Βρισκόμαστε στην τελική ευθεία για τη συμφωνία, κάναμε συμβιβασμούς και εργαζόμαστε για την επόμενη μέρα, το αναπτυξιακό μοντέλο που θα βγάλει τη χώρα από την κρίση.
Αυτό ήταν το μήνυμα που εξέπεμψε χθες το βράδυ ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της ετήσιας συνέλευσης του ΣΕΒ, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες ότι η κυβέρνηση θεωρεί τελευταία επεισόδια του διαπραγματευτικού σίριαλ τη μεθαυριανή Σύνοδο Κορυφής και ένα έκτακτο Eurogroup αμέσως μετά (ακόμη και τις επόμενες ώρες). Λίγο αργότερα, μετά την τηλεδιάσκεψη που προηγήθηκε, έγινε γνωστό ότι την Τετάρτη αρχίζουν ξανά οι συναντήσεις του Brussels Group στις Βρυξέλλες, όπως είχε προαναγγείλει και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
«Είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε σε συμβιβασμούς υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα δοθεί μια βραχυπρόθεσμη λύση, αλλά μια μακροπρόθεσμη, που θα οδηγήσει τη χώρα με ασφάλεια ως την έξοδο στις αγορές», είπε χαρακτηριστικά, επαναλαμβάνοντας την προσήλωση της κυβέρνησης στους όρους που έχει θέσει για χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα τη διετία 2015-2016, αναδιάρθρωση του χρέους και μη περικοπή μισθών-συντάξεων.
Παράλληλα, την αισιοδοξία του για συμφωνία ακόμα και εντός της εβδομάδας εξέπεμψε και ο Γ. Βαρουφάκης μιλώντας στο Star για τις θέσεις της κυβέρνησης σε ΦΠΑ, εργασιακά και ασφαλιστικό.
Ούτε... non paper για το «σημείωμα Γιούνκερ»
Δεδομένου ότι χθες κυκλοφόρησε κείμενο που παρουσιάσθηκε ως «πρόταση Γιούνκερ για τη συμφωνία», με άκρως ικανοποιητικό περιεχόμενο για την ελληνική πλευρά, ο κ. Τσίπρας, χωρίς να αναφερθεί σε αυτό, άφησε αιχμές σε όσους θα προσπαθήσουν να μπλοκάρουν μία αμοιβαία επωφελή λύση: «Υπάρχουν κύκλοι που δεν θα ήθελαν να πάρει σάρκα και οστά μία τέτοια συμφωνία, έχοντας ενδεχομένως στα συρτάρια τους διχαστικά σχέδια για την πορεία της Ευρώπης».
Πρόσθεσε όμως ότι ο ίδιος διατηρεί ακλόνητη την πεποίθηση ότι «ήδη στους θεσμούς και στην ευρωζώνη έχουν επικρατήσει συντριπτικά οι σώφρονες φωνές που αντιλαμβάνονται ότι αυτή η συμφωνία δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, αλλά το ενωσιακό όραμα στο σύνολό του».
Σημειώνεται ότι αν και η κυβέρνηση, μέσω κύκλων της, διέψευσε ότι έχει παραλάβει το «σημείωμα Γιούνκερ», το Μαξίμου δεν εξέδωσε σχετική ανακοίνωση ή, έστω, non paper, διατηρώντας εικασίες ότι οι ελληνικές προτάσεις αποτυπώνονται στο πόνημα του προέδρου της Κομισιόν (σ.σ. το οποίο ούτε οι Βρυξέλλες επιβεβαιώνουν). Αργά το βράδυ βέβαια ο Γ. Βαρουφάκης δήλωσε άγνοια μιλώντας στο Star, ενώ έκανε και νύξη για διάφορες προβοκάτσιες που έχουν ως στόχο να μην περάσουν οι θέσεις της κυβέρνησης.
Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Δημήτρης Παπαδημούλης, μάλιστα, σχολίασε καυστικά τη διάψευση της εκπροσώπου της Κομισιόν για την ύπαρξη του εν λόγω σημειώματος. «Κάποιοι ίσως επιδιώκουν να 'κάψουν' την προσπάθεια για διέξοδο», ανέφερε μέσω twitter.
«Θα κληθούν να δώσουν εξηγήσεις»
Η βεβαιότητα του κ. Τσίπρα περί θετικής και άμεσης έκβασης της διαπραγμάτευσης αποτυπώνεται και στους υψηλούς τόνους που χρησιμοποίησε για την ταμειακή ασφυξία που υφίσταται η χώρα.
Απευθυνόμενος στο ακροατήριο του ΣΕΒ τόνισε: «Δεν αποτελεί επιλογή ή ευθύνη της κυβέρνησης η έλλειψη ρευστότητας. Είναι μία σκληρή διαπραγματευτική τακτική των εταίρων για την οποία δεν ξέρω αν όλοι στην Ευρώπη είναι υπερήφανοι. Στο τέλος όλοι θα κληθούν να δώσουν εξηγήσεις για ό,τι συνέβη τους τελευταίους τρεις μήνες».
Αν και ο ίδιος δεν θέλησε να αποκαλύψει (σε αυτήν τη χρονική στιγμή) τους υπεύθυνους διότι, όπως είπε, προέχει να κλείσουμε τη συμφωνία, συνεργάτες του εξηγούσαν ότι... τα σκάγια πήγαιναν και σε ευρωπαϊκούς κύκλους αλλά και σε εγχώριους, δηλαδή στην προηγούμενη κυβέρνηση που φρόντισε, με τη δίμηνη παράταση της δανειακής σύμβασης (σ.σ. μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου) να γονατίσει ταμειακά τη νέα κυβέρνηση με το... καλημέρα...
«Υπάρχει τακτική επικοινωνία Τσίπρα-Μέρκελ»
Ως εκ τούτου, η κυβέρνηση επικεντρώνεται στη Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης στη Ρίγα της Λεττονίας. Οι επιτελείς του κ. Τσίπρα προετοιμάζουν συναντήσεις του (στο περιθώριο των εργασιών) με Αγκελα Μέρκελ, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και Φρανσουά Ολάντ με ένα στόχο: να ανοίξει από την ΕΚΤ η στρόφιγγα της ρευστότητας ώστε να αποτραπεί ενδεχόμενο πιστωτικό γεγονός.
Ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης επιβεβαίωσε άλλωστε χθες ότι υπάρχει «τακτική και εμπιστευτική» επικοινωνία μεταξύ του Ελληνα πρωθυπουργού και της Α. Μέρκελ και δεν απέκλεισε τετ α τετ στη Ρίγα.
Για την κυβέρνηση κρίσιμη θεωρείται και η αυριανή ημέρα όπου συνεδριάζει το Δ.Σ. της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Το θέμα, εν προκειμένω, δεν είναι τόσο η ανανέωση του ELA, όσο να μη ληφθεί αρνητική απόφαση για «κούρεμα» των ενεχύρων που παρέχουν τα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα στην ΕΚΤ.
Πρόκειται για το κακό σενάριο που δεν υλοποιήθηκε στις συνεδριάσεις των προηγούμενων δύο εβδομάδων και φυσικά θα συνιστούσε αρνητική εξέλιξη να γίνει πραγματικότητα αύριο.