Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Διπλό crash test για την ελληνική πρόταση

Με ποιες θέσεις κατεβαίνει η κυβέρνηση στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές. Προσδοκίες για επανέναρξη ουσιαστικών διαβουλεύσεων με το βλέμμα στις 18/6. Δύσκολη η διαπραγμάτευση, λένε ευρωπαϊκές πηγές. Οι νέες προτάσεις σε φόρους και ασφαλιστικό. Γιατί ο πρωθυπουργός ξέκοψε εκλογές ή δημοψήφισμα.

Διπλό crash test για την ελληνική πρόταση

Τη νέα ελληνική πρόταση, που κόμισαν στις Βρυξέλλες οι Γιάννης Δραγασάκης, Νίκος Παππάς και Ευκλείδης Τσακαλώτος, «σκανάρουν» οι δανειστές, προκειμένου να ξεκλειδώσει η διαδικασία και να προχωρήσει η διαπραγμάτευση.

Ο χρόνος πιέζει ολοένα και περισσότερο, τα περιθώρια στενεύουν επικίνδυνα και, όπως έχουν διαμηνύσει οι εταίροι, θα πρέπει πρώτα να ολοκληρωθούν οι διαβουλεύσεις σε τεχνικό επίπεδο και στη συνέχεια να ληφθούν οι όποιες πολιτικές αποφάσεις. O Νίκος Παππάς ωστόσο επιμένει και το μεσημέρι της Κυριακής μέσω twitter σημειώνει: Χρειάζεται πολιτική λύση για οριστική έξοδο από την κρίση.

Το νέο πακέτο που προτείνεται από την ελληνική πλευρά είναι ακόμα πιο βαρύ, με την κυβέρνηση, εφόσον προκύψει τελικά η συμφωνία, να καλείται να βρει τον τρόπο με τον οποίο θα διαχειριστεί επικοινωνιακά το ζήτημα στο εσωτερικό.

Ο Αλέξης Τσίπρας ο οποίος βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή με τους στενούς του συνεργάτες που συμμετέχουν στις συνομιλίες, κατά τον σύντομο περίπατο που έκανε με τον Γιάνη Βαρουφάκη στον Εθνικό Κήπο δήλωσε «φύσει αισιόδοξος», ενώ φρόντισε να εκπέμψει και σαφές μήνυμα προς το εσωτερικό ότι η κυβέρνηση θα σηκώσει το βάρος της όποιας απόφασης, είτε αυτή είναι θετική, είτε όχι.

Η μοναδική επαφή που έγινε χθες ήταν αυτή μεταξύ του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά με εκπρόσωπο του Ζαν Κλωντ Γιούνκερ, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, για διαδικαστικά ζητήματα. Από σήμερα, εφόσον οι νέες ελληνικές προτάσεις πάρουν από την Κομισιόν το «πράσινο φως» και τεθούν ως βάση στις νέες διαβουλεύσεις, στο «παιχνίδι» αναμένεται να μπουν και εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας και του ΔΝΤ. Οι συνομιλίες συνεχίζονται σήμερα, γνωστοποίησε εκπρόσωπος της Κομισιόν, αλλά πηγές στις Βρυξέλλες παραδέχονται ότι τα πράγματα είναι δύσκολα.

Και μπορεί ως καταληκτική ημερομηνία να θεωρείται η 30η Ιουνίου, ωστόσο ημέρα ορόσημο έχει χαρακτηριστεί η προσεχής Πέμπτη, 18 του μήνα. Είναι η μέρα που θα συνεδριάσει το κρίσιμο Eurogroup, καθώς και η γερμανική Βουλή με θέμα την Ελλάδα. Σύμφωνα μάλιστα με το πρακτορείο Bloomberg που επικαλείται αξιωματούχο της Ε.Ε., ο πρόεδρος της Κομισιόν κ. Γιούνκερ θέλει να πετύχει συμφωνία στο ελληνικό ζήτημα ακόμα και μέσα στο Σαββατοκύριακο για να «προλάβει» το αυριανό άνοιγμα των αγορών.

