Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γιατί (ξανα)ζεσταίνεται το σενάριο των εκλογών

Το δίλημμα που θέτει το Μαξίμου προς εταίρους αλλά και... βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών και απλή αναλογική προτείνει το ΠΑΣΟΚ. Ξορκίζει νέες κάλπες η ΝΔ, πιθανές εντός του έτους τις βλέπει το Ποτάμι.

Γιατί (ξανα)ζεσταίνεται το σενάριο των εκλογών

Μπορεί να έχουν περάσει μόλις τέσσερις μήνες από τις κάλπες του Ιανουαρίου, ο ίδιος ο πρωθυπουργός να τις έχει απορρίψει εμφατικά και η οικονομία να μην τις αντέχει, ωστόσο το σενάριο των εκλογών βρίσκεται και πάλι στο τραπέζι του δημόσιου διαλόγου.

Την ώρα που οι διαβουλεύσεις με τους δανειστές βρίσκονται στην κορύφωσή τους, το Μέγαρο Μαξίμου, διά κυβερνητικών και κομματικών στελεχών επαναφέρει το ζήτημα είτε ως διαπραγματευτικό χαρτί είτε ως πραγματικό γεγονός, με δύο βασικούς αποδέκτες:

1. Τους πιστωτές στους οποίους διαμηνύει ότι αν επιμείνουν στις παράλογες απαιτήσεις τους η κυβέρνηση θα αναγκαστεί να προσφύγει στη λαϊκή ετυμηγορία, ό,τι αυτό συνεπάγεται.

2. Το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, εν όψει των κρίσιμων ψηφοφοριών, εφόσον επιτευχθεί η συμφωνία. Νέες εκλογές συνεπάγεται λίστα, την οποία καταρτίζει ο πρόεδρος του κόμματος, οπότε πιθανοί αντάρτες δεν προβλέπεται να είναι υποψήφιοι σε νέα εκλογική αναμέτρηση.

Από νωρίς το πρωί χθες, στελέχη που είναι κοντά στον Αλέξη Τσίπρα άρχισαν να ξεδιπλώνουν την τακτική του Μεγάρου Μαξίμου:

-Γιάννης Δραγασάκης: "Δεν δεχόμαστε τελεσίγραφα και δεν υποκύπτουμε σε εκβιασμούς... Το ρίσκο του εγχειρήματός μας είμαστε έτοιμοι και το αναλαμβάνουμε. Δεν πρόκειται να καταστούμε μεταλλαγμένη" Αριστερά".

-Πάνος Σκουρλέτης: "Αν δεν υπάρξει έντιμος συμβιβασμός, πρέπει να πάμε σε εκλογές".

-Νίκος Φίλης: "Εάν 12 βουλευτές δεν ψηφίσουν τη συμφωνία και η δύναμη της κυβέρνησης είναι 150, θα υπάρξει άμεση προσφυγή στις κάλπες".

Τις παραπάνω φωνές ήρθε ακολούθως να σιγοντάρει και ο κυβερνητικός εταίρος, οι ΑΝΕΛ, μέσω του κοινοβουλευτικού τους εκπροσώπου Νίκου Νικολόπουλου, ο οποίος προχώρησε ένα βήμα παραπέρα, προσδιορίζοντας και συγκεκριμένη ημερομηνία: "Στις 28 Ιουνίου θα κληθεί ο κόσμος να απαντήσει ποιον θεωρεί καλύτερο να διαπραγματευτεί οριστικά τη μεγάλη συμφωνία".

Ξορκίζουν, δεν αποκλείουν

Την εκλογολογία διατηρούν πάντως όχι μόνο η κυβέρνηση, αλλά και τα κόμματα της αντιπολίτευσης, που ναι μεν ξορκίζουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο, αλλά δεν το αποκλείουν καθόλου.

Μόνο τυχαία δεν μπορεί να χαρακτηριστεί η χθεσινή κίνηση του ΠΑΣΟΚ να καταθέσει πρόταση νόμου για την κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών στο πρώτο κόμμα. Μάλιστα, σε περίπτωση που η πρόταση ψηφιστεί από τουλάχιστον 200 βουλευτές, τότε θα έχει ισχύ στην επόμενη εκλογική διαδικασία, ειδάλλως στη μεθεπόμενη.

Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση, το μπόνους "δεν είναι μόνο αντισυνταγματικό, αλλά και απρόσφορο για τον σκοπό που θεσπίστηκε, δηλαδή την απόκτηση κοινοβουλευτικής αυτοδυναμίας". Στον αντίποδα, η Χαριλάου Τρικούπη αντιπροτείνει την απλή αναλογική, πρόταση βέβαια με την οποία το ΠΑΣΟΚ, ως κόμμα εξουσίας, όλα τα προηγούμενα χρόνια ήταν αντίθετο.

"Εκλογές δεν αντέχει η Ελλάδα", υποστηρίζει η Ν.Δ., διά του εκπροσώπου της Κώστα Καραγκούνη. Όπως είναι βέβαιο ότι δεν τις αντέχει και η ίδια η αξιωματική αντιπολίτευση. Είναι μια χρονική στιγμή όπου αυτή ακόμα μετρά τις πληγές της από την ήττα του Ιανουαρίου, οι δελφίνοι αμφισβητούν σε κάθε ευκαιρία -έστω σε χαμηλούς τόνους προς ώρας- τον Αντώνη Σαμαρά και οι δημοσκοπήσεις τη δείχνουν σε ιστορικά χαμηλά, όπερ σημαίνει ότι ενδεχόμενες κάλπες ταυτίζονται με την απόλυτη καταστροφή για το κόμμα.

Αλλά και στο Ποτάμι βλέπουν ότι ανεξάρτητα από το σκεπτικό με το οποίο τα κυβερνητικά στελέχη ξαναζεσταίνουν το σενάριο των εκλογών, αυτές δύσκολα θα αποφευχθούν εντός του 2015. "Ακόμα και να ψηφιστεί από τους βουλευτές της συγκυβέρνησης η συμφωνία, πώς θα εφαρμοστεί;", διερωτάται στενός συνεργάτης του Σταύρου Θεοδωράκη που εκτιμά ότι πολύ δύσκολα θα διατηρηθεί η κυβερνητική συνοχή όταν έρθουν τα δύσκολα στη Βουλή.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v