Οικονομία: Η «επόμενη μέρα» μετά τη συμφωνία

Πόσο γρήγορα μπορεί να ανακάμψει η αγορά, πότε θα αυξηθεί η ζήτηση αν αρθεί η αβεβαιότητα. Ο φόβος των μέτρων και ο ρόλος της ψυχολογίας των καταναλωτών. Πώς βλέπουν την ελληνική οικονομία επτά υψηλόβαθμα επιχειρηματικά στελέχη.

Οικονομία: Η «επόμενη μέρα» μετά τη συμφωνία

Η συμφωνία της Ελλάδας με τους Ευρωπαίους εταίρους της είναι αναμφίβολα επιβεβλημένη, ωστόσο δεν αρκεί από μόνη της για την ταχεία ανάκαμψη της οικονομίας μας.

Αυτό δηλώνουν στο Euro2day.gr υψηλόβαθμα στελέχη της ελληνικής οικονομίας, προσθέτοντας ωστόσο πως μετά τη συμφωνία θα πρέπει να προχωρήσουν ταχύτατα οι απαιτούμενες διαρθρωτικές αλλαγές και να τονωθεί ουσιαστικά η υγιής επιχειρηματικότητα.

Ο επικεφαλής της Fairfax Prem Watsa εμφανίζεται αισιόδοξος ότι θα υπογραφεί μικρή έστω συμφωνία, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι τα μεγάλα deals κλείνουν στο... παρά ένα. Και επιπλέον πιστεύει ότι μετά την υπογραφή θα υπάρξει ταχεία ανάκτηση εμπιστοσύνης και βελτίωση του κλίματος. Εξ ου και δηλώνει πρόθυμος να προχωρήσει σε νέες επενδύσεις στην Ελλάδα.

O πρόεδρος του ΣΕΒ και της Quest Holdings Θεόδωρος Φέσσας υποστηρίζει πως πρέπει να υπάρξει συμφωνία της Ελλάδας με τους Ευρωπαίους εταίρους της και αν τελικά επιτευχθεί, τότε πιθανολογείται εκτίναξη της αγοράς, καθώς με την κατάλληλη διαχείριση η οικονομία μπορεί να οδηγηθεί σε σημαντικούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Περισσότερο σκεπτικός εμφανίζεται ο διευθύνων σύμβουλος της ΣΙΔΜΑ Δανιήλ Μπεναρδούτ: «Αν υπάρξει συμφωνία της Ελλάδας με τους Ευρωπαίους εταίρους της, τότε ευελπιστώ ότι το κομμάτι του ΕΣΠΑ θα αρχίσει να προχωράει πιο γρήγορα. Ελπίζω πως σε περίπτωση συμφωνίας, θα αρχίσουμε να βγαίνουμε ως χώρα από τη στενωπό της ύφεσης στην οποία έχουμε βυθιστεί την τελευταία εξαετία».

Συνολικότερα ωστόσο, ο κ. Μπεναρδούτ δεν πιστεύει ότι μετά από ενδεχόμενη συμφωνία θα λυθούν αυτόματα όλα τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας. «Ακόμη και αν έχουμε μια συμφωνία στο άμεσο μέλλον, η διαδικασία της αύξησης της ζήτησης και της ανάπτυξης θα απαιτήσει χρόνο και θα είναι επίπονη. Χρειάζεται οπωσδήποτε να διαμορφώσουμε ένα ευνοϊκό επενδυτικό περιβάλλον στη χώρα».

Ο αντιπρόεδρος της ασφαλιστικής εταιρείας Ευρωπαϊκή Πίστη Νίκος Χαλκιόπουλος, εκτιμά ότι μετά από μια ενδεχόμενη συμφωνία της Ελλάδας με τους Ευρωπαίους εταίρους θα δούμε κλίμα αισιοδοξίας, άσχετα αν κάτω από αυτό υπάρχει ή όχι υπόβαθρο ανάπτυξης. Σε ό,τι αφορά τουλάχιστον τον ασφαλιστικό κλάδο, πιστεύει πως με την άμβλυνση του κλίματος αβεβαιότητας θα σημειωθεί τόνωση της ζήτησης στα συνταξιοδοτικά προϊόντα και στα συμβόλαια υγείας.

Σύμφωνα με τον κ. Σωτήρη Θεοδωρίδη, πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της Pasal Development, «μετά την υπογραφή της συμφωνίας θα ξεκινήσει μια νέα ημέρα για την Ελλάδα, δύσκολη αλλά απαραίτητη για την εξυγίανση της οικονομίας μας. Απαιτείται να βάλουμε τον δάκτυλο επί τον τύπον των ήλων με τρόπο που καμιά κυβέρνηση δεν έπραξε στο παρελθόν. Τώρα στο ερώτημα για το κατά πόσον γρήγορα θα μπορούσε η οικονομία να ανακάμψει, θα απαντούσα πως με τη συμφωνία θα τονωθεί η ψυχολογία και όλοι γνωρίζουν πως η ψυχολογία αποτελεί το 50% της οικονομίας. Αναμφίβολα, θα έχει γίνει το πρώτο θετικό βήμα».

Ο κ. Νίκος Χρυσοχοΐδης, διευθύνων σύμβουλος της ομώνυμης χρηματιστηριακής εταιρείας, πιστεύει πως «η όποια συμφωνία θα αφορά κυρίως την ύπαρξη ρευστότητας στο ελληνικό δημόσιο, κάτι που είναι μεν απαραίτητο, αλλά όχι και σε θέση να επηρεάσει σημαντικά την πραγματική οικονομία. Νομίζω λοιπόν πως η κατάσταση δεν θα βελτιωθεί, τουλάχιστον μέχρι το τέλος του έτους.

Τώρα, αν -όπως διαβάζουμε- η συμφωνία συνοδευτεί και από μέτρα βαριάς φορολογίας, τότε θα πληγεί ακόμη περισσότερο η ιδιωτική οικονομία. Θα έλεγα πάντως πως είναι σημαντικό η φετινή χρονιά να κλείσει με πλεόνασμα για τον κρατικό προϋπολογισμό, μήπως και δούμε κάποια μείωση της φορολογίας από το 2016».

Τέλος, οικονομικός διευθυντής εισηγμένης που θέλησε να κρατήσει την ανωνυμία του, σημειώνει: «Δεν είμαι αισιόδοξος, γιατί σκέφτομαι ποιοι θα κληθούν να εφαρμόσουν τη συμφωνία. Φοβάμαι δηλαδή ότι θα επαναληφθούν αυτά που βλέπαμε τα τελευταία πέντε χρόνια: οι υπουργοί να καλούνται να υπηρετήσουν πολιτικές και στόχους που δεν πιστεύουν».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v