Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σκληρά διλήμματα μπαίνουν στην αντιπολίτευση

Η στάση των κομμάτων ενόψει πιθανής συμφωνίας κυβέρνησης και δανειστών. Οι κόκκινες γραμμές της ΝΔ και η... αναμονή των δελφίνων. Δυσοίωνες οι εκτιμήσεις της Χαριλάου Τρικούπη. «Ναι» στην ανάπτυξη, «όχι» στην λιτότητα, λέει το Ποτάμι.

Σκληρά διλήμματα μπαίνουν στην αντιπολίτευση

Σε κατάσταση συναγερμού, εκτός από την κυβέρνηση, βρίσκονται και τα κόμματα της αντιπολίτευσης σχετικά με το αποτέλεσμα της εξελισσόμενης διαπραγμάτευσης.

Με τις πιθανότητες συμφωνίας με τους δανειστές από χθες να έχουν αυξηθεί κατά πολύ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι χαράσσουν την περαιτέρω στρατηγική τους και τα διλήμματα που ήδη προκύπτουν είναι σκληρά.
Απαντες βρίσκονται σε κατάσταση αναμονής, ζητούν από το Μέγαρο Μαξίμου την επιτυχή ολοκλήρωση των διαβουλεύσεων ώστε στη συνέχεια να εξετάσουν προσεκτικά μέτρο προς μέτρο τη συμφωνία για να ξεκαθαρίσουν τη στάση τους.

Μέχρι τώρα, τα δύο κόμματα της πρώην συγκυβέρνησης, αναζητώντας τη δικαίωση των πεπραγμένων τους, χρησιμοποιούν σαφώς υψηλότερους τόνους σε σχέση με το Ποτάμι και θα προσπαθήσουν να κινηθούν σε λεπτές ισορροπίες, όπως λένε, «εγκρίνοντας κάθε τι θετικό και στηλιτεύοντας ότι οδηγεί τη χώρα πίσω».

«Δεν είμαστε δεδομένοι»

Στη ΝΔ η οποία ακόμα δεν έχει συνέλθει από τη βαριά ήττα της 25ης Ιανουαρίου, οι εξελίξεις στην οικονομία είναι δεδομένο ότι θα βγάλουν στην επιφάνεια την βουβή μεν, υπαρκτή δε, εσωστρέφεια, με τους δελφίνους να ακονίζουν τα μαχαίρια τους. Η στάση που θα κρατήσει στη Βουλή το κόμμα ασφαλώς ακόμα δεν έχει ξεκαθαρίσει και πολλοί θυμούνται το 2010, ενόψει του πρώτου μνημονίου, την επεισοδιακή μαραθώνια σύσκεψη υπό τον Αντώνη Σαμαρά, όταν την ύστατη ώρα είχε αποφασιστεί να μην ψηφιστεί το πρώτο μνημόνιο.

«Κανείς δεν μπορεί να θεωρεί σίγουρη τη ΝΔ», λέει στο Euro2day.gr στενός συνεργάτης του Αντώνη Σαμαρά και προσθέτει: «Ας έρθει η συμφωνία, να δούμε τι θα περιλαμβάνει και θα κρίνουμε εκείνη τη στιγμή τη στάση μας, πάντα με όφελος το εθνικό συμφέρον». Διευκρινίζει πάντως ότι η αξιωματική αντιπολίτευση δεν μπορεί να παραβιάσει τις βασικές κόκκινες γραμμές που είχε και ως κυβέρνηση, «όπως η μείωση μισθών και κύριων συντάξεων, καθώς και αύξηση της φορολογίας», υποστηρίζει.

«Η χθεσινή κοινή δήλωση των θεσμών ουσιαστικά επιβεβαιώνει ότι η κυβέρνηση συνεχίζει την πέμπτη αξιολόγηση που η ίδια διέκοψε βιαίως», έλεγε αργά το βράδυ άλλο υψηλόβαθμο στέλεχος της Συγγρού, διαμηνύοντας ότι «κανείς δεν είναι έτοιμος να συναινέσει στην καταστροφή».

Κατά κάποιους, πάντως, ορατός είναι ο κίνδυνος η ΝΔ να κατέβει διχασμένη στην ψηφοφορία στη Βουλή, αφού ήδη οι απόψεις διίστανται και άγνωστη είναι η εξέλιξη.

Τρίτο μνημόνιο

Στο ΠΑΣΟΚ, με βαθιές επίσης τις πληγές από το εκλογικό αποτέλεσμα, οι επίδοξοι διάδοχοι του Ευάγγελου Βενιζέλου ήδη παίρνουν θέση μάχης για την εκλογική διαδικασία της 14ης Ιουνίου. Ωστόσο ο ίδιος ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θέλει να αποχωρήσει από τον αρχηγικό του θώκο με ψηλά το κεφάλι και σίγουρα δικαιωμένος από τις επιλογές του ως κυβερνητικός εταίρος μέχρι το τέλος του 2014.

«Ό,τι και να πούμε τώρα είναι πρόωρο και σε επίπεδο ευχών και μόνο. Βέβαια έρχεται η ώρα της αλήθειας και όλα θα τεθούν επί τάπητος για να τα αξιολογήσουμε», έλεγε χθες κομματικός παράγοντας, ο οποίος προέβλεπε ότι «το τρίτο μνημόνιο έρχεται, μαζί του και χειρότερα μέτρα». Και στη Χαριλάου Τρικούπη τονίζουν ότι η όποια συμφωνία θα πρέπει να ισορροπεί ανάμεσα στην σταθερή ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας από τη μία και από την ανάγκη να μην μπει η κοινωνία σε επιπλέον ύφεση από την άλλη. Φήμες πάντως ότι ο Ευάγγελος Βενιζέλος προσανατολίζεται στο «παρόν» κατά την ψηφοφορία, δεν επιβεβαιώνονται από συνεργάτες του, που, όπως λένε, «είναι πολύ νωρίς για οτιδήποτε».

Αναπτυξιακή προοπτική

Άμεση συμφωνία, χωρίς επιπλέον λιτότητα, αλλά με αναπτυξιακή προοπτική, είναι η σταθερή θέση του Ποταμιού.

Ο Σταύρος Θεοδωράκης και χθες από την Καστοριά ζήτησε να παραμερίσει ο πρωθυπουργός τα επικοινωνιακά παιχνίδια και να ενημερώσει τη Βουλή, τα κόμματα και τον ελληνικό λαό για τις τελικές θέσεις της κυβέρνησης στη διαπραγμάτευση, ενώ πάγια είναι και η θέση του για την σύγκλιση Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Και εδώ βέβαια αναμένουν τους όρους της πιθανής συμφωνίας προκειμένου να ξεκαθαρίσουν τα επόμενα βήματά τους.

«Πρέπει να αρνηθούμε τη λιτότητα, πρέπει να αρνηθούμε τα λάθη του παρελθόντος και με σίγουρα βήματα να προχωρήσουμε έναν ευρωπαϊκό δρόμο», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Θεοδωράκης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v