Δεν μπορεί να αποκλειστεί χρεοκοπία της Ελλάδας, όμως το θέμα είναι στα χέρια της ελληνικής κυβέρνησης, δήλωσε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε συνέντευξή του στο Reuters.
Όπως ανέφερε, η αισιοδοξία στην Αθήνα για την επίτευξη συμφωνίας σύντομα για τις δόσεις του προγράμματος δεν στηρίζονται ακόμα από την πορεία των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς, ενώ συμπλήρωσε πως οι εικασίες για μια πολιτική λύση στο θέμα «δεν δικαιολογούνται».
Αναλυτικότερα ο Γερμανός υπουργός οικονομικών Β. Σόιμπλε δήλωσε στο Reuters ότι η αισιοδοξία της ελληνικής κυβέρνησης για ένα άμεσο deal του τύπου μετρητά για μεταρρυθμίσεις δεν προκύπτει από τις διαπραγματεύσεις και δεν απέκλεισε η χώρα να καταστεί αφερέγγυα.
Ο Αλέξης Τσίπρας ελπίζει ότι μια συμφωνία με τους δανειστές είναι άμεση ενώ ο Γ. Βαρουφάκης δήλωσε τη Δευτέρα ότι η συμφωνία είναι θέμα εβδομάδων, αναφέρει το Reuters.
Αλλά ο Σόιμπλε έριξε... κρύο νερό σε αυτή την ιδέα λέγοντας ότι τα report από τα διεθνή ινστιτούτα που εμπλέκονται στις διαπραγματεύσεις με την Αθήνα υποδηλώνουν πως οι συζητήσεις προχωρούν πολύ διστακτικά.
«Αυτό που γνωρίζω από τις συζητήσεις με τους τρεις θεσμούς δεν στηρίζει την αισιοδοξία που προκύπτει από τις ανακοινώσεις της Αθήνας», δήλωσε ο Σόιμπλε σε συνέντευξη.
«Δεν υπάρχει ακόμα υπόσταση στην ανακοίνωση ότι είμαστε πιο κοντά σε συμφωνία», τόνισε.
Η Ε.Ε. και το ΔΝΤ έχουν αναφέρει ότι οι διαπραγματεύσεις προχωρούν πολύ αργά για να επιτευχθεί ένα deal τις προσεχείς ημέρες.
Ερωτηθείς για το αν η Ελλάδα πλησιάζει περισσότερο στο να καταστεί αφερέγγυα απάντησε ότι η κατάσταση είναι στα χέρια της Αθήνας προσθέτοντας: «Δεν μπορώ να αποκλείσω τίποτα».
Ένα τελευταίο σημάδι ότι η χώρα βρίσκεται στο χείλος της χρεοκοπίας είναι η δήλωση βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος είπε ότι η Αθήνα δεν θα πληρώσει τη δόση του ΔΝΤ στις 5 Ιουνίου εκτός αν λάβει κάποια βοήθεια από τους δανειστές.
«Μπορώ να καταλάβω τις σκέψεις που εκφράζονται δημόσια για μια πολιτική λύση. Αλλά δεν είναι δικαιολογημένες», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών.
Ο ίδιος πρόσθεσε πως αυτό θα ερχόταν σε αντίθεση με τη συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου μεταξύ Ελλάδας και δανειστών, με βάση την οποία η Αθήνα έλαβε παράταση 4 μηνών δεσμευόμενη να προχωρήσει σε οικονομικές μεταρρυθμίσεις.
Ο Σόιμπλε ανέφερε ότι το θέμα της Ελλάδας είναι πιθανό να συζητηθεί στο G7 την άλλη εβδομάδα, αν και επισήμως δεν είναι στην ατζέντα.