Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αντάρτικο στους ΑΝΕΛ-Διεγράφη ο Δαμαβολίτης

Το αντάρτικο βουλευτών των Ανεξαρτήτων Ελλήνων στην κομματική γραμμή για το δημοψήφισμα έφερε και την πρώτη διαγραφή, για τον βουλευτή Ηρακλείου. Οσον αφορά στους υπόλοιπους, ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ αναμένεται να τους παραπέμψει στο πειθαρχικό συμβούλιο του κόμματος.

Αντάρτικο στους ΑΝΕΛ-Διεγράφη ο Δαμαβολίτης

Την παραίτησή του από το βουλευτικό αξίωμα γνωστοποίησε με επιστολή του προς την πρόεδρο της Βουλής, ο Κώστας Δαμαβολίτης, βουλευτής Ηρακλείου των ΑΝΕΛ, μετά την διαγραφή του από τον πρόεδρο του κόμματος Πάνο Καμμένο αλλά και την προτροπή του να παραδώσει ο βουλευτής την έδρα του.

Την βουλευτική έδρα του κ. Δαμαβολίτη, καταλαμβάνει ο Γρηγόρης Μακαρώνας. 

Η ανακοίνωση των ΑΝΕΛ ανέφερε ότι «μετά τις πρόσφατες δηλώσεις του ο βουλευτής Ηρακλείου Κωνσταντίνος Δαμαβολίτης διαγράφεται από την Κοινοβουλευτική Ομάδα των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ και καλείται να παραδώσει την έδρα του όπως δημόσια δεσμεύτηκε». 

Ο κ. Δαμαβολίτης, μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό της Κρήτης , είχε κρατήσει αποστάσεις από την κομματική γραμμή όσον αφορά στο δημοψήφισμα, προαναγγέλλοντας ότι ο ίδιος θα ψηφίσει «ναι».

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Καμμένος αποφάσισε τη διαγραφή του βουλευτή επειδή εκτός των άλλων προέτρεψε και τους ψηφοφόρους του να πράξουν το ίδιο, να ψηφίσουν δηλαδή «ναι» στο δημοψήφισμα.

Οσον αφορά στους υπόλοιπους διαφοροποιούμενους βουλευτές, ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ αναμένεται να τους παραπέμψει στο πειθαρχικό συμβούλιο του κόμματος.

«Αντάρτικο» από βουλευτές των ΑΝΕΛ για το δημοψήφισμα

Ομαδικό «αντάρτικο» όσον αφορά το θέμα του δημοψηφίσματος έχει στηθεί από βουλευτές των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, οι οποίοι, ο ένας μετά τον άλλο, παίρνουν σαφείς αποστάσεις από την επίσημη θέση του κόμματος.

Μέχρι στιγμής, στο «Όχι» του Πάνου Καμμένου ή σε αυτή καθαυτή τη διαδικασία του δημοψηφίσματος, έχουν αντιταχθεί με δημόσιες παρεμβάσεις τους τέσσερις βουλευτές, αριθμός που δεν αποκλείεται να αυξηθεί τις επόμενες ώρες. 

«Έχουμε πόλεμο και δεν κάνουμε εκπτώσεις. Όποιος δεν αντέχει στον πόλεμο φεύγει», φέρεται να δήλωσε ο Πρόεδρος των ΑΝΕΛ, Πάνος Καμμένος, εις απάντηση των εξελίξεων. 

Το χορό των διαφοροποιήσεων έσυρε πρώτος ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος, ο οποίος προχθές το βράδυ διατύπωσε τη γνώμη πως η απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε δημοψήφισμα ήταν ένα λάθος, ζητώντας παράλληλα διόρθωση αυτού. Σήμερα σειρά είχαν τρεις ακόμα βουλευτές να δηλώσουν τη διαφωνία τους από τον πρόεδρό τους.

Ο Βασίλης Κόκκαλης ζήτησε την ακύρωση του δημοψηφίσματος επειδή «θα διχάσει τον ελληνικό λαό», σημειώνοντας ότι ή θα ψηφίσει «Ναι» ή δεν θα πάει να ψηφίσει καθόλου. «Εντολή δεν είχα για κλειστές τράπεζες», πρόσθεσε.

