Φυσικό αέριο: Νέος κανονισμός «ανοίγει τα σύνορα» στην εμπορία

Άρση των εμποδίων που θέτουν διάφορα κράτη στο διασυνοριακό εμπόριο φυσικού αερίου θέτει κανονισμός της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Τι συμβαίνει με την διασύνδεση Ελλάδας-Βουλγαρίας. Η παρέμβαση της Κομισιόν στη γειτονική χώρα.

Φυσικό αέριο: Νέος κανονισμός «ανοίγει τα σύνορα» στην εμπορία

Φραγμό στα εμπόδια που βάζουν διάφορες χώρες στο διασυνοριακό εμπόριο φυσικού αερίου, θέτει Κανονισμός της ΕΕ που δημοσιεύθηκε στην επίσημη εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων την 30 Απριλίου με έναρξη ισχύος την 1η Μαΐου 2016.

Το νέο νομοθέτημα που είναι υποχρεωτικά εφαρμοστέο από όλα τα Κράτη Μέλη, επιβάλει την εφαρμογή κοινών κανόνων και κοινού κώδικα επικοινωνίας για τη διαχείριση των δικτύων από τους εθνικούς διαχειριστές.

Η εξέλιξη αυτή έχει ιδιαίτερη σημασία για χώρες όπως η Ελλάδα, η οποία στην ουσία είναι απομονωμένη από τη βόρεια διασύνδεση (αγωγός) με τη Βουλγαρία. Η χωρητικότητα του αγωγού αυτού, μέσω του οποίου παραλαμβάνεται το ρωσικό αέριο, είναι δεσμευμένη από τους Ρώσους, με αποτέλεσμα να μην γίνονται εισαγωγές φυσικού αερίου από την Κεντρική Ευρώπη μέσω Ρουμανίας.

Σχετικά με το θέμα αυτό, δηλαδή της τεχνητής παρεμπόδισης εισαγωγών φυσικού αερίου μέσω Βουλγαρίας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πραγματοποιεί έρευνα σε βάρος του βουλγαρικού κρατικού holding που ελέγχει τις μετοχές του εθνικού διαχειριστή Bulgartransgaz.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Euro2day.gr, σε πρόσφατη συνάντηση εκπροσώπων των διαχειριστών των δύο χωρών με τoυς αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, έγινε σύσταση στους εκπρόσωπους της Βουλγαρίας να μην περιμένουν την τυπική έναρξη ισχύος του νέου Κανονισμού. Συγκεκριμένα δε, να συμμορφωθούν με το περιεχόμενό του μέσα στο αμέσως επόμενο διάστημα, ώστε να πάψει η σε βάρος τους έρευνα που θεωρείται βέβαιο ότι θα καταλήξει στην επιβολή κυρώσεων.

Σε ό,τι αφορά τώρα με τις προβλέψεις του νομοθετήματος, θεσπίζεται κοινός κώδικας διαχείρισης των δικτύων φυσικού αερίου, ο οποίος θα καθορίζει κανόνες σχετικά με τη διαλειτουργικότητα και την ανταλλαγή δεδομένων καθώς και τους εναρμονισμένους κανόνες για τη λειτουργία των συστημάτων μεταφοράς φυσικού αερίου.

Οι νέοι κοινοί κανόνες εφαρμόζονται για τα σημεία διασύνδεσης δύο συστημάτων (π.χ. σύνορα μεταξύ δύο χωρών) και αφορούν μεταξύ άλλων:

*τον έλεγχο ροής φυσικού αερίου

*τις αρχές μέτρησης των ποσοτήτων που διακινούνται

*τον έλεγχο ροής φυσικού αερίου

*τις αρχές μέτρησης των ποσοτήτων που διακινούνται

*την κατανομή των ποσοτήτων φυσικού αερίου κλπ.

Επιπλέον, πριν από τη σύναψη ή την τροποποίηση συμφωνίας διασύνδεσης μεταξύ Διαχειριστών, αυτοί καλούν τους χρήστες του δικτύου (μεγάλοι καταναλωτές, προμηθευτές) να υποβάλουν παρατηρήσεις σχετικά με το προτεινόμενο κείμενο των κανόνων τουλάχιστον δύο μήνες πριν από τη σύναψη ή την τροποποίηση της συμφωνίας.

Το ενδιαφέρον είναι ότι μέχρι την 30 Ιουνίου του 2015 το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Διαχειριστών Συστημάτων Μεταφοράς Αερίου («ΕΔΔΣΜΑ») και ο Οργανισμός Συνεργασίας των Ρυθμιστικών Αρχών Ενέργειας, θα δημοσιεύσει σχέδιο υποδείγματος συμφωνίας διασύνδεσης που καλύπτει τους προκαθορισμένους όρους και τις προϋποθέσεις που καθορίζονται στον Κανονισμό.

Στόχος είναι μετά τη διατύπωση παρατηρήσεων εκ μέρους των εθνικών διαχειριστών να οριστικοποιηθεί η πρόταση του ΕΔΔΣΜΑ έως την 31 Οκτωβρίου και το τελικό υπόδειγμα συμφωνίας διασύνδεσης μετά την έγκρισή του από τον Οργανισμό Συνεργασίας των Ρυθμιστικών Αρχών Ενέργειας να είναι έτοιμο έως την 31 Δεκεμβρίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v