Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Καμίνι που βράζει η ΝΔ προ της... συμφωνίας

Η ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας και η... δεδηλωμένη της κυβέρνησης. Ποια τα επιχειρήματα των διαφορετικών φωνών στη γαλάζια Κ.Ο. «Ναι μεν, αλλά», λέει το ΠΑΣΟΚ, θετική ψήφο στη Βουλή προαναγγέλλει το Ποτάμι.

Καμίνι που βράζει η ΝΔ προ της... συμφωνίας

Σε αναμονή της τελικής συμφωνίας της κυβέρνησης με τους δανειστές, η οποία εκτιμούν πως εκ των πραγμάτων θα ολοκληρωθεί σύντομα, τα κόμματα της αντιπολίτευσης και δη η Ν.Δ., το Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ χαράζουν τη στρατηγική τους, ξεκινώντας όμως από μία κοινή συνισταμένη: το γεγονός δηλαδή ότι «δεν πρόκειται να βάλουν την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας σε περιπέτειες», όπως διαμηνύουν σε όλους τους τόνους. Οι παράμετροι ωστόσο κάτω από τις οποίες εξετάζουν τις επόμενες κινήσεις τους διαφέρουν και εξαρτώνται εν πολλοίς και από την τελική στάση της κυβερνητικής πλειοψηφίας.

Πιο κοντά δείχνουν να βρίσκονται οι δύο πρώην κυβερνητικοί εταίροι, Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι αφήνουν όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά, εφόσον εξασφαλιστούν από τους βουλευτές της συγκυβέρνησης οι απαιτούμενες 151 ψήφοι για να εγκριθεί η συμφωνία. Από την άλλη, πιο ξεκάθαρος ο Σταύρος Θεοδωράκης, επικεφαλής του Ποταμιού, αποσαφήνισε χθες ότι χωρίς αμφιβολίες και αστερίσκους το κόμμα του θα ψηφίσει τη συμφωνία που θα μας κρατά μέσα στην Ευρώπη.

Και μπορεί η τελική έκβαση των διαβουλεύσεων να θέτει σε μεγάλη δοκιμασία τον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ, καθώς αναμένεται σε αρκετά σημεία οι συμβιβασμοί της κυβέρνησης να αγγίζουν τα όρια των περίφημων «κόκκινων γραμμών», ωστόσο οι αναταράξεις θεωρούνται βέβαιες (και ήδη ορατές) και στην αντιπολίτευση και κυρίως στη Ν.Δ.

Διαφορετικές απόψεις

Στην αξιωματική αντιπολίτευση είναι ξεκάθαρο ότι δεν υπάρχει κοινή γραμμή πλεύσης στο σύνολο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, αφού κάποιοι συντάσσονται με την άποψη ότι νέοι φόροι δεν θα πρέπει να στηριχθούν, ενώ άλλοι υπεραμύνονται της γνώμης ότι μια μέτρια συμφωνία είναι καλύτερη από τη ρήξη.

Αυτό αποτυπώθηκε και από δημόσιες δηλώσεις στελεχών μέσα στο Σαββατοκύριακο και ενώ ο ίδιος ο Αντώνης Σαμαράς (που την Τετάρτη θα συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής του ΕΛΚ) προσανατολίζεται σε ένα συγκεκριμένο πλάνο στο οποίο θα κινηθεί το κόμμα του σε κοινοβουλευτικό επίπεδο.

Το σενάριο αυτό λαμβάνει υπόψη δύο εκδοχές:

- Η πρώτη είναι ότι η συμφωνία θα περάσει από τη Βουλή από τους βουλευτές της συγκυβέρνησης. Σε μια τέτοια περίπτωση είναι πιθανή η μη ψήφισή της (παρόν, λευκό ή καταψήφιση) από τη Ν.Δ. με το αιτιολογικό ότι η κοινωνία δεν αντέχει άλλους φόρους, κάτι που είναι από τις βασικές ιδεολογικές αρχές του κόμματος, πόσο μάλλον όταν αυτοί προορίζονται για την (ξανα)διεύρυνση του δημοσίου τομέα, με επαναπροσλήψεις, το άνοιγμα της ΕΡΤ κ.ά. Στη Ν.Δ. υπάρχει και η σκέψη να ζητηθεί από την κυβέρνηση ψήφιση της συμφωνίας κατ' άρθρο, ώστε τα φορολογικά να καταψηφιστούν και άλλα, στα οποία συμφωνεί, να υπερψηφιστούν από τη γαλάζια Κοινοβουλευτική Ομάδα.