Λίγη ώρα αργότερα, ο Κώστας Δαμαβολίτης, σε ραδιοφωνικό σταθμό της Κρήτης, τόνισε ότι το δημοψήφισμα λαμβάνει χαρακτήρα "ευρώ ή δραχμή" και ότι από τη στιγμή που η κυβέρνηση δεν άλλαξε στάση, κρίνει ότι το «Ναι» είναι η μόνη λύση γιατί διαφορετικά το «Όχι» οδηγεί στη δραχμή.

O βουλευτής Δημήτρης Καμμένος, με δήλωσή του, ζήτησε την άμεση απόσυρση του δημοψηφίσματος και την επανέναρξη διαπραγματεύσεων με στόχο την επίτευξη συμφωνίας μέχρι το αργότερο τις 20 Ιουλίου. Σε συνθήκες πόλωσης, κατά τον βουλευτή, «καλείται πλέον ο ελληνικός λαός να αποφασίσει πάνω σε μια πρόταση των θεσμών που η ίδια η κυβέρνηση την έχει ήδη αποδεχτεί ως βάση συνέχισης της διαπραγμάτευσης». 

Στην ομάδα εντάχθηκε και ο βουλευτής Νίκος Μαυραγάνης που πήρε αποστάσεις.

Το πρόβλημα στον ελάσσονα κυβερνητικό εταίρο δείχνει να είναι έντονο και οι επόμενες ώρες αναμένονται κρίσιμες ακόμα και για την πολιτική επιβίωσή του.

Η δήλωση του Ν. Μαυραγάνη


Η δήλωση του Δημήτρη Καμμένου

Με βάση τη λήξη του προηγούμενου προγράμματος και το αίτημα του Πρωθυπουργού της 30ης Ιουνίου για νέο πρόγραμμα με δανεισμό 29 δις από τον ESM επισημαίνονται τα παρακάτω:

- Θα πρέπει με κάθε δυνατή προσπάθεια να γίνει αποδεκτό το αίτημα του Πρωθυπουργού για αποδοχή της τελευταίας πρότασης των θεσμών της 28ης Ιουνίου 2015 ως 'βάση νέας διαπραγμάτευσης' και όχι επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων από μηδενική βάση (πιθανή θέση θεσμών).

- Ο χρηματοοικονομικος χρόνος είναι αμείλικτος με ανυπολόγιστο κόστος σε αντίθεση με τον πολιτικό.

- Είναι εθνικά κρίσιμο να επιτευχθεί συμφωνία μέχρι τις 20 Ιουλίου όπου πρέπει να πληρωθούν ομόλογα αξίας 3,5 δις ευρώ που κατέχει η ΕΚΤ (μια παρόμοια πληρωμή των 3,2 δις ευρώ έχει προγραμματιστεί για τις 20 Αυγούστου).

Η μη πληρωμή των εν λόγω ομολόγων θα σημάνει την ενεργοποίηση του όρου cross default, και θα τερματίσει την ικανότητα των ελληνικών τραπεζών να προσφέρουν το ελληνικό δημόσιο χρέος ή κρατικά εγγυημένο χρέος ως εγγύηση στον ELA, ενώ θα απαξιώσει πλήρως το ενεργητικό τους. Αν φτάσουμε σε αυτό το σημείο τότε οι ελληνικές τράπεζες θα καταστούν πιθανότατα αφερέγγυες σε εκείνο το σημείο (αν δεν έχει γίνει ήδη νωρίτερα), οπότε η πρόσβαση σε χρηματοδότηση από το ELA πιθανότατα θα τερματιστεί. Αυτό θα σημάνει το τέλος των τραπεζών. Συμπληρωματικά, κάθε πιθανή αθέτηση ή αδυναμία πληρωμής ακούρευτων ομολόγων, τόκων, παραγώνων θα καταστήσει τη χώρα μας σε καθεστώς χρεοκοπίας.

ΕΘΝΙΚΟΣ ΣΤΟΧΟΣ πρέπει να είναι η ΑΜΕΣΗ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με μοναδικό γνώμονα το ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ και με βασικούς άξονες τις μέχρι σήμερα αδιαπραγμάτευτες αρχές μας για:

- αναδιάρθρωση του μη βιώσιμου χρέους
- χρηματοδότηση της εθνικής στρατηγικής παραγωγικής ανασυγκρότησης και ανάπτυξης
- εξάλειψη των ανισοτήτων σε ένα κράτος δικαίου
- ανάκτηση εθνικής κυριαρχίας, περηφάνιας και αξιοπρέπειας

Κάθε λεπτό που χάνεται είναι εις βάρος της ελληνικής οικονομίας και της χώρας.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v