Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γόρδιος δεσμός η Παναρίτη για το ΣΥΡΙΖΑ

Η επιστολή των 43 βουλευτών στον Αλέξη Τσίπρα και το τετ α τετ του πρωθυπουργού με τον Γιάνη Βαρουφάκη. Πως επηρεάζει η διαπραγμάτευση την υπόθεση. Χαμηλούς τόνους και… αναίμακτη εξέλιξη αναζητά το Μέγαρο Μαξίμου.

Γόρδιος δεσμός η Παναρίτη για το ΣΥΡΙΖΑ

Σε μείζον εσωκομματικό ζήτημα στον ΣΥΡΙΖΑ έχει αναδειχθεί η επιλογή της Έλενας Παναρίτη από την Γιάνη Βαρουφάκη, ως του προσώπου που θα εκπροσωπήσει τη χώρα μας στο ΔΝΤ. Πρώην βουλευτής Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ και στενή συνεργάτης του Γιώργου Παπανδρέου, για τους περισσότερους μέσα στο κυβερνών κόμμα είναι ταυτισμένη με την μνημονιακή πολιτική των προηγούμενων ετών. Γεγονός που εκ των πραγμάτων έχει οδηγήσει στελέχη, βουλευτές, ακόμα και στενούς συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα να εκφράσουν δημοσίως την έντονη δυσφορία τους για την απόφαση του υπουργού Οικονομικών.

Το θέμα πήρε ακόμα μεγαλύτερες διαστάσεις, με τη δημοσιοποίηση και αποστολή στον πρωθυπουργό ανακοίνωσης – κοινής επιστολής 43 βουλευτών και στελεχών διαφόρων τάσεων που δηλώνουν αντίθετοι στην τοποθέτηση Παναρίτη στο ΔΝΤ.

Σχετική συζήτηση έγινε χθες το μεσημέρι σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν ο Αλέξης Τσίπρας με τον Γιάνη Βαρουφάκη, ενώ θεωρείται βέβαιο ότι τέθηκε επί τάπητος και στη χθεσινοβραδινή τους συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου, παρά την προσπάθεια και από τις δύο πλευρές να υποβαθμιστεί η υπόθεση. «Συζητήσαμε σοβαρότερα θέματα», ανέφερε σχετικά ο υπουργός Οικονομικών εξερχόμενος του τετ α τετ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός, ένεκα της κρίσιμης συγκυρίας της διαπραγμάτευσης, θέλει να διατηρηθούν χαμηλοί οι τόνοι και να μην οξύνει τα πνεύματα, απαιτώντας από τον υπουργό την απόσυρση της περίπτωσης Παναρίτη. Όπως λέει, σέβεται την απόφαση Βαρουφάκη, καλώντας τον όμως να το ξανασκεφθεί μετά και το κύμα των εσωκομματικών αντιδράσεων. Έτσι, ο πλέον… αναίμακτος τρόπος για να κλείσει το ζήτημα είναι ο υπουργός να αντικαταστήσει την κ. Παναρίτη με δική του πρωτοβουλία ή να δηλώσει η ίδια ότι δεν αποδέχεται την πρόταση. Υπενθυμίζεται ότι αρμόδιος για την επιλογή του προσώπου για τη συγκεκριμένη θέση είναι αποκλειστικά ο εκάστοτε υπουργός Οικονομικών.

Από νωρίς το πρωί, εξάλλου, στα δημοσιογραφικά γραφεία κυκλοφορούσαν σενάρια περί παραίτησης του κ. Βαρουφάκη, με αφορμή την υπόθεση Παναρίτη και τη δυσφορία που εξέφραζε αυτός για τις αντιδράσεις προς το πρόσωπό του. Άμεσα, τα συγκεκριμένα σενάρια φρόντισε ο ίδιος μέσω twitter να διαψεύσει, ανοίγοντας όμως νέο κύκλο συζητήσεων με τη διατύπωση που χρησιμοποίησε. «Οι φήμες περί επικείμενης παραίτησής μου (για πολλοστή φορά) είναι χονδροειδώς πρόωρες», ήταν η χαρακτηριστική ανάρτησή του.

«Με το… ζόρι»

«Θέμα Βαρουφάκη δεν υπάρχει», επαναλαμβάνουν μετ’ επιτάσεως και από το Μέγαρο Μαξίμου, ωστόσο μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας, κανείς δεν μπορεί να διαβεβαιώσει ποια θα είναι η επόμενη μέρα του υπουργού.

Ανάμεσα σε αυτούς που διαφώνησαν με την επιλογή Παναρίτη είναι και ο υπουργός Επικρατείας και στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού, Νίκος Παππάς, καθώς και ο γ.γ. της κυβέρνησης Σπύρος Σαγιάς. «Το θεωρώ ντροπή η κυρία Παναρίτη να εκπροσωπήσει τη χώρας μας στο ΔΝΤ. Είναι απαράδεκτο», δήλωσε ο ίδιος στο Βήμα, προσθέτοντας πως «ο Βαρουφάκης μας την επέβαλε με το… ζόρι».

Άξια αναφοράς είναι και η τοποθέτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαδημούλη ο οποίος, για ορισμένους, προανήγγειλε τις επόμενες κυβερνητικές παρεμβάσεις: «Η αίσθηση που έχω είναι ότι μόλις περάσουμε τον κάβο στο θέμα της συμφωνίας, που απορροφά ίσως και πάνω από το 90% της δραστηριότητας του πρωθυπουργού, θα πρέπει να επιταχυνθεί η προσπάθεια του κυβερνητικού έργου. Θα πρέπει να εξεταστούν πιο προσεκτικά οι επιλογές προσώπων που στελεχώνουν κρίσιμα πόστα της κορυφής, του κράτους και της ευρύτερης κυβερνητικής μηχανής. Δεν είμαι ευτυχής με αρκετές από τις επιλογές», σημείωσε. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v