Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΝΔ: Οι τρεις κόκκινες γραμμές για τη συμφωνία και η εθνική συνεννόηση

Ποια σημεία θα καθορίσουν τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Βουλή. Τα σενάρια που εξετάζει ο Αντώνης Σαμαράς και η διαβεβαίωση για την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας. «Εδώ και τώρα εθνική συνεννόηση», επιμένει η Συγγρού.

ΝΔ: Οι τρεις κόκκινες γραμμές για τη συμφωνία και η εθνική συνεννόηση

Με μεγάλη προσοχή παρακολουθούν στη Ν.λΔ. τις ραγδαίες εξελίξεις στη διαπραγμάτευση, διαβεβαιώνοντας ότι βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα για όλα τα ενδεχόμενα: της συμφωνίας, του δημοψηφίσματος, των εκλογών ή ακόμα και του σχηματισμού μιας κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας.

«Τα ψέματα τελείωσαν. Ο χρόνος και το χρήμα έχουν φτάσει στο μηδέν», έλεγε χθες στενός συνεργάτης του Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος εξέφραζε την ελπίδα «για το καλό του τόπου, να βρεθούν επιτέλους τα αναγκαία σημεία σύγκλισης με τους εταίρους».

Από την άλλη, δεν μπορούσε να κρύψει την ανησυχία του, ακόμα και στην περίπτωση του «καλού σεναρίου», εκείνου δηλαδή της συμφωνίας, πρακτικά τι θα σημαίνει αυτή για τους πολίτες. «Γιατί αν τόσο καιρό η κυβέρνηση λέει ότι διαπραγματευόταν και τελικά μας έρθει μια σειρά επώδυνων μέτρων όπως αυτά που φημολογούνται, τότε πώς θα μπορέσουν να δικαιολογηθούν στην κοινωνία και πώς θα περιμένουν τη στήριξη της αντιπολίτευσης;», έλεγε η ίδια πηγή.

Η Συγγρού έχει διαμηνύσει σε όλους τους τόνους ότι, ως «η πλέον υπεύθυνη ευρωπαϊκή δύναμη, δεν πρόκειται να θέσει σε κίνδυνο την τροχιά της χώρας εντός της Ε.Ε.». Ωστόσο, εφόσον οι θετικές ψήφοι στο Κοινοβούλιο διασφαλίζονται από τους βουλευτές της συγκυβέρνησης, δεν αποκλείεται η στάση της Ν.Δ. στην ψηφοφορία, ανάλογα με το περιεχόμενο της συμφωνίας, να είναι διαφορετική: αρνητική, παρών, αποχώρηση ή ναι επί της αρχής και όχι σε συγκεκριμένα άρθρα (αν δεν έρθει στη Βουλή ως ένα άρθρο όλη η συμφωνία).

Τρεις είναι κατά βάση οι κόκκινες γραμμές που θέτει η αξιωματική αντιπολίτευση για να ψηφίσει το νέο πρόγραμμα:

1.Φόροι. Από τα βασικά σημεία της ρητορικής της Συγγρού είναι ότι η Ν.Δ. στη Βουλή δεν θα μπορέσει να δώσει τη συγκατάβασή της σε μια φοροκαταιγίδα, όταν μάλιστα αυτή στοχεύει στην προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να διογκώσει ξανά το κράτος. Υποστηρίζουν δε ότι επί κυβέρνησης Σαμαρά είχε μπει σε μία ρότα η προσπάθεια μείωσης της φορολογίας, κάτι που με τις έως τώρα ενδείξεις δεν δείχνει να συνεχίζεται. Εκτιμούν δε ότι προ των πυλών βρίσκεται το τρίτο μνημόνιο και νέα, πολύ πιο σκληρά μέτρα από αυτά που κατήγγειλαν μέχρι τις εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ.

2. Αναπτυξιακός χαρακτήρας. «Επί των ημερών μας η ανάκαμψη είχε ήδη ξεκινήσει, είχαμε καταφέρει να έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα και οι προοπτικές ήταν πολύ καλές εν όψει της συνέχειας, μέχρι που προκλήθηκαν, όπως προκλήθηκαν, οι εκλογές», τόνιζε ο ίδιος κομματικός παράγοντας. «Εμείς παραλάβαμε ελλείμματα και αφήσαμε πλεονάσματα», σημείωσε εξάλλου προχθές ο στενός συνεργάτης του Αντώνη Σαμαρά, Χρύσανθος Λαζαρίδης (Mega), ενώ και ο εκπρόσωπος του κόμματος Κώστας Καραγκούνης, επικαλούμενος δηλώσεις του αντιπροέδρου της Κομισιόν, έκανε λόγο για αναγνώριση από την Ευρώπη των επιτυχιών της προηγούμενης κυβέρνησης «και από την πλευρά της μείωσης ελλειμμάτων και από την πλευρά της ανάκαμψης και της προσέλκυσης επενδύσεων».

3.Ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Εάν ο Αλέξης Τσίπρας, επιχειρώντας να συσπειρώσει τους βουλευτές του ώστε να αποφανθούν θετικά στη συμφωνία, δώσει τελικά στην ψηφοφορία χαρακτήρα ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση, τότε, όπως λένε στη Συγγρού, θα αναγκάσει και αυτούς που θα ήθελαν να ψηφίσουν, να μην το κάνουν. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του «δελφίνου» Νίκου Δένδια, ο οποίος ανήκει σε αυτήν την κατηγορία και σε προχθεσινή του τηλεοπτική συνέντευξη (Mega) τόνισε: «Εάν η κυβέρνηση μετατρέψει σε ψήφο εμπιστοσύνης την ψήφο για τη συμφωνία, τότε η Ν.Δ. δεν μπορεί να την ψηφίσει».

Ταφόπλακα για τη Ν.Δ.

Την ίδια ώρα, στη Ν.Δ. επιμένουν στην ανάγκη της «μεγάλης εθνικής συνεννόησης». Αυτή τη ζητούν από τώρα, ώστε να συνεχιστεί από κοινού, με τη συμμετοχή όλων των «φιλοευρωπαϊκών» κομμάτων, η διαπραγμάτευση, αλλά και με προοπτική συνέχειας, ώστε να μπορέσει να εφαρμοστεί στην πράξη η συμφωνία. «Αν έχει τους βουλευτές ο πρωθυπουργός, ας την περάσει και ας την εφαρμόσει. Όμως εμείς του λέμε ότι είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε και περιμένουμε από αυτόν να πράξει ό,τι ορίζει το συμφέρον για τη χώρα», υπογραμμίζει στενός συνομιλητής του Α. Σαμαρά.

Πάντως, μπορεί στο σενάριο της συγκυβέρνησης να συμφωνούν αρκετά κομματικά στελέχη και ήδη να το έχουν θέσει στο τραπέζι του δημόσιου διαλόγου, υπάρχουν όμως και άλλα, εντός του κόμματος, που ήδη εκφράζουν σε ιδιωτικές συζητήσεις την έντονη αντίδρασή τους, λέγοντας ότι κάτι τέτοιο θα αποτελούσε ταφόπλακα για τη Ν.Δ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v