Η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσε σιβυλλικά ότι "οι συζητήσεις συνεχίζονται σήμερα". Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με μια ευρωπαϊκή πηγή που επικαλείται το ΑΠΕ, ο κύριος διαπραγματευτής του ΔΝΤ, ο Πολ Τόμσεν, ο οποίος απουσίαζε χθες, επρόκειτο να συμμετάσχει στις σημερινές συνομιλίες.

"Μια συμφωνία σήμερα θα ήταν βεβαίως επιθυμητή. Βρισκόμαστε στα όρια του χρόνου που έχουμε στη διάθεσή μας για να σώσουμε την κατάσταση. Το Eurogroup της Πέμπτης είναι ο τελευταίος σταθμός αυτού του τρένου", επέμεινε σήμερα μια ευρωπαϊκή πηγή που ερωτήθηκε από το Γαλλικό Πρακτορείο.

Άλλες πηγές προσκείμενες στις διαπραγματεύσεις φάνηκαν απαισιόδοξες. "Οι συνομιλίες είναι δύσκολες. Δεν είναι σίγουρο ότι θα έχουν αποτέλεσμα", δήλωσε μία από τις πηγές αυτές, προσθέτοντας πως "οι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εκφράζουν φόβους μήπως δεν υπάρξει εγκαίρως μια συμφωνία".

"Τα δύο μέρη βρίσκονται ακόμη πολύ μακριά" το ένα από το άλλο, επιβεβαίωσε μια τρίτη πηγή που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο, η οποία υποστήριξε ότι "προς το παρόν, η ελληνική πλευρά δεν έχει τηρήσει τις υποσχέσεις της" και ότι οι προτάσεις της "δεν βγαίνουν".

Οι κόκκινες γραμμές

Όσον αφορά τις ελληνικές προτάσεις που έχουν ως στόχο να εξασφαλίσουν παράταση έως και εννέα μήνες (με τους δανειστές να εξετάζουν και μικρότερη περίοδο) σύμφωνα με υψηλόβαθμο κυβερνητικό παράγοντα εξακολουθούν να διέπονται από τις κόκκινες γραμμές των χαμηλών πρωτογενών πλεονασμάτων ιδίως για τη διετία 2015-16, του αναπτυξιακού χαρακτήρα, της δέσμευσης για αναδιάρθρωση του χρέους και των σε καμία περίπτωση μειωμένων μισθών και συντάξεων.

Στο πρωτογενές πλεόνασμα, όμως, η ελληνική πλευρά δείχνει να συζητά πλέον το 1% του ΑΕΠ για φέτος από το 0,75% που ήταν η προηγούμενη πρότασή της.

«Βρισκόμαστε περισσότερο από άλλοτε κοντά σε συμφωνία, αφού η διαφορά στα πρωτογενή πλεονάσματα είναι μόνο της τάξης του 0,25%», λέει το Μέγαρο Μαξίμου. Μερικώς διαφοροποιημένος, όμως, εμφανίστηκε για μία ακόμη φορά ο Γιάνης Βαρουφάκης, ο οποίος, σε μήνυμά του που ανήρτησε στο twitter, έγραψε πως «το 1,2% ήταν απόλυτα εφικτός στόχος στα τέλη Μαρτίου. Το 1% είναι ανέφικτο μετά από 3 και πλέον μήνες ασφυξίας. Δεν είναι για γέλια...».

Για το χρέος η κυβέρνηση θέλει οπωσδήποτε μια σαφή αναφορά στο τελικό κείμενο, έστω παραπέμποντας στο προσεχές μέλλον. Σύμμαχο σε αυτήν την προσπάθειά της θεωρεί το ΔΝΤ, το οποίο επίσης τάσσεται υπέρ της αναδιάρθρωσης του χρέους, σε αντίθεση με την Ευρώπη που κινείται σε άλλο μήκος κύματος.

