Υπό συνθήκες βαρύτατου εμφράγματος κλήθηκε να λειτουργήσει από χθες η πραγματική οικονομία με τις επιχειρήσεις να αντιμετωπίζουν πρωτόγνωρες συνθήκες.
Το κλείσιμο των τραπεζών προκάλεσε ντόμινο δυσάρεστων εξελίξεων που ξεκινούν από τον τρόπο πληρωμής του προσωπικού και τις ασφυκτικές συνθήκες ρευστότητας χωρίς το «οξυγόνο» των επιταγών και φτάνουν μέχρι την προμήθεια πρώτων υλών από το εξωτερικό, την ομαλή τροφοδοσία της αγοράς (π.χ. σε φάρμακα ή άλλα είδη πρώτης ανάγκης) και τα σοβαρά εμπόδια στους εξαγωγείς.
Οι πρώτες επιπτώσεις έγιναν αισθητές στην αγορά ακινήτων με βροχή ακυρώσεων συμβολαίων, ενώ θεωρείται σίγουρο το πάγωμα εργασιών στα μεγάλα οδικά έργα, τα λίγα που εξακολουθούσαν να δείχνουν ζωντάνια τις τελευταίες εβδομάδες. Επιπλέον, σωρεία πρακτικών θεμάτων που συνδέονται με τη μη λειτουργία των τραπεζών, όπως η χρήση του πλαστικού χρήματος, παραμένουν σε εκκρεμότητα παρά τις δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών.
Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα αποτελεί η κατάσταση με τις πιστωτικές κάρτες στα πρατήρια όπου επικρατεί πλήρης σύγχυση. Μάλιστα χθες υπήρξε και σκέψη στο κυβερνητικό επιτελείο να καταρτιστεί λίστα με σουπερμάρκετ, προμηθευτές και άλλα μεγάλα καταστήματα που δέχονται πιστωτικές κάρτες.
Η εικόνα «κόκκινου συναγερμού» αποτυπώνεται και στο χθεσινό αίτημα των διοικήσεων πέντε επιχειρηματικών φορέων για αυθημερόν συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ο οποίος θα τους συναντoύσε σήμερα, αλλά τελικά το ραντεβού αναβλήθηκε.
«Η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε κατάσταση ασφυξίας και πάση θυσία πρέπει να βρεθεί άμεση λύση εντός της Ευρώπης και του Ευρώ» αναφέρουν στην επιστολή τους προς τον πρωθυπουργό.
Αλυσιδωτές είναι οι αντιδράσεις στο χώρο του εμπορίου με τα στελέχη της αγοράς να κάνουν λόγο για μια απλή πρόγευση των επιπτώσεων ενός Grexit. Οι επιχειρήσεις βρίσκονται σε συμπληγάδες, καθώς κινούνταν με τις μεταχρονολογημένες επιταγές και τώρα χάνουν το εργαλείο προεξόφλησης, δεδομένου ότι το τραπεζικό σύστημα δεν λειτουργεί.
Από την άλλη πλευρά, οι έμποροι αντιμετωπίζουν την απειλή άρσης των ασφαλιστικών πιστώσεων εκ μέρους των ξένων οίκων γεγονός που κόβει την εμπορική σχέση με τις ξένες αγορές και τους προμηθευτές.
Ταυτόχρονα, η μισθοδοσία στον ιδιωτικό τομέα δεν είναι εξασφαλισμένη, καθώς αρκετές επιχειρήσεις ανέμεναν την εκκαθάριση επιταγών για να απελευθερώσουν διαθέσιμα που θα κατευθύνονταν για μισθούς. Κάποιες επιχειρήσεις που εξυπηρετούνται από καταστήματα και όχι από το κεντρικό σύστημα των τραπεζών αδυνατούν να εκτελέσουν επίσης πληρωμές μισθών.
Η εικόνα στη λιανική
Από χθες, η λιανική αγορά, με εξαίρεση τα τρόφιμα και τα φάρμακα, είναι εντελώς παγωμένη. Υπάρχουν δε καταστήματα σε μεγάλα αστικά κέντρα και στην περιφέρεια που αποφασίζουν το ταυτόχρονο κλείσιμο για το διάστημα της τραπεζικής αργίας και έως το δημοψήφισμα. Καταγράφονται ακόμα και περιπτώσεις επιχειρήσεων οι οποίες σταματούν τη λειτουργία τους για αυτή την εβδομάδα και δηλώνουν πως για το συγκεκριμένο διάστημα δεν θα αποζημιώσουν τους εργαζομένους τους.
