Πού κολλάει η διαπραγμάτευση με τους εταίρους

Συμφωνία πακέτο για νέο πρόγραμμα και μεταρρυθμίσεις ζητάει ο υπουργός Οικονομικών. Αλλαγή διαπραγματευτικής γραμμής από την Αθήνα ή διαφοροποίηση του ΥΠΟΙΚ; Τι είπε για χρέος, ανάπτυξη, τράπεζες και ιδιωτικοποιήσεις.

Πού κολλάει η διαπραγμάτευση με τους εταίρους

Μια νέα οπτική για το που «κολλάει» η διαπραγμάτευση με τους εταίρους έδωσε ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκης, ανοίγοντας και πάλι θέμα για μια συμφωνία «πακέτο» που να συνδέει τις συζητούμενες μεταρρυθμίσεις με το νέο πρόγραμμα που απαιτείται για την Ελλάδα.

Η βάση για τη λύση του ελληνικού προβλήματος δεν είναι σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών μια τμηματική εφαρμογή μέτρων και η εκταμίευση μιας δόσης αλλά ένα συνολικό πρόγραμμα που να περιλαμβάνει μείωση χρέους, νέο δημοσιονομικό πρόγραμμα και ένα αναπτυξιακό πακέτο. Μέσα στο παραπάνω πλαίσιο θα πρέπει να συμφωνηθούν οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και οι ιδιωτικοποιήσεις.

Από το βήμα του συνεδρίου του Economist ο υπουργός Οικονομικών αιφνιδίασε για άλλη μια φορά τους ακροατές του. Ενώ όλοι περίμεναν να ακούσουν για τα δύσκολα σημεία της εν εξελίξει διαπραγμάτευσης όσον αφορά στις μεταρρυθμίσεις, αυτός ανέδειξε ως βασική αιτία για το γεγονός ότι δεν κλείνει η μαραθώνιος διαπραγμάτευση τη διαφορά οπτικής που υπάρχει για το νέο πρόγραμμα μεταξύ Αθήνας και εταίρων.

Οι θέσεις που διατύπωσε, είτε συνιστούν άλλη μια αλλαγή στη διαπραγματευτική τακτική της κυβέρνησης, είτε διαφοροποίηση από τη γραμμή Μαξίμου, έτσι όπως διατυπώθηκε από τον ίδιο τον πρωθυπουργό (μικρή συμφωνία για μεταρρυθμίσεις θέλει η κυβέρνηση) στη συνέντευξή του στο Star την ημέρα που «αναδομήθηκε» η ομάδα διαπραγμάτευσης.

Σημειώνεται ότι ο πρωθυπουργός οριοθέτησε με σαφήνεια ως άμεσο στόχο της κυβέρνησης την επίτευξη συμφωνίας πάνω σε ένα κοινά αποδεκτό πακέτο μεταρρυθμίσεων και μέτρων, με μετάθεση των αγκαθιών της διαπραγμάτευσης όπως το εργασιακό και το ασφαλιστικό για αργότερα.

Στην ίδια γραμμή κινήθηκε μερικές ημέρες μετά και ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γ. Δραγασάκης αναλύοντας το σχέδιο της Αθήνας για ενδιάμεση συμφωνία.

Υπό το παραπάνω πρίσμα η δήλωσή Βαρουφάκη ότι η διαπραγμάτευση δεν κλείνει επειδή «ως υπουργός Οικονομικών θα αρνηθώ να βάλω την υπογραφή μου σε ένα πακέτο που από πλευράς μακροδυναμικής δεν είναι δυναμικά συνεπές» είναι κομβικής σημασίας.

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών αυτό που προέχει, μετά από πέντε χρόνια ενός αποτυχημένου προγράμματος, δεν είναι η εκταμίευση της επόμενης δόσης, αλλά μια συμφωνία που να δίνει διέξοδο ώστε να υπάρξει αναπτυξιακό come back.

Για να συμβεί κάτι τέτοιο θα πρέπει η βάση της λύσης κατά τον κ. Βαρουφάκη, να περιλαμβάνει τα εξής:

- ένα άλλο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, το οποίο δεν θα υπηρετεί την ανέφικτη εξίσωση αφενός της μείωσης του χρέους το 2019 στο 139% του ΑΕΠ από το 181% σήμερα και αφετέρου την επίτευξη σωρευτικής μεγέθυνσης στην τετραετία 27,3%, αλλά τις πραγματικές ανάγκες της χώρας.

- Μείωση του χρέους όχι μέσω κουρέματος αλλά με έξυπνη απομείωση που θα επιτευχθεί με νέο δάνειο μακράς διάρκειας του ESM το οποίο θα κατευθυνθεί στην αποπληρωμή των ομολόγων που κατέχει σήμερα η Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα.

- Αναπτυξιακό πακέτο για την ελληνική οικονομία, μέρος του οποίου θα είναι και το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων και η αποσυμφόρηση του τραπεζικού τομέα από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια μέσω της σύστασης εταιρείας διαχείρισης προβληματικών assets και με χρηματοδότηση από τα αδιάθετα κεφάλαια του ΤΧΣ.

Η άλλη πλευρά κατανοεί σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών την παραπάνω οπτική, έχει όμως πολιτικούς περιορισμούς για να την υιοθετήσει.

Στην πραγματικότητα ο κ. Βαρουφάκης επανέλαβε σήμερα εκτενέστερα όσα δήλωσε στο περιθώριο του τελευταίου Eurogroup. Εκεί σημείωσε ότι απαιτείται μια συμφωνία που να δίνει προοπτική εξόδου από την ύφεση καθώς και τη δυνατότητα αναδιανομής των υφιστάμενων βαρών.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v