Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Παράταση στο θρίλερ της διαπραγμάτευσης

Καταγράφονται οι συγκλίσεις και οι διαφορές ώστε να βρεθεί φόρμουλα απεμπλοκής σε πολιτικό επίπεδο. Νέα τηλεδιάσκεψη Τσίπρα με Μέρκελ-Ολάντ σήμερα. Ορόσημο η τριμερής στη Γερμανία. Εσωκομματικές αναταράξεις λόγω Παναρίτη.

Παράταση στο θρίλερ της διαπραγμάτευσης

«Είμαστε πιο κοντά, αλλά δεν πρόκειται να κλείσουμε τη συμφωνία το Σαββατοκύριακο». Με αυτή τη φράση χθες αργά το βράδυ, κυβερνητική πηγή συνόψιζε την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί μετά και τις χθεσινές επαφές στο Brusssels Group καθώς και την διάρκειας 8,5 ωρών συνεδρίαση της πολιτικής ομάδας διαπραγμάτευσης στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον πρωθυπουργό.

Η συνεδρίαση ολοκληρώθηκε χωρίς να γίνουν δηλώσεις, ενδεικτικό της κρισιμότητας της κατάστασης.

Η ελληνική πλευρά μιλά για πρόοδο σε αρκετά ζητήματα, συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ και του ασφαλιστικού, αλλά στο δημοσιονομικό οι κόκκινες γραμμές των δυο πλευρών παραμένουν και δεν έχουν βρεθεί οι «χρυσές τομές». Ετσι τώρα καταγράφονται τα σημεία που υπάρχει σύγκλιση αλλά και οι διαφορές. Οι συζητήσεις στις Βρυξέλλες θα συνεχιστούν και σήμερα, ωστόσο, με δεδομένο ότι εκεί υπάρχουν πεπερασμένες δυνατότητες για την τελική συμφωνία, το λόγο πλέον έχει η διαπραγμάτευση σε πολιτικό επίπεδο.

Δεν είναι τυχαίο ότι μέσα σε τρία 24ωρα, ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές σήμερα το νέα τηλεδιάσκεψη με την Άγκελα Μέρκελ και τον Φρανσουά Ολάντ, προκειμένου να γίνει ένα βήμα ακόμα.

Οι εξελίξεις τρέχουν ενώ ορόσημο φαίνεται πως είναι η αυριανή τριμερής συνάντηση στη Γερμανία μεταξύ της γερμανίδας Καγκελαρίου, του Γάλλου προέδρου και του προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλωντ Γιούνγκερ. Επισήμως το θέμα είναι η εμβάθυνση της Ευρώπης αλλά η ελληνική υπόθεση θα περιλαμβάνεται στο «μενού».

«Πλέον η κατάσταση βρίσκεται στα χέρια των πολιτικών», σημείωνε ο κυβερνητικός παράγοντας, επιβεβαιώνοντας ότι χωρίς τη βούληση των πολιτικών προϊσταμένων των δανειστών και των ηγετών των μεγάλων ευρωπαϊκών δυνάμεων «λευκός καπνός» δεν θα μπορέσει να υπάρξει. Και μόνο μέσω αυτού του δρόμου, όπως προκύπτει από τα διαμορφούμενα δεδομένα, θα ξεκαθαρίσει το σκηνικό, προκειμένου να διαπιστωθεί τι θα περιλαμβάνει τελικά το συμφωνηθέν κείμενο, ποια τα «καυτά» σημεία του και ποια πιθανόν να παραπεμφθούν για το μέλλον.

Μέχρι την Παρασκευή

Στην κυβέρνηση θυμίζουν ότι η πολιτική διαπραγμάτευση δεν ξεκίνησε τώρα, αλλά από την πρώτη στιγμή, ωστόσο πλέον η κατάσταση έχει έρθει σε τέτοιο σημείο που θεωρείται περισσότερο αναγκαία από ποτέ. Παραπέμπουν δε στην πρόσφατη σύσκεψη στη Ρίγα της Λετονίας, όπου η κ. Μέρκελ και ο κ. Ολάντ είχαν εκφράσει τη πρόθεσή τους να συνδράμουν προσωπικά, αν χρειαστεί, προκειμένου να επιτευχθεί η συμφωνία. Οπότε, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, τόσο η σημερινή όσο και η αυριανή τριμερής σύσκεψη «δεν μπορεί να πει κανείς ότι είναι αιφνιδιαστικές και σίγουρα μας κάνουν περισσότερο αισιόδοξους για τη θετική κατάληξη των συνομιλιών».

