Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η στρατηγική της αντιπολίτευσης στη μάχη της Βουλής

Πώς απαντούν στις εξελίξεις ΝΔ, Ποτάμι και ΠΑΣΟΚ. Η ανάγκη να στηριχτεί η συμφωνία και οι προσπάθειες διαφοροποίησης και καταλογισμού ευθυνών στην κυβέρνηση. Με το βλέμμα και στο εσωτερικό μέτωπο το Μαξίμου.

Η στρατηγική της αντιπολίτευσης στη μάχη της Βουλής

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στο πολιτικό σκηνικό, μετά και την κατάθεση αργά το βράδυ των κυβερνητικών προτάσεων στους θεσμούς, αλλά και στη Βουλή. Ο χρόνος μετρά αντίστροφα, το κρίσιμο Eurogroup όπου θα ξεκαθαρίσει το σκηνικό έχει προγραμματιστεί για αύριο το απόγευμα και οι διεργασίες στα κόμματα –συγκυβέρνησης και αντιπολίτευσης- είναι πυρετώδεις, λίγο πριν από τη διαδικασία στη Βουλή.

Με μια αιφνιδιαστική και πρωτόγνωρη στα κοινοβουλευτικά πρακτικά κίνηση, ο Αλέξης Τσίπρας αποφάσισε να ζητήσει από τη Βουλή να εξουσιοδοτήσει αυτόν, τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και τον υπουργό Οικονομικών, να διαπραγματευτούν με τους ομολόγους τους για τους όρους της συμφωνίας. Στόχος του, αφενός η ελληνική πλευρά να δείξει καλή θέληση προς τους ξένους προεγκρίνοντας ουσιαστικά το βαρύ πακέτο μέτρων και αφετέρου να εξασφαλίσει τη συναίνεση και των κομμάτων της αντιπολίτευσης, προκειμένου «ο καθένας να αναλάβει τις ευθύνες του».

Το αίτημα με τις προτάσεις της κυβέρνησης κατατέθηκε στη Βουλή λίγο πριν από τα μεσάνυχτα στην αγγλική γλώσσα και σε ένα άρθρο, χωρίς τις υπογραφές πάντως του πρωθυπουργού, του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη, ούτε και του προέδρου των ΑΝΕΛ και υπουργού Άμυνας Πάνου Καμμένου. Έχει τη μορφή σχεδίου νόμου και θα συζητηθεί ως κατεπείγον ώστε ακόμα και σήμερα το απόγευμα να πάρει το «πράσινο φως» της Βουλής.

Οι προτάσεις νωρίτερα είχαν εγκριθεί και από το κυβερνητικό συμβούλιο, ενώ φήμες πως υπήρξε άτυπη τηλεδιάσκεψη με τους θεσμούς για το ζήτημα, δεν έχουν επιβεβαιωθεί.

Τα βλέμματα πάντως στο κυβερνητικό στρατόπεδο δεν είναι στραμμένα μόνο στη στάση της αντιπολίτευσης, αλλά και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ και δη της εσωκομματικής αντιπολίτευσης.

Λίγο αργότερα πιθανόν να συνεδριάσει και η Κοινοβουλευτική Ομάδα του μικρότερου κυβερνητικού εταίρου, των ΑΝΕΛ, κι η πρώτη εικόνα δείχνει ότι δεν θα αντιταχθούν στις ελληνικές προτάσεις. «Γνωρίζετε καλά ότι έχει εγκριθεί από το Συμβούλιο Αρχηγών, εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο, θα προχωρήσουν οι διαδικασίες», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Πάνος Καμμένος, εξερχόμενος του Κυβερνητικού Συμβουλίου.

«Επιμένουμε θεσμικά»

Την ίδια στιγμή, προβληματισμός επικρατεί και στα κόμματα της αντιπολίτευσης που θέλουν οπωσδήποτε συμφωνία, αλλά βλέπουν με επιφύλαξη τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης.

Στη ΝΔ θέλουν η κυβέρνηση να ολοκληρώσει τη διαπραγμάτευση, «όπως έχει την ευθύνη», να καταλήξει στη συμφωνία και στη συνέχεια, όταν αυτή έρθει υπογεγραμμένη και από τις δύο πλευρές στη Βουλή, να λάβει τη θετική ψήφο της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Με αυτόν τον τρόπο, η ΝΔ από τη μία θα κάνει πράξη τη δέσμευσή της ότι δεν θα αφήσει τη χώρα να βγει από το ευρώ και από την άλλη, κρατώντας σαφείς αποστάσεις, δεν θα έχει επιτρέψει στον Αλέξη Τσίπρα να της μετακυλίσει τις «τεράστιες ευθύνες του» για τα επικείμενα σκληρά μέτρα.