- Η δεύτερη εκδοχή θέλει η συγκυβέρνηση στην ψηφοφορία να έχει σημαντικές απώλειες, με τις οποίες τίθεται θέμα δεδηλωμένης. Σε αυτήν την περίπτωση, η Ν.Δ. θα στηρίξει τη συμφωνία προκειμένου αυτή να περάσει από την κοινοβουλευτική σκόπελο, ωστόσο θα θέσει στη συνέχεια μείζον πολιτικό θέμα για τον Αλέξη Τσίπρα, καλώντας τον να αναλάβει πρωτοβουλίες, είτε για σχηματισμό άλλης κυβέρνησης από την ίδια Βουλή είτε για τη διενέργεια εκλογών.

«Εάν η κυβέρνηση σε αυτήν την ψηφοφορία για τη συμφωνία -εφόσον την κλείσει και τη φέρει στη Βουλή- χάσει παραπάνω από 13 βουλευτές υπάρχει την επόμενη ημέρα ζήτημα δεδηλωμένης», σημείωσε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης στον ΣΚΑΪ, προσθέτοντας: «Δεν μπορεί μια κυβέρνηση να χάνει ενδεχομένως ένα μεγάλο κομμάτι της δύναμής της, να στηρίζεται πιθανόν -όλα αυτά είναι υποθετικά σενάρια- στην αντιπολίτευση για να περάσει τη συμφωνία και την επόμενη ημέρα να συνεχίζει αμέριμνη να κυβερνάει ωσάν να απολαμβάνει την εμπιστοσύνη της Βουλής».

Θετική στην ψήφιση της συμφωνίας εμφανίστηκε χθες (επίσης από τον ΣΚΑΪ) η Ντόρα Μπακογιάννη, διερωτώμενη: «Μεγαλύτερη κόκκινη γραμμή από τη χρεοκοπία της Ελλάδας και του λαού υπάρχει;». Μίλησε δε (με σαφή και τα εσωκομματικά μηνύματα) για «ώρα ευθύνης για όλους» και για την ανάγκη «τερματισμού των λαϊκισμών».

Αντίθετα, πιο επιφυλακτικοί ήταν ο Μάκης Βορίδης και ο Άδωνις Γεωργιάδης σε συνεντεύξεις τους, χαρακτηρίζοντας καθοριστικό το αν η συμφωνία θα συνοδευτεί από υφεσιακά μέτρα ή όχι. «Εννοείται ότι δεν θα στηρίξουμε μέτρα υπερφορολόγησης», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Βορίδης, ενώ και ο κ. Γεωργιάδης τόνισε ότι «δεν είμαστε δεδομένοι», ο ίδιος τάσσεται υπέρ της μείωσης των δαπανών του δημοσίου για να μειωθούν στη συνέχεια και οι φόροι, ωστόσο ξεκαθάρισε πως «αν η Ν.Δ. πρέπει να βάλει πλάτη για να μείνει η χώρα στο ευρώ, θα το κάνει».

Κομματικές σκοπιμότητες

Σκληρή στάση απέναντι στην κυβέρνηση κρατά επισήμως και το ΠΑΣΟΚ, αν και ταυτόχρονα διαμηνύει πως η Ελλάδα και το ευρώ δεν μπορούν να είναι ξεχωριστά. Με χθεσινή της ανακοίνωση, πάντως, η Χαριλάου Τρικούπη εγκάλεσε την κυβέρνηση για «αντιφάσεις και παλινωδίες στη διαπραγμάτευση που κάνει με τους μέσα, δηλαδή με τον εαυτό της και όχι με τους έξω». Τόνισε εκ νέου την ανάγκη άμεσης ενημέρωσης της Βουλής για την πορεία των συνομιλιών και ο πρωθυπουργός «να σταματήσει να αιχμαλωτίζει το μέλλον της χώρας μέσα στις κομματικές σκοπιμότητες».

Σε σαφώς διαφορετικό ύφος ο Σταύρος Θεοδωράκης, μιλώντας στη 2η Μετεκλογική Συνδιάσκεψη του Ποταμιού, απέκλεισε κατηγορηματικά την προοπτική των εκλογών και ξεκαθάρισε ότι χωρίς αμφιβολίες και αστερίσκους «το Ποτάμι θα ψηφίσει τη συμφωνία που θα μας κρατά μέσα στην Ευρώπη». Πρόσθεσε πάντως πως δεν θα συναινέσει η εφαρμογή της συμφωνίας να σημάνει νέα φοροεπιδρομή, αλλά ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη ο τόπος.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v