Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δεν βλέπει... Grexit για τον ΤΑΡ το Αζερμπαϊτζάν

Με ψυχραιμία αντιμετωπίζει το Αζερμπαιτζάν την ελληνική κρίση. Εκτιμά ότι δεν θα επηρεαστεί η κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου ΤΑΡ στον οποίο η κρατική Socar, συμμετέχει με 20%. Δεν περιμένει ολοκλήρωση της εξαγοράς του ΔΕΣΦΑ.

Δεν βλέπει... Grexit για τον ΤΑΡ το Αζερμπαϊτζάν

Η κρίση στην Ελλάδα δεν πρόκειται να επηρεάσει τα μεγάλα ενεργειακά projects στα οποία συμμετέχει το Αζερμπαϊτζάν, όπως ο αγωγός ΤΑΡ, ενώ η εξαγορά του ΔΕΣΦΑ από την κρατική εταιρεία της χώρας, τη Socar, θα καθυστερήσει σημαντικά όχι τόσο εξαιτίας της «γραφειοκρατίας» των Βρυξελλών, όσο από την αβεβαιότητα που επικρατεί στη χώρα.

Τα παραπάνω σχολιάζουν αναλυτές σε ΜΜΕ του Μπακού, αναφορικά με τις τυχόν επιπτώσεις που έχει η ελληνική κρίση στα συμφέροντα της χώρας, καθώς τόσο η κρατική εταιρεία πετρελαίου Socar, όσο και μέσω αυτής το κρατικό fund Sofaz, συμμετέχουν σε επενδυτικά σχέδια στην Ελλάδα.

Ειδικότερα για τον αγωγό ΤΑΡ, στην εταιρεία του οποίου η Socar συμμετέχει με 20%, επισημαίνεται ότι η ελληνική κρίση δεν πρόκειται να επηρεάσει την κατασκευή του, καθώς δεν υπάρχει ελληνική εταιρεία στο επιχειρηματικό σχήμα.

Η Ελλάδα απλώς προσφέρει το έδαφός της για τη διέλευση του αγωγού, ενώ το έργο έχει την ισχυρή υποστήριξη της ΕΕ και των μετόχων του αγωγού, που είναι διεθνείς εταιρείες με ισχυρή κεφαλαιακή βάση, μεταξύ άλλων η ΒΡ η νορβηγική Statoil και η αζέρικη Socar. Επίσης έχουν υπογραφεί διεθνείς συμβάσεις για την υλοποίηση του έργου, οπότε οποιαδήποτε απόπειρα αναθεώρησής τους (από ελληνικής πλευράς), θα οδηγήσει τις υποθέσεις στη διεθνή διαιτησία.

Ο ΔΕΣΦΑ

Αναφορικά με το ενδιαφέρον της Socar για την εξαγορά του ΔΕΣΦΑ (ιδιοκτήτης και διαχειριστής της υποδομής μεταφοράς φυσικού αερίου και αποθήκευσης lng), επισημαίνεται ότι το «ντιλ» των 400 εκατομμυρίων θα καθυστερήσει για αδιευκρίνιστη περίοδο. Αυτή η καθυστέρηση ωστόσο επισημαίνει η πλευρά του Αζερμπαϊτζάν, δεν προέρχεται πλέον μόνο από τη μη χορήγηση της άδειας εκ μέρους των αρχών ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αλλά είναι και «αποτέλεσμα του Ελληνικού δράματος».

Σύμφωνα δε με τα σχόλια των αναλυτών από το Μπακού, θα έπρεπε να εξεταστεί και η περίπτωση της εξαγοράς σε ένα νέο νόμισμα «στην αναβιωμένη δραχμή» όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, εφόσον η κρίση καταλήξει σε ένα Grexit.

Καταληκτικά τα σχόλια επισημαίνουν ότι η Ελλάδα παραμένει ένας δυνητικός κίνδυνος για την ολοκλήρωση της Ευρώπης και το πόσο ανώδυνη θα καταστεί η ελληνική κρίση για τις χώρες της Ευρωζώνης, θα εξαρτηθεί από τις αποφάσεις των πιστωτών της χώρας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v