Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Διχασμό του λαού καταγγέλλει η αντιπολίτευση

Eπιχείρηση Σαμαρά για συγκρότηση του φιλοευρωπαϊκού μετώπου. Άφρονες επιλογές εξωθούν τη χώρα σε περιπέτειες λέει ο Κ. Καραμανλής. Σχέση της συγκυβέρνησης με το «λόμπι της δραχμής», καταγγέλλει ο Στ. Θεοδωράκης. Εκλογές αντί δημοψηφίσματος, αντιτείνει η Φ. Γεννηματά.

Διχασμό του λαού καταγγέλλει η αντιπολίτευση

Μετά τον αρχικό αιφνιδιασμό που επέφερε στα κόμματα της αντιπολίτευσης η ανακοίνωση του δημοψηφίσματος από τον πρωθυπουργό, ακολούθησε ο οργή και σφοδρή επίθεση που η ΝΔ, το Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ εξαπέλυσαν στην κυβέρνηση. Την εγκαλούν για προσπάθεια διχασμού του λαού και για άμεση διακινδύνευση της ευρωπαϊκής προοπτικής της χώρας.

Η πρωτοβουλία του πρωθυπουργού έφερε πιο κοντά τα τρία κόμματα της αντιπολίτευσης που τάσσονται ξεκάθαρα υπέρ της παραμονής της Ελλάδος στην ευρωζώνη και τα οποία δεν αποκλείεται να προχωρήσουν σε κοινές πρωτοβουλίες τις επόμενες μέρες απέναντι σε όσους «απεργάζονται σενάρια Grexit». Σήμερα το πρωί θα συνεδριάσουν τα κομματικά όργανά τους, όπου θα αποτυπωθεί και η στάση τους ενόψει της επόμενης Κυριακής, με μία πρόγευση να αναμένουμε κατά τη σημερινή συνεδρίαση της Βουλής που προβλέπεται να διεξαχθεί σε πολύ υψηλούς τόνους.

Ο Αντώνης Σαμαράς  συγκάλεσε το Πολιτικό Συμβούλιο της ΝΔ και ετοιμάζεται να αναλάβει πρωτοβουλίες για τη συγκρότηση του περίφημου φιλοευρωπαϊκού μετώπου. Το δοκίμασε και άλλες φορές στο παρελθόν χωρίς επιτυχία, όμως στην παρούσα φάση, εκτιμούν στη Συγγρού, τα δεδομένα είναι τελείως διαφορετικά και η ανάγκη σύμπραξης των τριών κομμάτων κρίνεται –όπως λένε- επιτακτική.

Μετά την ολοκλήρωση της έκτακτης συνεδρίασης του Πολιτικού Συμβουλίου της ΝΔ, σε ανακοίνωσή τους τα μέλη του Συμβουλίου εξαπολύουν σφοδρή επίθεση στη συγκυβέρνηση, κατηγορώντας την ότι εξυπηρετεί «το λόμπι της δραχμής». Συγκεκριμένα, αναφέρουν:

«Τώρα αποκαλύπτεται η κρυφή ατζέντα της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ –ΑΝΕΛ. Έκαναν σκόπιμη καθυστέρηση. Έμπλεξαν τη χώρα στη δημιουργική ασάφεια και φανερώθηκαν οι πραγματικοί τους σκοποί. Εξυπηρετούν το λόμπι της δραχμής. Το πραγματικό ερώτημα που πραγματικά θέτουν στον ελληνικό λαό είναι Ευρώπη ή δραχμή».

Στην αξιωματική αντιπολίτευση χαρακτηρίζουν εξαιρετικά κρίσιμες τις ώρες που διανύουμε και όπως λένε, θα δώσουν μεγάλη μάχη σε όλα τα επίπεδα προκειμένου η χώρα να παραμείνει εντός της ευρωζώνης.

Εν τω μεταξύ, ο Αντώνης Σαμαράς, σύμφωνα με πληροφορίες, θα ανεβάσει πολύ τους τόνους κατά την ομιλία του στη Βουλή και θα εγκαλέσει τη συγκυβέρνηση για εμφανείς σκοπιμότητες. Παράλληλα, προγραμματίζει να απευθύνει προσκλητήριο σε Ποτάμι και ΠΑΣΟΚ για τη συγκρότηση ενός μεγάλου φιλοευρωπαϊκού μετώπου.

Στη ΝΔ θεωρούν ότι η κυβέρνηση παίζει με το παρόν και το μέλλον της χώρας και ότι το δίλημμα που τίθεται σε μία εβδομάδα είναι μια κακή συμφωνία ή έξοδος της χώρας από την ευρωζώνη. Την αποδίδουν μάλιστα διχαστικές λογικές, κατηγορώντας την πως δεν αποσαφηνίζει ούτε τι θα γίνει στην περίπτωση της επικράτησης του «όχι» ούτε αν έχει εναλλακτικό σχέδιο για την επόμενη μέρα.

