Υπέρ της παραμονής της χώρας στην ευρωζώνη τάχθηκαν στην πλειοψηφία τους οι επιχειρηματίες που βρέθηκαν και μίλησαν στην εκδήλωση της Stat Bank, Diamonds of the Greek Economy.
Συνιστούν ψυχραιμία και τονίζουν τα προβλήματα ρευστότητας που ανακύπτουν για τις εταιρίες από τις κλειστές τράπεζες αλλά και από τις ανάγκες για εισαγωγές.
Αληγιζάκης: Ζούμε μια εφιαλτική εβδομάδα
«Ζούμε μια εφιαλτική εβδομάδα», είπε από το βήμα της εκδήλωσης ο κ. Γιάννης Αληγιζάκης, διευθύνων σύμβουλος, ΕΛΙΝ, ο οποίος σημείωσε ότι η αγορά και η βιομηχανία τροφοδοτήθηκαν με καύσιμα παρά την έλλειψη ρευστότητας και τις τεράστιες δυσκολίες.
«Ελπίζω τη Δευτέρα να είναι μια καλύτερη ημέρα για όλους. Να δουλέψουμε κάτω από υγιείς συνθήκες γιατί το αξίζουμε όλοι», σημείωσε ο ίδιος.
Από την πλευρά της η υπεύθυνη επικοινωνίας της εταιρείας ΧΗΤΟΣ κα. Χριστίνα Δούμα παραλαμβάνοντας το βραβείο δήλωσε «ελπίζουμε τις επόμενες ημέρες να έρθουν άμεσες λύσεις σε μια ευρωπαϊκή Ελλάδα».
Τρύφωνας (Elpen): Έκκληση για ψυχραιμία
Έκκληση προς όλους να αποφύγουμε τον διχασμό που μπορεί να υπάρξει στην κοινωνία την επομένη του Δημοψηφίσματος απεύθυνε ο κ. Τρύφωνας από την φαρμακοβιομηχανία Elpen.
Ο ίδιος δήλωσε «θα πρέπει να καταλάβουμε, ανεξάρτητα από αυτή τη μεσοπρόθεσμη πορεία, ότι υπάρχει επόμενη ημέρα».
Για την κατάσταση στην αγορά του Φαρμάκου σημείωσε «σίγουρα ευθύνεται ο κακός σχεδιασμός εξαιτίας των μνημονίων αλλά αυτό που φταίει είναι η έλλειψη μιας συνολικής πολιτικής ανεξάρτητα κυβερνήσεων και προσώπων».
Ο ίδιος σημείωσε ότι καλό θα είναι η χώρα να παραμείνει μέσα στην Ευρώπη αλλά αυτό πρέπει να γίνει με κανόνες που να διασφαλίζουν την επιβίωση. Τόνισε επίσης ότι το 70% των ποσοτήτων που καταναλώνονται στη χώρα παράγονται στην Ελλάδα ενώ μόνο το 30% όπως είπε είναι εισαγόμενα. Βέβαια για την παραγωγή φαρμάκων χρειάζονται εισαγόμενες πρώτες ύλες οι οποίες για να αγοραστούν χρειάζονται ανοικτές τράπεζες, είπε ο ίδιος.
Μαρλαφέκας (Λουξ): «Νιώθω θυμό»
«Νιώθω θυμό», είπε ο Πλάτωνας Μαρλαφέκας διευθυντής marketing της Πατρινής εταιρείας ΛΟΥΞ Μαρλαφέκας παραλαμβάνοντας ένα βραβείο στη σχετική εκδήλωση.
Ο κ. Μαρλαφέκας, ο οποίος έφθασε στην Αθήνα πριν από λίγο από την Αμερική και την έκθεση Fancy Food, σημείωσε ότι οι Έλληνες επιχειρηματίες προσπαθούσαν από την Παρασκευή να βρουν χρήματα για τις άμεσες ανάγκες τους.
Ο ίδιος δήλωσε «ότι μόνο οι Έλληνες επιχειρηματίες σηκώνουν την Ελληνική σημαία.»
Λάμπρου (ΕΧΑΕ): Χρειάζεται περιβάλλον ευστάθειας
«Στο Χρηματιστήριο θέλουμε να είμαστε παντός καιρού. Έχουμε διακόψει τις λειτουργίες μας 11 φορές. Πέφτουμε και ξανά σηκωνόμαστε» ο κ. Παντελής Λάμπρου από την ΕΧΑΕ.
Ο ίδιος χαρακτήρισε τις τρέχουσες εξελίξεις ως ένα εκκρεμές, ενώ σημείωσε ότι αυτή τη στιγμή η πραγματικότητα επιτάσσει να κινηθούν στην παραγωγή στα φρέσκα κεφάλαια, στη χαμηλή μόχλευση και στην παραγωγή πλούτου από τις επιχειρήσεις.
«Απαιτείται αλλαγή παραγωγικού προτύπου», σημείωσε ο ίδιος, ενώ ανέφερε ότι «η ρευστότητα και η χρηματοδότηση μπορεί να είναι και γιατρικό και φαρμάκι». Ανέφερε επίσης ότι για να υπάρξει ρευστότητα και χρηματοδότηση θα πρέπει να έχουμε μια ανταγωνιστική οικονομία.
«Πρέπει να υπάρχει ένα κράτος δικαίου, μια χώρα ενταγμένη σε ένα περιβάλλον ευστάθειας και σταθερότητας και ότι το αύριο θα είναι καλύτερο από το χθες.»
Υπέρ του όχι ο Δ. Γιαννακόπουλος
Υπέρ του «όχι» στο δημοψήφισμα της Κυριακής τάχθηκε ο κ. Δημήτρης Γιαννακόπουλος αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Βιανέξ από το βήμα της εκδήλωσης.
Ο κ. Δ. Γιαννακόπουλος χειροκροτήθηκε από μικρή μερίδα των παρευρισκομένων επιχειρηματιών ενώ υπήρξαν αρκετοί που τον αποδοκίμασαν και κάποιοι οι οποίοι αποχώρησαν.