«Επιμένουμε θεσμικά», λένε στη Συγγρού, ξορκίζοντας «ανώνυμες διαρροές, ασυνάρτητους υπαινιγμούς και κακοήθειες» από τη συγκυβέρνηση και δηλώνοντας δικαιωμένοι που δεν ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Αλέξη Τσίπρα προς τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη για τετ α τετ συνάντηση. Η στάση του κόμματος στη σημερινή συνεδρίαση της Βουλής θα αποφασιστεί στη σημερινή έκτακτη συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής, με υψηλόβαθμο κομματικό παράγοντα, ωστόσο, να επαναλάμβανε αργά το βράδυ την έλλειψη εμπιστοσύνης που υπάρχει προς το πρόσωπο του πρωθυπουργού. «Αυτό που έχουμε ζητήσει είναι να φέρει επιτέλους τη συμφωνία και σε αυτό επιμένουμε», συνέχιζε η ίδια πηγή, προσθέτοντας ότι ως «εξουσιοδότηση» η κυβέρνηση έχει τη νωπή διπλή λαϊκή εντολή στις εκλογές και το δημοψήφισμα.

Εθνική συνεννόηση

Ο Αλέξης Τσίπρας επικοινώνησε χθες αργά το βράδυ με τον πρόεδρο του Ποταμιού Σταύρο Θεοδωράκη τον οποίο ενημέρωσε για τις εξελίξεις και του εξέφρασε την αισιοδοξία του για την αποδοχή της ελληνικής πρότασης εκ μέρους των εταίρων. Το Ποτάμι θα ανταποκριθεί θετικά στη σημερινή συνεδρίαση στη Βουλή και θα δώσει το πράσινο φως – εξουσιοδότηση προς την κυβέρνηση για να ολοκληρώσει προ όφελος της χώρας τη διαπραγμάτευση.

Ο κ. Θεοδωράκης βρίσκεται στις Βρυξέλλες όπου θα συναντηθεί σήμερα το πρωί με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, από τον οποίο θα ζητήσει να βοηθήσει με τη στάση του τη χώρα μας να παραμείνει στην ευρωζώνη. Κάτι, που όπως θα του πει, επιθυμεί η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών. Το συγκεκριμένο ραντεβού αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον ύστερα και από την προ ολίγων ωρών αποστολή της ελληνικής πρότασης στους θεσμούς και ο πρόεδρος του Ποταμιού θα εισπράξει την πρώτη αντίδραση από την πλευρά τους.
Παράλληλα, θέλει να μεταφέρει το μήνυμα ότι στην ελληνική πολιτική σκηνή υπάρχει ενιαία γραμμή και εθνική συνεννόηση, την ίδια ώρα που σε συνέντευξή τους σε γερμανική εφημερίδα σημειώνει ότι αυτή είναι «η τελευταία μας προσπάθεια και θα στηρίξουμε την προσπάθεια της κυβέρνησης».

Λευκή επιταγή

Στο ΠΑΣΟΚ επισημαίνουν σε κάθε ευκαιρία ότι ο πρωθυπουργός και η κυβέρνησή του οφείλουν να λειτουργήσουν στο πλαίσιο της διπλής εντολής που έχουν λάβει: «όχι» στη ρήξη και στο Grexit, «ναι» στη συμφωνία, την Ευρώπη και το ευρώ. Πηγές της Χαριλάου Τρικούπη σημειώνουν ότι την εντολή για διαπραγμάτευση έχει ο πρωθυπουργός ο οποίος είναι αυτός που θα κριθεί εκ του αποτελέσματος, ενώ εξέφραζαν την απορία τους για τη σημερινή αιφνιδιαστική διαδικασία στη Βουλή: «Είναι δυνατόν να προκαλούν τέτοια ψηφοφορία;», αναρωτιόντουσαν.

Το ΠΑΣΟΚ «στηρίζει την εθνική προσπάθεια αλλά δεν έχει δώσει λευκή επιταγή σε κανέναν», δήλωσε χθες η πρόεδρος του κόμματος Φώφη Γεννηματά μετά τη συνάντησή της με τον Προκόπη Παυλόπουλο, επαναλαμβάνοντας τη θέση της ότι «πρέπει να υπάρξει συμφωνία και η ελληνική αποστολή δεν πρέπει να φύγει από το Eurogroup αν δεν υπάρξει συμφωνία». Η λύση που πρέπει να βρεθεί, λένε, οφείλει να είναι εντός του πλαισίου της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v