή τους σε συγκυβέρνηση με τον ΣΥΡΙΖΑ, κρατώντας σαφείς αποστάσεις από αυτόν και το μνημόνιο που σύναψε με τους εταίρους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v