«Η Νέα Δημοκρατία προφανώς τάσσεται με το μέτωπο της Δημοκρατίας και της Ευρώπης. Όχι υπέρ εκείνης ή της άλλης συμφωνίας. Αλλά υπέρ της Ευρωπαϊκής προοπτικής της χώρας. Γιατί κάθε άλλη θέση θα ήταν ολέθρια, κοινωνικά και εθνικά για την Πατρίδα μας», είχε αναφέρει χαρακτηριστικά σε δήλωσή του ο κ. Σαμαράς, αποτυπώνοντας ξεκάθαρα την κόκκινη γραμμή του κόμματός του και εμμέσως προαναγγέλλοντας το θετικό νεύμα της ΝΔ προς τους πολίτες ώστε να στηρίξουν τη συμφωνία.

Κώστας Καραμανλής: Αφρονες επιλογές εξωθούν την χώρα σε περιπέτειες

Παρέμβαση με γραπτή δήλωση επικρίνοντας την επιλογή της κυβέρνησης για τη διενέργεια δημοψηφίσματος έκανε πριν από λίγο ο πρώην πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής.

«Τα πιο ζωτικά συμφέροντα του Έθνους επιβάλλουν την παραμονή της χώρας στην καρδιά της Ευρώπης. Οι υπαρκτές ατέλειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν αναιρούν επουδενί την αξία αυτού του στρατηγικού προσανατολισμού. Άφρονες επιλογές που ναρκοθετούν την αρχή αυτή εξωθούν τη χώρα σε περιπέτειες, με απρόβλεπτες και πιθανώς μη αναστρέψιμες συνέπειες», σημείωσε ο πρώην πρωθυπουργός ο οποίος ήδη από χθες αργά το βράδυ μίλησε με τον Αντώνη Σαμαρά, θέτοντας τα δεδομένα επί τάπητος.

Λόμπι της δραχμής

Δριμύτατη ήταν και η επίθεση του Σταύρου Θεοδωράκη προς τον πρωθυπουργό καθώς και τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ, Πάνο Καμμένο, τους οποίους κατηγόρησε πως «αποφάσισαν να ηγηθούν του λόμπι της δραχμής». Οι δύο κυβερνητικοί εταίροι, κατά τον πρόεδρο του Ποταμιού, αποφάσισαν να ρίξουν τη χώρα στο γκρεμό, αφού προηγουμένως, «πέντε μήνες τώρα βόλευαν τα δικά τους παιδιά και αποδείχθηκαν ανίκανοι να κάνουν μια αξιοπρεπή συμφωνία ανάπτυξης και κοινωνικής δικαιοσύνης». Το πρωί θα συνεδριάσει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος, στελέχη του οποίου κάνουν λόγο για «απαράδεκτη επιλογή της κυβέρνησης». Αφού αυτή, συνεχίζουν οι ίδιες πηγές, καθυστέρησαν πάρα πολύ στις διαπραγματεύσεις, πλέον μετακυλούν τις ευθύνες στις πλάτες του λαού.

Ο κ. Θεοδωράκης δήλωσε βέβαιος πως οι Έλληνες «δεν θα παραδώσουν τις ζωές τους και το μέλλον των παιδιών τους σε τυχοδιώκτες», προσθέτοντας με νόημα ότι «θα αγωνιστούμε όλοι μαζί για μια Ελλάδα δυνατή, όρθια στην καρδιά της Ευρώπης».

Ένα βήμα παραπέρα κινήθηκε η Φώφη Γεννηματά, η οποία πέρα από τη μετωπική επίθεση στην κυβέρνηση, αντιπρότεινε εκλογές αντί του εξαιρετικά επικίνδυνου για τη χώρα δημοψηφίσματος. Για τις 9.30 το πρωί η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έχει συγκαλέσει την Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος. Μιλά για «τυχοδιωκτική» κίνηση του πρωθυπουργού την οποία αποδίδει στην αποτυχία του να ολοκληρώσει θετικά τη διαπραγμάτευση. Στη Χαριλάου Τρικούπη μιλούν για «μεγάλη εθνική περιπέτεια» και για «εγκλωβισμό των πολιτών σε ένα πλαστό και διχαστικό δίλημμα».

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εκφράζει την εμπιστοσύνη της στην ετυμηγορία των πολιτών, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων, όπως λέει, «θέλει και απαιτεί η Ελλάδα να έχει ισότιμη συμμετοχή στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι και στην ζώνη του ευρώ».

Τις εξελίξεις σχολίασε με tweet και ο Ευάγγελος Βενιζέλος: «Η πολιτική απάτη μετεξελίσσεται τώρα σε πραξικόπημα που ευτελίζει τις δημοκρατικές διαδικασίες», έγραψε για να συμπληρώσει: Αποδεικνύεται με τον πιο ωμό τρόπο ότι η κυβέρνηση Τσίπρα / Καμμένου ποτέ δεν διαπραγματεύθηκε.

«Η διεξαγωγή δημοψηφίσματος για κρίσιμο εθνικό θέμα, όταν το θέμα αυτό είναι ευθέως κ πρωτίστως δημοσιονομικό, αντιβαίνει στο άρθρο 44 παρ.2 του Συντάγματος. Πρόκειται για απόπειρα πραξικοπήματος στο οποίο ελπίζω ότι δεν θα συμπράξει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, τονίζει.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v