Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βραχυκύκλωμα στην κυβέρνηση για Τέμενος και... Μέγαρο

Ενδοκυβερνητική διαφωνία σε δύο τροπολογίες στο νομοσχέδιο για την παιδεία. Η κατασκευή τζαμιού στο Βοτανικό και τα χρέη του Μεγάρου Μουσικής ανέδειξαν και πάλι τις διαφορές μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ. Το αθλητικό νομοσχέδιο και η... κάνναβη.

Βραχυκύκλωμα στην κυβέρνηση για Τέμενος και... Μέγαρο

Από την πρώτη στιγμή του σχηματισμού της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ ήταν δεδομένο ότι το εν λόγω εγχείρημα – πείραμα θα αντιμετώπιζε στην πορεία αρκετές δυσκολίες. Γιατί μπορεί τα δύο κόμματα να συμφωνούσαν στους βασικούς άξονες της οικονομικής πολιτικής, ωστόσο οι ιδεολογικές διαφορές τους σε άλλα ζητήματα, όπως τα εθνικά θέματα, η θρησκεία και η ασφάλεια ήταν μεγάλες και γνωστές. Όπως γνωστό ήταν επίσης και το ότι σε συγκεκριμένες στιγμές θα έθεταν σε δοκιμασία την κυβερνητική συνοχή, κάτι που συνέβη, λόγου χάρη, χθες στη Βουλή.

Η διπλή παραφωνία εκδηλώθηκε κατά την ψηφοφορία δύο τροπολογιών στο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας. Η πρώτη επανακαθορίζει πολεοδομικά στοιχεία για την ανέγερση ισλαμικού τεμένους στον Βοτανικό και η δεύτερη παρατείνει τη διευκόλυνση της λειτουργίας του Μεγάρου Μουσικής με απαλλαγή από την υποχρέωση προσκόμισης ασφαλιστικής και φορολογικής ενημερότητας.

Οι βουλευτές των Ανεξαρτήτων Ελλήνων καταψήφισαν τις δύο τροπολογίες, οι οποίες ωστόσο τελικά ψηφίστηκαν από την ολομέλεια με τη θετική ψήφο των υπολοίπων κομμάτων της αντιπολίτευσης - πλην της Χρυσής Αυγής.

Η ουσία πάντως είναι ότι το πρόβλημα είναι υπαρκτό, τα στελέχη των ΑΝΕΛ διαμηνύουν ότι δεν πρέπει να θεωρούνται δεδομένα και ότι όπου διαφωνούν θα το εκφράζουν διά της ψήφου τους. Αυτό μέχρι στιγμής δεν έχει κοστίσει στην κυβέρνηση, όμως κανείς δεν μπορεί να διαβεβαιώσει ότι θα γίνει το ίδιο και μελλοντικά.
Αλλά και στο Μέγαρο Μαξίμου δεν αισθάνονται πάντα άνετα με τις τοποθετήσεις του Πάνου Καμμένου.

Χαρακτηριστική είναι η πρόσφατη δήλωσή του στους Times, σύμφωνα με την οποία "η Ευρώπη πρέπει να καταλάβει ότι κρατώντας την Ελλάδα σταθερή, το δυτικό μέτωπο απέναντι στο ΙΚΙΛ είναι ασφαλές". Φράση που είχε προκαλέσει τη δυσφορία στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά -κατά πληροφορίες- και του Μεγάρου Μαξίμου, χωρίς πάντως να δοθεί συνέχεια.

Η χθεσινή δεν είναι η πρώτη φορά όπου τα δύο κόμματα διαφωνούν σε νομοσχέδιο. Νωπές είναι οι μνήμες από τη συζήτηση και ψήφιση του νέου αθλητικού νομοσχεδίου του Σταύρου Κοντονή μόλις την περασμένη εβδομάδα, όπου ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Παύλος Χαϊκάλης καταψήφισε όλα τα άρθρα και ο συνάδελφός του Χ. Κάτανας ένα άρθρο. Από την ψηφοφορία πάντως στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο προκύπτει και εσωκομματικό ζήτημα στους Ανεξάρτητους Έλληνες, καθώς η στάση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας δεν ήταν ενιαία.

Και οι νεολαίες

Ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ είχαν το προηγούμενο διάστημα διαφωνίες και σε άλλα θέματα, όπως το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης -όπου περιλαμβάνεται και η περιβόητη ρύθμιση βάσει της οποίας βγαίνει από τη φυλακή ο Σάββας Ξηρός, η ιθαγένεια στα παιδιά μεταναστών και η φιλοξενία προσφύγων και μεταναστών στα νησιά-, χωρίς όμως να υπάρχουν τελικά διαφοροποιήσεις στις αντίστοιχες ψηφοφορίες.

Διάσταση απόψεων εκφράζεται και μεταξύ των δύο νεολαιών των συγκυβερνώντων κομμάτων, με χαρακτηριστικότερη την προχθεσινή καταδίκη από τη Νεολαία των Ανεξαρτήτων Ελλήνων της εκδήλωσης για τη νομιμοποίηση της κάνναβης που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο στην Πλατεία Συντάγματος, με την υποστήριξη και της Νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ.

Γενικά πάντως, οι δύο πλευρές δηλώνουν καθησυχαστικές όσον αφορά τη συνοχή της κυβέρνησης, θεωρούν απόλυτα λογικές τις διαφωνίες, εκφράζοντας παράλληλα τη σιγουριά τους πως το συγκεκριμένο υπουργικό σχήμα θα αντέξει και θα ξεπεράσει με επιτυχία τα όποια εμπόδια. Αν θα το καταφέρουν; Ο καιρός θα δείξει...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v