Στην ενέργεια και άλλους τομείς όπως ο τουρισμός, τα πρώτα θύματα των capital controls είναι οι λιγοστές επενδύσεις που βρίσκονταν σε εξέλιξη. Οι επιχειρηματίες υποστηρίζουν πως ακόμη και αν βρεθεί τρόπος να ρυθμιστεί το πρόβλημα με τους ελέγχους κεφαλαίων, οι ελληνικές εταιρίες που συνεργάζονται με ξένους ομίλους θα κληθούν να διαχειριστούν την αβεβαιότητα και την έλλειψη αξιοπιστίας της Ελλάδας, ως οικονομικού χώρου για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Στην αγορά ακινήτων καταγράφεται από τις πρώτες ώρες πρωτοφανές κύμα ακυρώσεων συμφωνιών ακόμα και σε περιπτώσεις που ο μισθωτής έχει καταβάλλει την εγγύηση, ενώ μαύρες είναι οι προβλέψεις στελεχών του κατασκευαστικού κλάδου για την τύχη των εργοταξίων στα μεγάλα έργα. Ηδη, η κρίση ρευστότητας έχει οδηγήσει στο κλείσιμο πολλών εργοταξίων ανά την Ελλάδα, αλλά το κλείσιμο των τραπεζών αναμένεται να συμπαρασύρει και τις εργασίες στους μεγάλους οδικούς άξονες οι οποίες συνεχίζονταν τους τελευταίους μήνες, έστω μετ' εμποδίων.
Ερχονται ελλείψεις στα ράφια
«Οι ελλείψεις στην αγορά θα φανούν μετά από μια εβδομάδα», ανέφερε στο Euro2day.gr στέλεχος παραγωγικής εταιρείας ο οποίος σημείωσε ότι με βάση τον νόμο της αγοράς οι ελλείψεις θα φέρουν και ανατιμήσεις.
Οι ελλείψεις στα ράφι έχουν να κάνουν αφενός με το «κόψιμο» των γραμμών πίστωσης των βιομηχανιών – προμηθευτών προς το λιανεμπόριο, και αφ ετέρου εξαιτίας του γεγονότος ότι οι ξένοι προμηθευτές δεν εκτελούν τις παραγγελίες εάν δεν προπληρωθούν με μετρητά. "Οι ασφαλίσεις πιστώσεων έχουν τερματιστεί πλήρως και όσες παραγγελίες εκτελούνται, πληρώνονται από λογαριασμούς που διατηρούν κάποιοι Έλληνες εισαγωγείς στο εξωτερικό", σημείωσε στέλεχος από τον κλάδο του κρέατος. Σοβαρά είναι και τα προβλήματα στον εφοδιασμό της αγοράς με πρώτες ύλες. Ιδιοκτήτης γνωστής εισηγμένης στο ΧΑ βιομηχανίας με έντονη εξαγωγική παρουσία περιέγραψε την κατάσταση με τα πλέον μελανά χρώματα.
"Δεν μπορούμε να πληρώσουμε τους ξένους προμηθευτές μας, γιατί απλά μας ζητάνε να τους προπληρώσουμε με μετρητά. Από τη στιγμή που δεν θα υπάρχει πρώτη ύλη, δεν θα υπάρξει τελικό προϊόν και πολύ σύντομα, σε μία, δύο, τρεις εβδομάδες το αργότερο αυτό θα φανεί στην κατανάλωση» επεσήμανε ο ίδιος. Αυτό θα φέρει σύμφωνα με τον ίδιο λουκέτα, αύξηση της ανεργίας, εκτόξευση των τιμών και κατάρρευση της οικονομίας.
«Οδηγούμαστε σε πλήρη καταστροφή» είπε ο ίδιος ο οποίος διερωτήθηκε γιατί έγινε αυτή η κίνηση από την πλευρά της Κυβέρνησης, ποιος ο λόγος και ποιους εξυπηρετεί αυτή η κατάσταση.