Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ευρω...ανάσα ψάχνει η κυβέρνηση

Καυτά 24ωρα με νέα μηνύματα των δανειστών και κινήσεις από Μαξίμου. Σε πολιτική λύση στις τέσσερις εκκρεμότητες προσβλέπει ο Τσίπρας. Το Eurogroup με το βλέμμα στην ΕΚΤ και ο «πονοκέφαλος» της δόσης στο ΔΝΤ. Ψυχροπολεμικές οι σχέσεις με Στουρνάρα.

Ευρω...ανάσα ψάχνει η κυβέρνηση

Σε Βρυξέλλες και Φρανκφούρτη είναι στραμμένο το βλέμμα της κυβέρνησης τα επόμενα 24ωρα, αναζητώντας το θετικό μήνυμα από τους δανειστές προκειμένου να αμβλυνθεί η ασφυκτική πίεση κυρίως στο θέμα της ρευστότητας. Στις εξελισσόμενες διαπραγματεύσεις, όπως ομολογούν όλες οι πλευρές, υπάρχει πρόοδος, ωστόσο ακόμα τα αγκάθια παραμένουν, η συμφωνία εξακολουθεί να βρίσκεται σε... αναμονή και η ρευστότητα εξαντλείται.

Στο Μέγαρο Μαξίμου υπάρχει αισιοδοξία ότι τις επόμενες ημέρες οι διαβουλεύσεις θα ολοκληρωθούν με θετική έκβαση και βλέπουν το ποτήρι... μισογεμάτο, με την ελπίδα –αν όχι βεβαιότητα- ότι το χάσμα στα ανοικτά μέτωπα θα καλυφθεί με αμοιβαίες υποχωρήσεις, στο πλαίσιο του περίφημου έντιμου συμβιβασμού.

Πολλά η ελληνική πλευρά ποντάρει στο αυριανό κρίσιμο Eurogroup από το οποίο υπάρχει η προσδοκία μιας θετικής δήλωσης (που θα περιέχει τη φράση «ορατή συμφωνία»), η οποία θα μετατραπεί σε νεύμα προς την ΕΚΤ (το Δ.Σ. της συνεδριάζει την Τετάρτη) για να ανοίξει τη στρόφιγγα της χρηματοδότησης.

Δεδομένο θεωρείται ωστόσο ότι, πέρα από την ικανοποίηση που θα εκφραστεί από τη μείωση των διαφορών σε διάφορα ζητήματα, τα μηνύματα των δανειστών για συμμόρφωση της χώρας μας στις υποχρεώσεις της θα είναι και πάλι αυστηρά και έντονα.

Ήδη από χθες, ενόψει και της αυριανής συνεδρίασης, κορυφαίοι ευρωπαίοι αξιωματούχοι έδωσαν το σχετικό στίγμα, με υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος να αποδίδει τις νέες σκληρές έξωθεν δηλώσεις στην εξελισσόμενη διαπραγμάτευση.

«Ας μην ξεχνάμε ότι πάντα πριν από τη συνεδρίαση ενός Eurogroup οι φωνές είναι πάντα περισσότερες και πιο σκληρές, γνωστό παιχνίδι τακτικής», εξηγούσε χθες στο Euro2day.gr η ίδια πηγή.

Τέσσερις βασικές εκκρεμότητες

Σε εξέλιξη βρίσκεται η συνεδρίαση στο Μέγαρο Μαξίμου του κυβερνητικού συμβουλίου υπό τον πρωθυπουργό, όπου θα τεθούν επί τάπητος όλες οι τελευταίες εξελίξεις και τα ανοιχτά μέτωπα στις συζητήσεις με τους θεσμούς.

Παράλληλα απόψε θα συνεδριάζουν από κοινού η Πολιτική Γραμματεία και το προεδρείο της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.

Τέσσερις είναι βασικές εκκρεμότητες για τις οποίες τις τελευταίες μέρες η πίεση από την απέναντι πλευρά έχει αυξηθεί: τα εργασιακά, το ασφαλιστικό, η φορολογία (πόσο θα είναι το ύψος του ενιαίου ΦΠΑ που προωθείται) και το πρωτογενές πλεόνασμα (οι θεσμοί ζητούν 2% για το 2016, ενώ η κυβέρνηση 1,5%) .

Επιδίωξη του Αλέξη Τσίπρα είναι η λύση να δοθεί σε πολιτικό επίπεδο, όπως άλλωστε διαμήνυσε και από τη Βουλή την Παρασκευή, καθώς τεχνικά περαιτέρω ουσιώδης σύγκλιση φαντάζει δύσκολη. Για το λόγο αυτό ο πρωθυπουργός, κατά πληροφορίες, βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με ευρωπαίους αξιωματούχους και ομολόγους του αναζητώντας τον επιθυμητό κοινό τόπο συνεννόησης. Η επικοινωνία αυτή αναμένεται να κορυφωθεί κατά το επόμενο τριήμερο, το οποίο θεωρείται καθοριστικό για τις εξελίξεις.

