Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η επόμενη μέρα για την αντιπολίτευση

Πώς διαμορφώνονται τα δεδομένα σε Νέα Δημοκρατία, Ποτάμι και ΠΑΣΟΚ μετά το δημοψήφισμα. Το ενδεχόμενο εκλογών και η πιθανότητα σχηματισμού κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας. Πως βλέπουν τα κομματικά επιτελεία τις εξελίξεις από αύριο.

Η επόμενη μέρα για την αντιπολίτευση

Με αγωνία για το αποτέλεσμα του κρίσιμου δημοψηφίσματος, αλλά και με βεβαιότητα ότι οι πολιτικές εξελίξεις που θα ακολουθήσουν θα είναι ραγδαίες, τα κόμματα της αντιπολίτευσης δηλώνουν έτοιμα για όλα: κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας ή εκλογές στην περίπτωση του «ναι», ρήξη και πιστωτικό γεγονός ή μικρή παράταση ζωής της συγκυβέρνησης στην περίπτωση του «όχι». Και λένε «μικρή», αφού θεωρούν δεδομένο πως το νέο μνημόνιο που θα κληθεί να υπογράψει η χώρα μας θα είναι πολύ βαρύ και απίθανο να αντέξει να το κουβαλήσει στην πλάτη της η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.

Η κοινή στάση της ΝΔ, του Ποταμιού και του ΠΑΣΟΚ κατά τις προηγούμενες μέρες όσον αφορά το δημοψήφισμα, κατά κάποιους ήταν μια πρόβα - τζενεράλε για το φιλοευρωπαϊκό μέτωπο που ίσως κληθεί να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στις εξελίξεις το επόμενο διάστημα.

Σενάριο που, κατ’ αρχήν τουλάχιστον, απορρίπτεται από τα κόμματα του Σταύρου Θεοδωράκη και της Φώφης Γεννηματά τα οποία θέλουν αυτόνομη πορεία και όχι να αποτελέσουν, όπως λένε, «ουρά της ΝΔ».

Οι ισορροπίες στη Ν.Δ.

Αλλά και στο εσωκομματικό επίπεδο και κυρίως στην αξιωματική αντιπολίτευση, το σημερινό αποτέλεσμα θεωρείται κρίσιμο. Ο Αντώνης Σαμαράς έχει «ποντάρει όλα του λεφτά» στο «ναι» του ελληνικού λαού, αφού σε αντίθετη εξέλιξη πιθανότατα δύσκολα θα καταφέρει να παραμείνει στην προεδρία, έχοντας κάψει και το τελευταίο του ίσως χαρτί.

Μέχρι στιγμής, δηλώνει «δυστυχώς δικαιωμένος» από τις εξελίξεις, αφού είχε προειδοποιήσει πριν από τις εκλογές για αυτά που θα επακολουθούσαν, ωστόσο άγνωστο είναι, ακόμα και στην περίπτωση που επικρατήσει το «ναι», αν ο ίδιος προσωπικά θα καταφέρει την ολική επαναφορά. Στο άκουσμα των εκλογών είναι κάθετα αντίθετος, αφού «δεν το αντέχει η χώρα», ενώ κοινό μυστικό είναι πως σε όλες τις δημοσκοπήσεις η ΝΔ –τουλάχιστον σε αυτή τη φάση- δεν δείχνει να… τραβάει.

Από την άλλη, να ηγηθεί σε μια ενδεχόμενη κυβέρνηση από την παρούσα Βουλή δεν είναι εφικτό, αφού δεν επαρκούν οι βουλευτές των τριών φιλοευρωπαϊκών κομμάτων, ενώ σε πρόσφατη συνέντευξή του, μίλησε για την ανάγκη σχηματισμού νέας κυβέρνησης, χωρίς τη συμμετοχή του Αλέξη Τσίπρα ούτε και του ιδίου.

Την ίδια ώρα, γαλάζια στελέχη δεν αποκλείεται να προχωρήσουν σε κίνηση αμφισβήτησής του, κάτι που δεν έκαναν αυτούς τους μήνες λόγω της κρίσιμης κατάστασης. Ορισμένοι μιλούν για επιστροφή του Κώστα Καραμανλή (που επανεμφανίστηκε μετά από έξι χρόνια σιωπής), άλλοι του Δημήτρη Αβραμόπουλου, ενώ σε ετοιμότητα βρίσκονται οι εν δυνάμει δελφίνοι, όπως η Ντόρα Μπακογιάννη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Ευριπίδης Στυλιανίδης και ο Νίκος Δένδιας.

Άφθαρτα ονόματα

Όσον αφορά το Ποτάμι, ο Σταύρος Θεοδωράκης έχει ήδη προτείνει την ανάγκη συγκρότησης κυβέρνησης εθνικής ενότητας, με επικεφαλής τον Αλέξη Τσίπρα. Μάλιστα φέρεται να έχει έτοιμη λίστα με «άφθαρτα» ονόματα την οποία θα δώσει στον πρωθυπουργό, με σκοπό την αξιοποίησή τους στο νέο σχήμα, το οποίο θα πρέπει, σύμφωνα με τον ίδιο, να έχει πολλές αλλαγές σε σχέση με το ισχύον.

Στο Ποτάμι θεωρούν πως από την 25η Ιανουαρίου μέχρι σήμερα «έχουν γκρεμιστεί όλοι οι κυβερνητικοί μύθοι, δυστυχώς με πολύ βαριές συνέπειες για όλους». Ωστόσο, για το καλό του τόπου, όπως λένε, θα πρέπει να «δούμε ενωμένοι την επόμενη μέρα, με μια περισσότερο ανοιχτόμυαλη κυβέρνηση», χωρίς να αποκλείουν το ενδεχόμενο συμμετοχής σε αυτήν.

Η γραμμή του ΠΑΣΟΚ

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και το ΠΑΣΟΚ με την Φώφη Γεννηματά να δηλώνει πως «ελάχιστη σημασία θα έχουν οι πολιτικές εξελίξεις σε περίπτωση ενός Όχι», το οποίο εκτιμά πως θα οδηγήσει σε χρεοκοπία και τελικά στη δραχμή. Όπως εξηγεί, «καμία πολιτική δύναμη δεν πρέπει να ενδιαφέρεται για το ρόλο της σε μια απολύτως κατεστραμμένη χώρα και σε μια απολύτως διαλυμένη κοινωνία και οικονομία. Οπότε δεν θέλω καν να σκέφτομαι κάτι τέτοιο».

Σε περίπτωση του «Ναι», κατά τη Χαριλάου Τρικούπη, η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ οφείλει να δρομολογήσει μόνη της τις εξελίξεις εκείνες που θα διευκολύνουν τη χώρα να φτάσει σε μία συμφωνία την οποία η ίδια δεν είναι σε θέση να διαχειριστεί και να εφαρμόσει.

Ετσι, πιθανή θεωρούν μία διαφορετική κυβέρνηση χωρίς εκλογές, την οποία μπορεί να ενισχύσει και το ΠΑΣΟΚ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v