Σόιμπλε: Να γίνει δημοψήφισμα στην Ελλάδα αν χρειάζεται

Υπήρξαν αρκετές παρεξηγήσεις για το τι σήμαινε η συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου, υποστηρίζει ο Γερμανός υπουργός. Μέρος των τριών θεσμών το ΔΝΤ. Στα χέρια της Ελλάδας η απόφαση για δημοψήφισμα και εκπλήρωση των όρων.

Σόιμπλε: Να γίνει δημοψήφισμα στην Ελλάδα αν χρειάζεται

«Αν η ελληνική κυβέρνηση πιστεύει ότι πρέπει να κάνει δημοψήφισμα, τότε θα πρέπει να κάνει δημοψήφισμα. Αυτό θα ήταν μάλιστα ένα σωστό μέτρο, να αφήσουμε δηλ. τον ελληνικό λαό να αποφασίσει, αν είναι έτοιμος να αποδεχτεί όσα είναι αναγκαία, ή αν υπάρχει άλλος δρόμος». Αυτήν τη συζήτηση την είχαμε κάνει εντατικά και το 2011 με την τότε κυβέρνηση, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στους δημοσιογράφους, κατά την άφιξή του στις Βρυξέλλες για το σημερινό Eurogroup.

O Γερμανός υπουργός είπε επίσης ότι υπήρξαν αρκετές παρεξηγήσεις στον τύπο για το τι σήμαινε η συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου. Με βάση αυτήν, οι θεσμοί μαζί με την ελληνική κυβέρνηση πρέπει να ελέγχουν πώς εφαρμόζεται το συμφωνημένο πρόγραμμα. Όταν οι θεσμοί αναφέρουν ότι το πρόγραμμα εκπληρώνεται στα βασικά του σημεία, τότε μπορεί και το Eurogroup να ασχοληθεί με αυτό, αλλά όχι πριν, και είμαστε ακόμα μακριά από αυτό το σημείο. Επίσης θέλησε να ξεκαθαρίσει ότι το ΔΝΤ δεν έχει κάποιον ξεχωριστό ρόλο στη διαπραγμάτευση με την Ελλάδα, αλλά είναι και αυτό μέρος των τριών θεσμών που λειτουργούν από κοινού. Η θέση των τριών θεσμών είναι κοινή. Η πιθανότητα οποιοδήποτε κοινοβούλιο στην Ευρώπη να πάρει οποιαδήποτε απόφαση χωρίς το ΔΝΤ δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Υπενθυμίζεται ότι ο Β. Σόιμπλε, σε συνέντευξή του στη Frankfurter Allgemeine της Κυριακής, είχε παραδεχτεί πως είχε συμβουλέψει τον Γ. Παπανδρέου υπέρ ενός δημοψηφίσματος. Στην ίδια συνέντευξη ωστόσο δεν απέκλεισε μια ξαφνική χρεοκοπία της χώρας, επικαλούμενος τη διεθνή εμπειρία.  

Αρνήθηκε μάλιστα να απαντήσει στη FAS αν το Βερολίνο προετοιμάζεται για το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της Ελλάδας. «Υπάρχουν ζητήματα στα οποία ένας λογικός πολιτικός δεν μπορεί να πάρει θέση», είπε με νόημα. 

Επεσήμανε όμως ότι η Γερμανία κάνει ό,τι μπορεί για να κρατήσει την Ελλάδα στην ευρωζώνη, κάτω όμως από όρους, οι οποίοι καθιστούν υπεύθυνη και την ίδια την υπό βοήθεια χώρα. Την ίδια διάθεση απέναντι στην Ελλάδα έδειξε και σήμερα, προσερχόμενος στο Eurogroup καθώς, όπως είπε, προκειμένου να υπάρξει συμφωνία στο Eurogroup, η Ελλάδα πρέπει ακόμα να κάνει πολλές προσπάθειες και να εφαρμόσει τουλάχιστον σε κάποιο βαθμό τους όρους του συμφωνηθέντος προγράμματος. 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v