Ο κ. Τσίπρας, σύμφωνα με το Έθνος της Κυριακής, μιλώντας σε συνεργάτες του, δηλώνει σίγουρος ότι αύριο το Eurogroup θα κάνει αυτό που πρέπει, δηλαδή θα στείλει το μήνυμα προς την ΕΚΤ για την αναγκαία ρευστότητα, δίνοντας βαθιά ανάσα στην ελληνική οικονομία.

Όσον αφορά τη δόση προς το ΔΝΤ, ύψους 750 εκατ. ευρώ, που θα πρέπει να αποδοθεί την Τρίτη από την Ελλάδα, στην κυβέρνηση εμφανίζονται καθησυχαστικοί, διαβεβαιώνοντας πως θα πληρωθεί κανονικά, παρά τα όσα έχουν ακουστεί τις τελευταίες μέρες.

Εν τω μεταξύ πάντως και μπροστά στις κρίσιμες αποφάσεις που έρχονται συνεχίζονται τα αμφίσημα μηνύματα από στελέχη της κυβέρνησης. Εάν η κυβέρνηση δεν μπορέσει να προχωρήσει σε μια συμφωνία με τους θεσμούς η οποία δεν θα είναι στα πλαίσια του προγράμματος με το οποίο εξελέγη η κυβέρνηση, τότε «ναι», σε αυτή την περίπτωση θα απευθυνθεί στον ελληνικό λαό» δήλωσε ο Αλέκος Φλαμπουράρης εκτιμώντας ότι δεν θα φτάσουμε εκεί.

«Μία "άτακτη υποχώρηση" ή μία "ταπεινωτική υποταγή" θα σήμαινε ταφόπετρα δεκαετιών για την Αριστερά και "τελική λύση" καταστροφής για τον τόπο» δηλώνει από την πλευρά του ο Π. Λαφαζάνης στο Πρώτο Θέμα.

Αυστηρά μηνύματα

Το Βερολίνο από την άλλη, απαιτεί όχι μόνο τη συμφωνία, αλλά και την άμεση ψήφιση και εφαρμογή των μέτρων και μεταρρυθμίσεων, με τον Β. Σόιμπλε, σε σταθερά σκληρούς τόνους, να μην διστάζει να προειδοποιήσει για τον κίνδυνο ξαφνικής χρεοκοπίας της Ελλάδας.

«Η εμπειρία αλλού στον κόσμο έχει δείξει ότι μια χώρα μπορεί να γλιστρήσει ξαφνικά στην αδυναμία πληρωμής», δήλωσε χθες ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, την ίδια ώρα που σύμφωνα με γερμανικά δημοσιεύματα, 15 βουλευτές του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος καλούν την κυβέρνηση να μην τους φέρει προ τετελεσμένου γεγονότος όσον αφορά το ελληνικό ζήτημα, να μην δοθούν άλλα χρήματα στη χώρα μας και αυτή, αν χρειαστεί, να χρεοκοπήσει εντός του ευρώ.

Μηνύματα έστειλαν και οι Βρυξέλλες, αφενός με τον Πιέρ Μοσχοβισί να υποστηρίζει ότι οι διαβουλεύσεις προχωρούν αργά και αφετέρου με τον Γερούν Ντάισελμπλουμ να επαναλαμβάνει πως η Ευρώπη έχει έτοιμο ένα plan B σε περίπτωση που υπάρξει ναυάγιο στις συζητήσεις.

«Μακάρι να είναι έτσι»

Στο εσωτερικό, το μέτωπο που έχει ανοίξει μεταξύ της κυβέρνησης και του Γιάννη Στουρνάρα, Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, παραμένει ενεργό. Τελευταίες αφορμές, το αυστηρό μήνυμα του Αλέξη Τσίπρα προς τον κ. Στουρνάρα από το βήμα της Βουλής, καθώς και χθεσινό δημοσίευμα της Εφημερίδας των Συντακτών που συνδέει τον πρώην υπουργό Οικονομικών με στοχευμένες διαρροές παρουσιάζοντας την Ελλάδα ως «ήδη χρεοκοπημένη χώρα πριν καν αρχίσει η συζήτηση για χρεοκοπία».

Στο κάλεσμα του Μεγάρου Μαξίμου να δοθεί άμεση απάντηση από την Τράπεζα για το δημοσίευμα, ο κ. Στουρνάρας το διέψευσε. Συνεργάτης του πρωθυπουργού έλεγε αργότερα ότι «μακάρι να είναι έτσι και να μην υπάρξει συνέχεια στο θέμα, γιατί θέλουμε να έχουμε καλές σχέσεις με τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος».

Όπως και να' χει πάντως, είναι δεδομένο ότι οι σχέσεις Μαξίμου – Στουρνάρα ήταν εξ αρχής και διατηρούνται ψυχροπολεμικές και αναπάντητο ερωτηματικό παραμένει ο τρόπος με τον οποίο αυτές θα μακροημερεύσουν.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v