Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Πονοκέφαλος» για Μαξίμου οι παραφωνίες της Ζωής

Η έκθεση της Επιτροπής για το χρέος και το μήνυμα ρήξης της προέδρου της Βουλής. Νέο επεισόδιο στο σήριαλ με τον Διοικητή της ΤτΕ. Η επίθεση της Κουμουνδούρου και οι αποστάσεις Παππά και Βαρουφάκη.

«Πονοκέφαλος» για Μαξίμου οι παραφωνίες της Ζωής

Διαφοροποιημένη από το Μέγαρο Μαξίμου εμφανίστηκε χθες -για μία ακόμη φορά- η πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου, σε μια στιγμή μάλιστα που η διαπραγμάτευση βρίσκεται στην πιο κρίσιμη στιγμή της. Αφορμή, το δημόσιο χρέος και η στάση της κυβέρνησης στο συγκεκριμένο ζήτημα.

Μία μόλις μέρα μετά την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στην Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, όπου έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη απομείωσης του χρέους ώστε να καταστεί βιώσιμο, η κ. Κωνσταντοπούλου, ως επικεφαλής της Επιτροπής Αλήθειας Δημοσίου Χρέους, με τη δημοσιοποίηση χθες το βράδυ της Προκαταρκτικής Έκθεσης της Επιτροπής, έστειλε στον πρωθυπουργό ένα ξεκάθαρο μήνυμα ρήξης με τους δανειστές.

«Η Ελλάδα όχι μόνο δεν είναι σε θέση να πληρώσει το χρέος, αλλά και δεν πρέπει να το πληρώσει, διότι είναι παράνομο, αθέμιτο και επονείδιστο», ήταν ένα από τα συμπεράσματα της Έκθεσης, με προφανή τη διάσταση μεταξύ της Προέδρου της Βουλής, η οποία προεδρεύει στη συγκεκριμένη Επιτροπή και της επίσημης κυβερνητικής γραμμής.

Και μπορεί στο πρωθυπουργικό περιβάλλον να μην θέλουν σε καμία περίπτωση να ξανανοίξει, ιδίως τώρα, το μέτωπο «Ζωή» (το οποίο επανέρχεται στο προσκήνιο ανά τακτά διαστήματα), ωστόσο στο μυαλό τους δεν μπορούν να μην έχουν την επικείμενη ψηφοφορία στη Βουλή της συμφωνίας –εφόσον αυτή τελικά προκύψει. Και εκεί κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος τι θα πράξει στη συγκεκριμένη περίσταση η κ. Κωνσταντοπούλου η οποία εμφανίζεται υπέρμαχος της σκληρής γραμμής και της άρνησης συμβιβασμών και υποχωρήσεων.

Πάντως, δική της ομάδα επιρροής δεν φέρεται να έχει, πέρα από κάποιες προσωπικές φιλίες, π.χ. με τη Δέσποινα Χαραλαμπίδου και τη Ραχήλ Μακρή, κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι ακόμα και αν η ίδια αποφασίσει να καταψηφίσει τη νέα συμφωνία, δεν αναμένεται να «συμπαρασύρει» και άλλους βουλευτές. Όπως πάντως έλεγε χθες κομματικό στέλεχος – καλός γνώστης της ανθρωπογεωγραφίας του κόμματος, «σε ενδεχόμενη κακή συμφωνία, το πρόβλημα δεν θα είναι μόνο η Ζωή, αλλά και η Ζωή».

Η χθεσινή δεν είναι η πρώτη φορά που παρατηρείται απόκλιση μεταξύ του Μαξίμου και της προέδρου της Βουλής, αφού και σε άλλες περιπτώσεις στο σύντομο βίο της κυβέρνησης υπήρξαν σχετικά κρούσματα.

