Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ισχυρή εντολή με 251 ψήφους για να κλείσει η συμφωνία

Τα δύο «όπλα» με τα οποία προσέρχεται η κυβέρνηση στο Eurogroup. Η χειραψία Τσίπρα-Μεϊμαράκη, οι 56 λέξεις του Θεοδωράκη και το κάλεσμα Γεννηματά στο πρωθυπουργό. Οι πληροφορίες για θετική εισήγηση των θεσμών, ο φόβος της Γερμανίας.

Ισχυρή εντολή με 251 ψήφους για να κλείσει η συμφωνία

Με 251 «ναι» και παρά τις σοβαρές εσωτερικές «πληγές» που άφησε η ψηφοφορία στη Βουλή τα ξημερώματα, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να δώσει στις Βρυξέλλες την πιο κρίσιμη μάχη με στόχο την παραμονή της χώρας στο ευρώ.

Το καθοριστικό Eurogroup είναι προγραμματισμένο για τις 4 το απόγευμα και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, έχοντας λάβει το πράσινο φως και των κομμάτων της αντιπολίτευσης –πλην ΚΚΕ και Χρυσής Αυγής- δηλώνει έτοιμος για τη σύναψη της πολυπόθητης συμφωνίας.

Ορισμένα μηνύματα από το εξωτερικό είναι ενθαρρυντικά, αφού οι θεσμοί φέρονται να εξέλαβαν θετικά τις νέες ελληνικές προτάσεις, χωρίς πάντως μέχρι την τελευταία στιγμή να μπορούν να αποκλειστούν νέες απαιτήσεις, κυρίως από την πλευρά των Γερμανών οι οποίοι εξακολουθούν να είναι ιδιαίτερα σκληροί.

Η συνεδρίαση στο Κοινοβούλιο χθες κινήθηκε σε χαμηλούς τόνους, όπως επέτασσαν οι συνθήκες και, εκτός λίγων εξαιρέσεων, τόσο οι δύο κυβερνητικοί εταίροι όσο και οι επικεφαλής των κομμάτων της αντιπολίτευσης φάνηκε να έχουν επίγνωση της κρισιμότητας των στιγμών.

Χαρακτηριστικότερη σκηνή, η χειραψία του Βαγγέλη Μεϊμαράκη με τον Αλέξη Τσίπρα και ο σύντομος διάλογος που είχαν, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας.

Στην παρέμβασή του, ο κ. Μεϊμαράκης είχε εκφράσει τη στήριξή του προς τον πρωθυπουργό τον οποίο ενθάρρυνε να διαπραγματευθεί με τους Ευρωπαίους εταίρους και να υπογράψει μια συμφωνία για να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ. «Δεν θα κινηθούμε διχαστικά, σας λέμε μπράβο που προσπαθείτε έστω και τώρα. Ξέρω τι έχετε περάσει όπως και εσείς τώρα καταλαβαίνετε τι έχουμε περάσει εμείς», σημείωσε ο πρόεδρος της ΝΔ, λέγοντας ότι «μας ενώνει η Ελλάδα».

Οι... 56 λέξεις

Με μόλις 56 λέξεις, ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, εξέπεμψε το δικό του μήνυμα στήριξης προς τον πρωθυπουργό. «Η αγωνία του κόσμου πρέπει να τελειώσει. Μαζί και ο διχασμός. Ας μην καθυστερούμε άλλο. "Η Ελλάς προώρισθαι να ζήσει και θα ζήσει», ανέφερε ο κ. Θεοδωράκης, καταλήγοντας στην... μονόλεπτη τοποθέτησή του: «Το Ποτάμι δεν εξουσιοδοτεί, το Ποτάμι απαιτεί από τον Πρωθυπουργό να κάνει ότι είναι δυνατόν για να μείνει η χώρα στο φυσικό της χώρο, στην καρδιά της Ευρώπης. Τα υπόλοιπα από την Δευτέρα».

Αλλά και η Φώφη Γεννηματά, κινούμενη στο ίδιο μήκος κύματος, χαρακτήρισε ως «μόνη ασφαλή οδό και ασπίδα προστασίας του ελληνικού λαού τη συμμετοχή στην Ευρώπη». Σήμερα, όπως είπε, «δεν θα αντιπαρατεθούμε, δε θα κάνουμε κριτική, αυτό θα το κάνουμε όταν θα φέρετε την τελική συμφωνία στη Βουλή. Η κυβέρνηση έχει λάβει εντολή για λύση», ανέφερε προς τον πρωθυπουργό, τον οποίο κάλεσε να προχωρήσει χωρίς δισταγμούς.

"Σας εξουσιοδοτούμε να φέρετε λύση που θα ακυρώνει οριστικά το Grexit" πρόσθεσε. Αντίστοιχου ύφους ήταν η δήλωση της προέδρου του ΠΑΣΟΚ και μετά την ψηφοφορία, κάνοντας λόγο για «ισχυρή εξουσιοδότηση του πρωθυπουργού από 251 βουλευτές για να φέρει συμφωνία παραμονής της χώρας στην Ευρώπη και την Ευρωζώνη».

Θετικά μηνύματα

Την ίδια ώρα οι δανειστές ελέγχουν εξονυχιστικά το νέο σχέδιο που κατέθεσε η χώρα μας, με τις προοπτικές αποδοχής του να είναι περισσότερες από κάθε άλλη φορά. Μόνο τυχαία δεν είναι η δήλωση – χρησμός του επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, σύμφωνα με τον οποίο οι υπουργοί Οικονομικών μπορεί να λάβουν μια «μεγάλη απόφαση» στο σημερινό Eurogroup.

Παράλληλα ο εκπρόσωπος του Eurogroup επιβεβαίωσε ότι ελήφθη η αξιολόγηση των θεσμών για το ελληνικό αίτημα.

«Σοβαρές και αξιόπιστες» χαρακτηρίζει τις ελληνικές προτάσεις ο Φρανσουά Ολάντ, ενώ ο Ματέο Ρέντζι εξέφρασε την ελπίδα να μην χρειαστεί Σύνοδος Κορυφής.

Παράλληλα, τα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία (Reuters, γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων, ΜΝΙ) μετέδιδαν την πληροφορία για θετική εισήγηση των θεσμών στην ελληνική πρόταση, μεταφέροντας ωστόσο και προειδοποιήσεις ευρωπαίων αξιωματούχων περί «υψηλών ρίσκων» σχετικά με το τελικό αποτέλεσμα.

Στο πλαίσιο αυτό, σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να αποκλειστεί ο κίνδυνος δυσάρεστων εκπλήξεων, όπερ σημαίνει κάποιοι υπουργοί Οικονομικών είτε να απορρίψουν το σχέδιο της χώρας μας είτε να ζητήσουν εναλλακτικά μέτρα σε επίπεδο EWG. Ερωτηματικό, ωστόσο, παραμένει η συμπεριφορά των κοινοβουλίων των κρατών – μελών της ευρωζώνης όταν θα κληθούν να δώσουν το πράσινο φως στη συμφωνία, ενώ κρίσιμη θεωρείται και η στάση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Β. Σόιμπλε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v