Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Φέρτε συμφωνία», το αίτημα της αντιπολίτευσης

Έντονη ανησυχία για το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων. «Κλείνει το μάτι» η ΝΔ για θετική στάση στη Βουλή. Για «έντιμο συμβιβασμό» μιλά ο Σταύρος Θεοδωράκης.

«Φέρτε συμφωνία», το αίτημα της αντιπολίτευσης

Με έκδηλο προβληματισμό παρακολουθούν τις εξελίξεις στη διαπραγμάτευση τα κόμματα της αντιπολίτευσης - όσα τουλάχιστον τάσσονται υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής της χώρας.

Νέα Δημοκρατία, Ποτάμι και ΠΑΣΟΚ βλέπουν ότι ο χρόνος έχει εξαντληθεί και ακόμα αποτέλεσμα δεν υπάρχει, εκτιμούν ότι οι πιθανότητες κινδύνου αυξάνονται και διαμηνύουν στην κυβέρνηση πως κάθε μέρα που περνά η προκαλούμενη ζημιά όλο και πιο δύσκολα μπορεί να αποκατασταθεί.

Το παιχνίδι του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ με τη «φωτιά», συμφωνούν τα τρία κόμματα, έχει καταστεί εξαιρετικά επικίνδυνο και κοινή απαίτησή τους προς το Μέγαρο Μαξίμου είναι να καταλήξει επιτέλους στη συμφωνία που θα δώσει βαθιά ανάσα στην κοινωνία και στην οικονομία.

Στην ΝΔ έντονος είναι ο φόβος ρήξης με τους πιστωτές, με ορισμένους μάλιστα να κάνουν λόγο ακόμα και για συνειδητή πράξη του πρωθυπουργού. «Η εντολή για ρήξη δεν εμπεριέχεται στην εντολή της 25ης Ιανουαρίου», λένε και επαναλαμβάνουν την ανάγκη να προχωρήσει η μεγάλη εθνική συνεννόηση που ζητά επανειλημμένα το τελευταίο διάστημα ο Αντώνης Σαμαράς, με ταυτόχρονη αλλαγή πολιτικής, μακριά από τα προτεινόμενα υφεσιακά μέτρα.

Και μπορεί η αξιωματική αντιπολίτευση να διατηρεί υψηλούς τους τόνους της ρητορικής της κατά της διαπραγματευτικής τακτικής της κυβέρνησης, όμως από χθες άρχισε να της «κλείνει το μάτι», όσον αφορά τη στάση που θα κρατήσει στη Βουλή, εφόσον έρθει εκεί η... πολυπόθητη συμφωνία.

«Μια κακή συμφωνία είναι προτιμότερη από τη ρήξη;», ερωτήθηκε ο βουλευτής Επικρατείας και εκ των στενότερων συνεργατών του κ. Σαμαρά, Δημήτρης Σταμάτης σε συνέντευξή του στον real fm, που απάντησε «Εδώ που φτάσαμε, ναι», επιβεβαιώνοντας αυτό που λένε συνεχώς στη Συγγρού, ότι η ΝΔ δεν θα ρισκάρει σε καμία περίπτωση να οδηγήσει τη χώρα σε περιπέτειες.

Είναι μία στάση την οποία έχουν υποστηρίξει δημοσίως και άλλα κοινοβουλευτικά στελέχη όλο το προηγούμενο διάστημα, όπως ο Κυριάκος Μητσοτάκης (πρώτος απ' όλους), η Ντόρα Μπακογιάννη, ο Νίκος Δένδιας κ.ά.

Παράλληλα, στο γαλάζιο στρατόπεδο ξορκίζουν το ενδεχόμενο εκλογών ή δημοψηφίσματος, που σε μια τέτοια χρονική στιγμή, όπως λένε, «μόνο κακό θα προκαλούσε στον τόπο». Η άρνηση αυτή, πάντως, προφανώς σχετίζεται και με τα δημοσκοπικά χαμηλά που παρουσιάζει σε όλες τις έρευνες η ΝΔ, κάτι που εκ των πραγμάτων καθιστά τις κάλπες πολιτικά απαγορευτικές.

«Τραγωδία από παρεξήγηση»

Το Ποτάμι είναι το μοναδικό κόμμα που έχει ξεκαθαρίσει ότι θα υπερψηφίσει τη συμφωνία, χωρίς αυτό να συνδέεται με ψήφο εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση Τσίπρα. Χθες, ο Σταύρος Θεοδωράκης επανέλαβε την ανάγκη ενός έντιμου συμβιβασμού και εξέφρασε την ελπίδα ότι «δεν θα ζήσουμε μια τραγωδία από παρεξήγηση». Εκτίμησε πως «υπάρχει ένα όριο, μετά το οποίο ο χρόνος δεν δουλεύει υπέρ, αλλά δουλεύει εναντίον σου και η χώρα μας έχει ξεπεράσει αυτό το όριο», ενώ κάλεσε τον πρωθυπουργό «να προβληματιστεί από τις αντιδράσεις των συμμάχων μας, να κλείσει τα αφτιά του στις συνιστώσες και να πάψει η διαπραγμάτευση να είναι επικοινωνιακό, εσωτερικό παιχνίδι».

Τέλος, στο ΠΑΣΟΚ όπου αυτές τις μέρες ασχολούνται σχεδόν αποκλειστικά με την εκλογή του νέου τους Προέδρου, τάσσονται σαφώς υπέρ της παραμονής της χώρας στο ευρώ και κατ' επέκταση της συμφωνίας με τους πιστωτές, ωστόσο, διαμηνύουν ότι θα πρέπει πρώτα να τη δουν και μετά να αποφασίσουν τι θα πράξουν. Στο πλαίσιο μάλιστα της προεκλογικής τακτικής που ακολουθούν οι υποψήφιοι διάδοχοι του Ευάγγελου Βενιζέλου, δεν διστάζουν να... απειλήσουν ότι τελικά μπορεί να «μην διευκολύνουν» την κυβέρνηση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v