Όπως για παράδειγμα, η αποδοχή εκ μέρους της Προέδρου αιτήματος της Χρυσής Αυγής για ονομαστική ψηφοφορία σε νομοσχέδιο, η αποστολή από αυτήν στις Επιτροπές της Βουλής της πρότασης νόμου του ΚΚΕ για την κατάργηση των μνημονίων, καθώς και η σύγκλιση με δική της πρωτοβουλία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας για ενημέρωση.

«Αγκάθι» εξάλλου προκαλούν οι διαταραγμένες σχέσεις της κ. Κωνσταντοπούλου με στελέχη της κυβέρνησης και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, με πρώτον απ' όλους τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη Γιάννη Πανούση.

Πρόβλημα σχέσεων

Από την άλλη, μία ακόμη χθεσινή πρωτοβουλία της Προέδρου της Βουλής, να επιστρέψει (!) στον Γιάννη Στουρνάρα ως... απαράδεκτη την Έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος για την οικονομία, δεν δυσαρέστησε καθόλου το Μέγαρο Μαξίμου, καθώς το πρόβλημα των σχέσεων της κυβέρνησης με τον πρώην υπουργό Οικονομίας είναι υπαρκτό και έντονο. Δεν είναι τυχαίο ότι στον κ. Στουρνάρα επιτέθηκε ακολούθως το γραφείο τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ αποστάσεις από τον Διοικητή της Τράπεζας κράτησαν ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, αλλά και ο Γαβριήλ Σακκελαρίδης. Εξ αρχής άλλωστε οι σχέσεις του Μαξίμου με τον κ. Στουρνάρα δεν ήταν καλές.

Ενδεικτικό είναι το τηλεφώνημα που του είχε κάνει ο Αλέξης Τσίπρας στη Λευκωσία όπου ο Διοικητής παραβρισκόταν στην κρίσιμη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, αλλά και το κακό κλίμα που είχε διαρρεύσει μετά τη συνάντηση των δύο ανδρών στις αρχές Μαρτίου.

Αλλά και στις δημόσιες παρεμβάσεις του ο πρωθυπουργός φρόντισε να αφήσει αιχμές κατά του κ. Στουρνάρα. Έτσι, σε ομιλία του στη Βουλή ο κ. Τσίπρας εξέφραζε τις αμφιβολίες του εάν ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας «τηρεί την εθνική γραμμή», ενώ σε τηλεοπτική του συνέντευξη τόνισε πως οι πιστωτές «θα προτιμούσαν να έχουν έναν υπουργό που όταν του έλεγαν forget it, ξέχασέ το, θα το... ξέχναγε αυτομάτως». Ήταν, βεβαίως, μια έμμεση -πλην σαφής- αναφορά στο «forget it Yannis» του Βολφγκανγκ Σόιμπλε προς τον Γιάννη Στουρνάρα.

Επί της ουσίας, η σημερινή κυβέρνηση αδυνατεί να εμπιστευτεί τον κ. Στουρνάρα τον οποίο θεωρούν άνθρωπο της εμπιστοσύνης του Αντώνη Σαμαρά από τον οποίο άλλωστε είχε τοποθετηθεί τόσο υπουργός Οικονομικών όσο και στη σημερινή του θέση.

Κατά κάποιους δε –πιο... προχωρημένους- το όνομα του κ. Στουρνάρα ακούγεται έντονα προς αξιοποίηση την επόμενη μέρα στην κεντρική πολιτική σκηνή, σενάριο που ασφαλώς δεν θα άρεσε καθόλου στους σημερινούς κυβερνώντες...

Από την πλευρά του ο Δ. Παπαδημούλης με ανάρτηση στο Twitter αναφέρεται στο θέμα που δημιουργήθηκε με τον Γ. Στουρνάρα.

«Η ένταση με την ΤτΕ ΕΛΛ -0,45% πρέπει να πέσει. Η Κυβέρνηση κυβερνά, η Βουλή νομοθετεί, η ΤτΕ ΕΛΛ -0,45% εγγυάται την σταθερότητα των τραπεζών. Έκαστος εφ ω ετάχθη», τόνισε χαρακτηριστικά ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v