Όπως και να' χει, η ελληνική πλευρά θεωρεί ότι μέχρι την Παρασκευή, ημέρα θα πρέπει να καταβάλλουμε την επόμενη δόση στο ΔΝΤ, οι υπογραφές στη συμφωνία θα έχουν μπει και ότι η χώρα θα μπορεί πλέον να ατενίσει με σαφώς καλύτερες προοπτικές το μέλλον.

Δεν λείπουν πάντως και οι φωνές που εκτιμούν πως κυβέρνηση και δανειστές θα φτάσουν σε ένα σημείο πέρα από το οποίο δεν θα θελήσουν να κάνουν υποχωρήσεις, σε παραβίαση των συγκεκριμένων κόκκινων γραμμών τους, οπότε θα μας θέσουν οι θεσμοί προ των ευθυνών μας, με την τακτική του «take it or leave it». Δηλαδή, θα μας προταθεί ένα πακέτο-συμφωνία που η κυβέρνηση, προφανώς σε δύσκολη θέση, θα πρέπει να αποδεχθεί συνολικά ή να το απορρίψει.

Χθες, ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης διαβεβαίωσε πως η δόση του ΔΝΤ θα πληρωθεί κανονικά, ενώ από την πλευρά του ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης (ΣΚΑΪ) υπογράμμισε ότι «η συμφωνία θα είναι έντιμη, καθαρή, διαυγής αλλά και αρκετά... επώδυνη», προετοιμάζοντας το έδαφος στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, ενόψει και της δύσκολης ψηφοφορίας στη Βουλή.

«Επιλογή του υπουργείου»

Χθες, πάντως, ένα άλλο ζήτημα προκάλεσε αναστάτωση στο μείζον κυβερνών κόμμα, με αντιδράσεις μάλιστα όχι μόνο της μειοψηφίας, αλλά ακόμα και συνεργατών του Αλέξη Τσίπρα. Ο λόγος για την Έλενα Παναρίτη, πρώην βουλευτή Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ, η οποία επιλέχθηκε να διοριστεί ως εκπρόσωπος της Ελλάδος στο ΔΝΤ.

Το ένα μετά το άλλο, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασαν τη διαφωνία τους για την συγκεκριμένη επιλογή του υπουργού Οικονομικών, χωρίς πάντως οι αντιδράσεις τους να έχουν οδηγήσει σε απόφαση αναστολής του διορισμού της κ. Παναρίτη.

Δημήτρης Παπαδημούλης, Σοφία Σακοράφα, Νίκος Βούτσης, Στάθης Λεουτσάκος, Νίνα Κασιμάτη και Κώστας Λαπαβίτσας ήδη εκφράστηκαν ανοικτά κατά της επιλογής, της ίδιας άποψης φέρονται να ήταν ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο Γιάννης Δραγασάκης (που μετείχαν μαζί με τον Γιάνη Βαρουφάκη και τον Γιώργο Σταθάκη στην επιτροπή που έκανε την επιλογή), ενώ και ο υπουργός Επικρατείας και στενός συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα, Νίκος Παππάς έκανα αναπαραγωγή (retweet) σε σχετικό αρνητικό σχόλιο του κ. Παπαδημούλη, αποτυπώνοντας εμμέσως και τη δική του διαφωνία.

Από το Μέγαρο Μαξίμου επισήμως δεν σχολιάζουν, αφού, όπως λένε, το ποιος θα εκπροσωπήσει τη χώρα μας στο ΔΝΤ, είναι επιλογή του υπουργείου Οικονομικών.

Η ίδια διέψευσε μέσω twiiter ότι πέρασε στην αντεπίθεση δηλώνοντας ότι «αν δεν με θέλουν μια δεν τους θέλω δέκα», υποστηρίζοντας ότι πρέπει να πετύχει η κυβέρνηση. Δεδομένου ωστόσο ότι πληροφορίες αναφέρουν πως βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ μαζεύουν υπογραφές σε κείμενο κατά της συγκεκριμένης απόφασης όλα είναι ανοικτά...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v