Στο ζήτημα του ΦΠΑ, η πρόταση της Ελλάδας προς τους πιστωτές περιλαμβάνει τρεις κλίμακες: η χαμηλή στο 6,5%, η μεσαία στο 13% και η μεγάλη στο 23%. Μεγάλο αγκάθι παραμένει ο μειωμένος ΦΠΑ στα νησιά, ενώ στις προθέσεις του Μαξίμου είναι να καταργήσει τον ΕΝΦΙΑ το 2016, αλλά να προσπαθήσει φέτος να ελαφρύνει χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους.

Όσον αφορά στο ασφαλιστικό, η κυβέρνηση με τη στήριξη και των Γάλλων, προσπαθεί να κερδίσει παράταση, παραπέμποντάς το για αργότερα, κάτι όμως που βρίσκει απόλυτα αντίθετο το ΔΝΤ. Στο συγκεκριμένο θέμα ωστόσο, φαίνεται πως αποδέχεται την ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων, την κατάργηση των πρόωρων συντάξεων και την επιβολή αντικινήτρων για τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις των εργαζομένων.

Καλά, λένε στο Μέγαρο Μαξίμου, εξελίσσονται και οι συζητήσεις στις ιδιωτικοποιήσεις. Οπωσδήποτε θέλουν και τη συμμετοχή του δημοσίου σε ό,τι παραχωρηθεί, ενώ δεν έχουν αντίρρηση να παραχωρηθεί το μάνατζμεντ. Σχεδόν συμφωνημένη είναι η παραχώρηση των περιφερειακών αεροδρομίων, ενώ «κόκκινο» έχει ανάψει για παραχώρησεις σε ενέργεια και ύδατα.

Δύσκολος συμβιβασμός

Την ίδια ώρα, ο Αλέξης Τσίπρας επιχειρεί να προετοιμάσει το έδαφος εντός των τειχών για το αποτέλεσμα των διαβουλεύσεων. Αφού απέκλεισε την προσφυγή στις κάλπες ή σε δημοψήφισμα, τόνισε ότι το βάρος ακόμη και ενός δύσκολου συμβιβασμού θα το σηκώσει η κυβέρνηση εάν η συμφωνία είναι βιώσιμη, ωστόσο πρόσθεσε ότι είναι έτοιμος για το «μεγάλο όχι» στην αντίθετη περίπτωση.

Σε μια τέτοια περίπτωση, σημείωσε απευθυνόμενος προς τους συνεργάτες του, «θα δώσουμε τη μάχη για την αξιοπρέπεια του λαού και την εθνική μας κυριαρχία».

Υπέρ της ρήξης εάν απαιτηθεί από τις συνθήκες, τάχθηκαν χθες και άλλες φωνές εντός του ΣΥΡΙΖΑ. «Οι πιστωτές στέλνουν τελεσίγραφα και η κυβέρνηση αντιπροσωπείες», είναι ο τίτλος άρθρου στην ιστοσελίδα iskra που πρόσκειται στην Αριστερή Πλατφόρμα που κατηγορεί τα διεθνή Μέσα Eνημέρωσης για κινδυνολογικά σενάρια. Επίσης, ο Στάθης Λεουτσάκος τόνισε πως η ρήξη βρίσκεται πάνω στο τραπέζι, ενώ και ο Γιάννης Μηλιός εξέφρασε την εκτίμηση ότι η κυβέρνηση δεν θα έπρεπε να πληρώσει τη δόση στο ΔΝΤ.

Από το Μέγαρο Μαξίμου παρακολουθούν με ιδιαίτερη προσοχή και τις διαφορές στρατηγικής μεταξύ Ε.Ε. και ΔΝΤ. Ετσι, έντονο ενδιαφέρον έδειξαν χθες στο δημοσίευμα της γερμανικής FAZ το οποίο ανέφερε «πώς το ΔΝΤ τορπίλισε το συμβιβασμό Αθήνας και δανειστών» αρνούμενο να δεχτεί περικοπές στα εξοπλιστικά ως αντάλλαγμα στη μείωση των συντάξεων και υπαναχωρώντας στη συμφωνία των δανειστών να αποδεχτούν για φέτος πρωτογενές πλεόνασμα 0,8% του ΑΕΠ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v